[#1] SFS i okolice
Od dluzszego czasu uzywam SFS`a. W zwiazku z tym mam dwa pytania:
1. W jaki sposob i czym dokonac defragmentacji partycji i jak dlugo bedzie to trwalo na partycji o wielkosci 4Gb
2. Jak dokonac upgrade samego SFS`a baz ryzyka utraty danych, uzywam wersji 1.195, a aktualno to chyba 1.205
[#2] Re: SFS i okolice

@Biolog, post #1

1) Najlepiej uzyc do tego programu SFSCheck v2, przed defragmentacja sprawdzi czy partycja nie zawiera bledow wiec ryzyko utraty danych jest niewielkie.

Co do czasu trwania to roznie bywa, ale o ile na dysku jest nieco wolnego miejsca to powinno poleciec w "miare" szybko

Niestety SFSCheck z Aminetu jest tylko pod PPC, nie mam juz kompilatora pod 68k i nie mam jak skompilowac go pod AmigaOS, musisz znalezc gdzies starsza jego wersje (Polecam 2.43)

2) Bez obawy wersja 1.205 czy nowsza 1.212 sa w 100% kompatybilne z twoja (Choc 1.212 zawiera dosc powazny blad w kodzie defragmentujacym dysk wiec polecam 1.205 lub 1.213, ktore pojawi sie za jakis czas)

Swobodnie mozesz zamienic przy pomocy HDTB SFS'a na nowszego.

Od siebie dodam, ze warto sie zainteresowac programem SFSC4AD z Aminetu jesli chcesz zyskac nieco na predkosci.

[#3] Re: SFS i okolice

@Marcin 'Morgoth' Kurek, post #2

widzę, że się znasz więc może wieszjak rozwiązać mój problem:
mam dysk 80gb a na nim m.in partycję z mp3 o wielkości 28gb (jak szaleć to szaleć) ale gdy doszedłem do 24 gb to dupa blada i nic się nie chce przegrać. wyczyściłem .recycled ale to nie pomogło. w ogóle to cyrki z dyskiem zaczęły się wcześniej bo 4xeide.driver z elboxu widzi tylko 32gb dysku i musiałem się przerzucić na scsi.device z os3.9. wiem, że sfs zabiera sobie trochę dysku na obsługę i na .recycled ale 4gb to moim zdaniem ciut za dużo
[#4] Re: SFS i okolice

@rzookol, post #3

Definitywnie cos jest nie tak, a to z prostej przyczyny SFS nie zabiera nic na katalog .recycled. Generalnie jesgo zawartosc nie jest uwzgledniana przy obliczaniu wolnego miejsca na partycji a przy ew. braku miejsca na pliki SFS sam sobie wyczysci katalog.

Najprawdopodobniej partycja jest uszkodzona, zobacz co napisze co SFSCheck, jezeli on niczego nie wykryje to najprawdopodobniej autor SFS'a pod 68k nadal nie potrafi poprawic najstarszego bledu z obsluga .recycled, a IMHO fix jest banalnie prosty i SFS w wersji pod MorphOS'a zawiera go od bardzo dawna.

Naprawde szkoda, ze dwie wersje SFS'a rozwijaja sie rownolegle (Wersja pod 68k && OS4.0 i wersja pod MorphOS'a) do siebie, obie maja klika bardzo fajnych rzeczy i fix'ow (najczesciej roznych i nie pokrywajacych sie), niestety autor nie jest zainteresowany polaczeniem obu wersji a moglo by to dac calkiem dobre rezultaty. IMHO z polaczenia obu wersji mogl by powstac nareszcie filesystem z prawdziwego zdazenia, ale coz ...

Jesli chcesz mozesz do niego napisac (Jörg Strohmayer ) moze tobie uda sie go przekonac, choc watpie. Co prawda nie probowalem sie z nim kontaktowac w tej sprawie ale z tego co mi wiadomo jest dosc agresywnie usposobiony do MorphOS'a i ludzi z nim zwiazanych.

Ze swojej strony chetnie nawiaze wspolprace z panem Strohmayer'em.
[#5] Re: SFS i okolice

@Marcin Kurek, post #4

zainstalowałem najnowszą wersję i problem znikł (mam nadzieję)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem