[#1] Kickstart 3.0 a Workbench 3.1 +...
Witam!

Jest to mój pierwszy temat, jak również post na forum PPA, więc przede wszystkim witam i pozdrawiam wszystkie AmigOwce bardzo serdecznie!

Odwiedzam portal PPA od czasu do czasu, najczęściej aby poczytać co tam dzieje się w światku amigowym, bo od czasu wyjazdu z Polski uciął mi się codzienny kontakt z Amigą... Zostawiłem klika tych moich dziewczyn w kraju (1xA500, 1xA600, 2xA1200), ale zatęskniłem i na emigracji wyszukałem i przygarnąłem kolejną ;)

Wybaczcie, proszę, bo pytanie jest na poziomie przedszkolnym zapewne, ale jak wspominałem miałem urwany kontakt z Przyjacióką przez ok. 2 lata i zwyczajnie pewnych rzeczy nie pamietam...

Do sedna: Otóż Amiga, którą nabyłem to model 1200 z Kickstartem 3.0. Oryginalnie nie posiadała ona dysku twardego - aktualnie uzbroiłem ją w 4GB dysk 3,5" przez przelotkę 2,5"-3,5" i własnoręcznie wykonany adapterek zasilania (prąd dla dysku "kradnę" z gniazdka zasilania stacji dyskietek).
Ponieważ egzemplarz ów pierwotnie dysku nie posiadał, system operacyjny w wersji 3.0, który dostałem na oryginalnych dyskietkach od ex-właściciela razem z komputerem nie zawierał dyskietki Install. Ale w Polsce został mój oryginalny 3.1! Został on mi przysłany i rozpocząłem instalację.
Jednak już po włożeniu dyskietki Install3.1 pojawił się problem... Otrzymałem w CLI natychmiast niemal informację Version failed returncode 20 i startup-sequence przestał sie wykonywać dalej...
Wyedytowałem zatem startup-sequence na Install i po prostu ominąłem komendę Version. Instalacja jednak dalej nie chciała się odbyć, ponieważ nie chciał uruchomić się Installer Wpadłem na taki pomysł, że podmienię go na v43 z Aminetu. Zadziałało!
Instalacja przebiegła poprawnie. Przyszedł czas na restart. I znów problem... Requester systemowy z informacją o niemożności otwarcia iffparse.library w wersji 39. Nie uniemożliwia to co prawda dalszego rozruchu systemu, ale kazało mi sprawdzić, czy aby na pewno wszystko z tym moim systemem ok. No i okazało się, że nie... 80% Programów systemowych w ogóle nie chciało się uruchomić

Aktualnie mam na dysku właściwie system 3.0, ale kombinowany, ponieważ przy próbie dokonania później instalacji "ręcznej" systemu 3.0 padła niemal całkowicie dyskietka Workbench...

Pytanie do Was, drodzy amigowi spece brzmi: Czy na Amidze z Kickstartem 3.0 da się zainstalować Workbench 3.1 tak, aby wszytsko poprawnie działało?

Z góry dziękuję za pomoc i raz jeszcze pozdrawiam!

Adam.
[#2] Re: Kickstart 3.0 a Workbench 3.1 +...

@g-sus, post #1

Najlepiej to zrobic tak odpal Dopus i skopiuj tego wb 3.1 z dyskietek na DH0: ok, racja
[#3] Re: Kickstart 3.0 a Workbench 3.1 +...

@g-sus, post #1

Czy zainstalować się da (instalerem) to nie wiem, ale po zainstalowaniu WB3.1 z KS3.0 jak najbardziej działa.

[#4] Re: Kickstart 3.0 a Workbench 3.1 +...

@g-sus, post #1

Przeprowadziłem test na WinUAE z ROMem 3.0 z mojej A1200, z nast. konfiguracją 2MB CHIP + 8MB FAST i maksymalna kompatybilność - instalacja przebiegła bez najmniejszych problemów, system też działa. Wprawdzie to nie oryginał, ale zawsze. Wygląda na to, że z Twoimi dyskietkami jest coś nie tak. Poniżej kilka zdjęć z instalacji:

WinUAE - ustawienia CPU
WinUAE - ustawienia ROM
Instalacja
Instalacja cd.
Działający AmigaOS 3.1 na ROM 3.0
[#5] Re: Kickstart 3.0 a Workbench 3.1 +...

@g-sus, post #1

Aktualnie mam na dysku właściwie system 3.0, ale kombinowany

Mysle ze tym tropem powiniens isc dalej.
Jezeli w poprzedniej Amidze miales kick3.1 lub go uzywales, to bez problemu mogles uzywac kilku elementow OS 3.5/3.9, nawet na WB3.0, ale z romem 3.1 (chociazby tych zaciagnietych z Aminetu lub bibliotek ktore po prostu wymagaja kicka3.1). Mysle ze po prostu zmapuj kick3.1/dokup rom 3.1 i problemy znikna.

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2008 01:30:39
[#6] Re: Kickstart 3.0 a Workbench 3.1 +...

@g-sus, post #1

OK! Serdeczne dzięki za pomoc! Najtrafniejsze okazało się zdanie "Coś jest nie tak z twoimi dyskietkami" ;)

Aktualnie po przejściu niemałych trudności ze zdobyciem Workbencha 3.1 z którym "jest wszytsko tak" stoi on sobie dumnie na moim DH0:

Moja Amiga wzbogaciła się ponadto o 030 33MHz, 8 MB Ram i kartę sieciową EtherLink III na PCMCIA Wszystko śmiga jak należy!

A tak już zupełnie przy okzaji: Czy WB3.5 lub 3.9 (z naciskiem na 3.9 ;) ) zadziała na takim konfigu? Tzn. czy problemu nie będą stanowić kości z ROMem 3.0? A jeśli tak, to czy nie będzie czkawki ze zmapowanym 3.1?

W sumie, to nie wiem, czy chcę kupować/instalować 3.5/3.9, bo jak na razie to molestujemy wraz z żoną Slam Tilt'a i przez ostatnich kilka dni (tj. od momentu "właściwego" uruchomienia Amigi do chwili obecnej) jest to główne zastosowanie naszej Przyjaciółki Ale zakładam, że to się skończy... ;)
[#7] Re: Kickstart 3.0 a Workbench 3.1 +...

@g-sus, post #6

Zmapowany ROM jest lepszy od siedziącego w kości:
- pamięć RAM na karcie turbo jest znacznie szybsza niż ROM
- możesz zmapowany ROM ulepszyć o mnóstwo dodatków
Z tych powodów sensowne jest mapowanie ROMu nawet gdy ma się Kicka3.1 w kości.

Jedyny problem to legalność - jeśli nie masz oryginalnego ROMu 3.1, to jego wczytywanie z pliku jest nielegalne.
[#8] Re: Kickstart 3.0 a Workbench 3.1 +...

@wali7, post #7

Oryginalny ROM 3.1 mam w Polsce w dwóch 1200-kach, więc chyba nie jest to problem ;)

Dzięki wielkie jeszcze raz za wszystkie uwagi!

Pozdrawiam!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem