@radzik,
post #1
Tak się zastanawiam, może się ktoś orientuje, czy technicznie jest możliwe, wasadzenie w BlizzPPC 603 375 MHz (ze IBM RS6000)?
Technicznie jest to malo prawdopodobne, gdyz te karty nie sa przygotowane do pracowania z takimi czestotliwosciami.
Myślę, że jeśli przeszkodą byłby 68k, możena by go "wyłączyć" i taka karta nadałaby się dla Amiga OS 4 na classica?
Dla rozruchu OS4 nie mozna wylaczyc 68k - jest to procesor (ze tak to ujme) pierwotny w klasiku. Pierwszy rozruch OS4 odbywa sie wlasnie pod 68k do resetu, gdzie bootstrap dla PPC przejmuje kontrole nad maszyna.
Swoja droga MiniQ pisal w jakims watku, ze uklady lezace na BPPC pracuja na granicy swoich czestotliwosci i przypuszczam, ze dolozenie do tej karty takiego proca mogloby ja zniszczyc. Jezeli juz sie zastanawiasz nad tym to pozostan przy 300MHz. Na zagranicznym portalu, czlowiek z ACube Systems pisal o wydajnosci karty z takim procesorem (zajmuja sie serwisowaniem tych kart) i stwierdzil, ze "... 300Mhz Blizzard PPC is really impressive!", czyli krotko mowiac - daje kopa! Sam mam retaktowana karte z 200MHz na 250MHz i stwierdzam, ze spisuje sie dobrze, ale niesamowicie sie grzeje (taki zegar pod SysSpeedem daje okolo 300MIPS).
Ostatnia modyfikacja: 17.10.2008 11:30:52