[#1] problem z Amisią 1200
w jednej nie działa lewy przycisk myszki a w drugiej nie widzi stacji dysków.Napewno peryferia są sprawne.Czy da się naprawić płytę główną?Pozdrawiam
[#2] Re: problem z Amisią 1200

@Gela, post #1

Masz, jak rozumiem, dwie Amigi. Czy na odwrót stacja i myszka działają?

Płytę da się naprawić. Ja naprawiam w AtiComie albo w Animarcie. Oczywiście przy aktualnych cenach A1200 w żaden sposób się to nie kalkuluje, jednak naprawiam dla zasady i przez szacunek dla amigowego sprzętu.
[#3] Re: problem z Amisią 1200

@Daclaw, post #2

Mógłbyś napisać adres internetowy AtiComu. Tak na wszelki wypadek jakby Mi albo komuś innemu padła Amiga. Google wyrzuca całą masę adresów.

[#4] Re: problem z Amisią 1200

@Gela, post #1

Rozbierz myszkę, przeczyść, sprawdź styki, zobacz, czy z kablem jest wszystko ok, i czy wtyczka nie jest wyrobiona. Co do stacji dyskietek, sprawdź stację dyskietek w drugiej amidze, podłączając ją pod tę drugą taśmę. Czasem coś z taśmami się dzieje, i wtedy stacja nie jest widziana. Jak sie nie kręci wcale, może być coś nie tak z zasilaniem. Sprawdź zasilanie. Jak nie masz miernika, podłącz stację dyskietek pod zasilacz AT/ATX (oczywiście przy stacji podłączonej taśmą sygnałową do amigi)

Nie musisz być specem ani korzystać z usług firm, żeby przeprowadzić taką dość prostą dializę

Po za tym, w twoim pytaniu są niespójności. Myszka to peryfrie, z czego wynikia, że nie są sprawne, no chyba, że pisałeś o innych peryferiach, ale jak one mają się do myszki? Chcesz się dowiedzieć, czy da się naprawić płytą główną, a co się z nią stało? Jak przełamałeś na pół ją, to też da, w formie wymiany :]. Jak spaliłeś jakiś układ, można go przelutować z innej zepsutej lub niekompletnej płyty.

btw, po znakach interpunkcyjnych stawiamy spację ' '

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2008 09:18:23

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2008 09:19:39
[#5] Re: problem z Amisią 1200

@Bagheera, post #4

Nie musisz być specem ani korzystać z usług firm, żeby przeprowadzić taką dość prostą dializę

Przepraszam, że się wcinam w dyskusję, ale proponuję sprawdzić co to znaczy "dializa".

[#6] Re: problem z Amisią 1200

@Grzegorz Kraszewski, post #5

Zważając że kolega miał zapewne na myśli przywrócenie
Amigi do życia, to możemy umownie przyjąć, że słowo "dializa"
nie było całkiem chybione :)

Pozdrawiam.
Sebastian Rolek
[#7] Re: problem z Amisią 1200

@Grzegorz Kraszewski, post #5

zapewne chodziło mi o diagnozę :)

[#8] Re: problem z Amisią 1200

@Daclaw, post #2

Dzięki za radę ale podaj jakiś link.Pozdrawiam
[#9] Re: problem z Amisią 1200

@Bagheera, post #4

Bardzo dziękuje za rady ale próbowałem już wielu sposobów.wymieniałem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem