[#1] 603 375 MHz BlizzPPC
Hej.

Tak się zastanawiam, może się ktoś orientuje, czy technicznie jest możliwe, wasadzenie w BlizzPPC 603 375 MHz (ze IBM RS6000)? Myślę, że jeśli przeszkodą byłby 68k, możena by go "wyłączyć" i taka karta nadałaby się dla Amiga OS 4 na classica?
[#2] Re: 603 375 MHz BlizzPPC

@radzik, post #1

A czy PPC603 bylo taktowane takim zegarkiem? 604e na pewno,
http://allegro.pl/item451827894_procesor_ibm_rs_6000_risc_604e_2_way_332mhz_jedyny.html
z tym,. że taki można wsadzić jedynie do karty PPC dla dużych Amig.
Oczywiście zakładając że jest w takiej samej obudowie :).

Pozdrawiam.
Sebastian Rolek[url]
[#3] Re: 603 375 MHz BlizzPPC

@sebar27, post #2

Były takie, u mnie w pracy było i mam nadzieję jest kilka starych IBM do złomowania właśnie z takimi prockami. Co do obudowy procka to nie wiem, trzeba by popatrzeć i porównać. Jakby się udało byłaby niezła zabawka. :)
[#4] Re: 603 375 MHz BlizzPPC

@radzik, post #3

Jest taka szansa, ale trzeba znaleźć PPC 603 z lepszym zegarem i takim samym rozstawem nóżek. Ponadto pozostaje problem przelutowania procesora, trzeba ustawić mnożnik - nie da się ustawić takiego taktowania (chyba obecnie da się do 300 Mhz), a więc zmiana zegara. A jak zegar się zmieni, to nie wiadomo jak zareaguje cała elektronika na karcie jeśli będzie szybsze taktowanie. Zdaje się, że jeśli jest Blizzard z SCSI, to będzie można o kontrolerze zapomnieć.

[#5] Re: 603 375 MHz BlizzPPC

@radzik, post #1

Tak się zastanawiam, może się ktoś orientuje, czy technicznie jest możliwe, wasadzenie w BlizzPPC 603 375 MHz (ze IBM RS6000)?

Technicznie jest to malo prawdopodobne, gdyz te karty nie sa przygotowane do pracowania z takimi czestotliwosciami.

Myślę, że jeśli przeszkodą byłby 68k, możena by go "wyłączyć" i taka karta nadałaby się dla Amiga OS 4 na classica?

Dla rozruchu OS4 nie mozna wylaczyc 68k - jest to procesor (ze tak to ujme) pierwotny w klasiku. Pierwszy rozruch OS4 odbywa sie wlasnie pod 68k do resetu, gdzie bootstrap dla PPC przejmuje kontrole nad maszyna.

Swoja droga MiniQ pisal w jakims watku, ze uklady lezace na BPPC pracuja na granicy swoich czestotliwosci i przypuszczam, ze dolozenie do tej karty takiego proca mogloby ja zniszczyc. Jezeli juz sie zastanawiasz nad tym to pozostan przy 300MHz. Na zagranicznym portalu, czlowiek z ACube Systems pisal o wydajnosci karty z takim procesorem (zajmuja sie serwisowaniem tych kart) i stwierdzil, ze "... 300Mhz Blizzard PPC is really impressive!", czyli krotko mowiac - daje kopa! Sam mam retaktowana karte z 200MHz na 250MHz i stwierdzam, ze spisuje sie dobrze, ale niesamowicie sie grzeje (taki zegar pod SysSpeedem daje okolo 300MIPS).

Ostatnia modyfikacja: 17.10.2008 11:30:52
[#6] Re: 603 375 MHz BlizzPPC

@AS, post #4

Powyżej 66Mhz karta PPC nie ruszy, a i z takim taktowaniem szyny nie wszystkie karty PPC dawały sobie radę.
Więc wstawienie szybszego procka do BPPC to taka sztuka dla sztuki trochę...

[#7] Re: 603 375 MHz BlizzPPC

@radzik, post #1

Jest możliwe, choć zapewne byłby potrzebny konwerter zasilania, tak jak w przypadku instalacji 604e/350 MHz w Cyberstormie. Tak jak pisał MiniQ, podkręcenie szyny nie wchodzi w grę, więc zostaje mnożnik.

Obawiam się jednak, że RZECZYWISTY wzrost wydajności systemu może być rozczarowujący ze względu na wolną pamięć Blizzarda, ledwo pozwalającą standardowo taktowanemu 603 na rozwinięcie skrzydeł.
[#8] Re: 603 375 MHz BlizzPPC

@Daclaw, post #7

Daclaw napisał(a):

> Obawiam się jednak, że RZECZYWISTY wzrost wydajności systemu
> może być rozczarowujący ze względu na wolną pamięć Blizzarda,
> ledwo pozwalającą standardowo taktowanemu 603 na rozwinięcie
> skrzydeł.

Brak cache L2 też jest pewnie lekko dobijający :)

[#9] Re: 603 375 MHz BlizzPPC

@szuler, post #8

Context-swich i czyszczenie jego zawartosci byloby jeszcze bardziej dobijajace ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem