[#1] Czy warto ???
Witam serdecznie. Kilkanascie lat temu miałem Amigę 500. Sprzedałem ją i wymieniłem na 486. Teraz mam PC, ale tęsknię za starymi poczciwymi grami na Amigę (Shadow Of The Beast 1,2,3, Wings Of Fury, Wings, MegaLoMania, itp, itp.). Teraz widziałem na allegro, że ludzie pozbywają się poczciwych komputerków. Co się bardziej opłaca kupić: 500, 600, czy 1200 i czy na 1200 chodzą wszystkie gry z 500 ???

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Paweł

[#2] Re: Czy warto ???

@Pavella, post #1

Na gołej A1200 mogą być problemy z niektórymi (strzelam - 80% chodzi). Ale na roszerzonej pomaga pakiet WHDLoad i można powiedzieć, że działa 100%.
[#3] Re: Czy warto ???

@mailman, post #2

Dzięki za odpowiedź. Nie chcę inwestować za dużo w ten sprzęt, bowiem mam PC i chcę tylko czasem zagrać w poczciwe gry. Warto więc kupować 1200, czy starczy 500 lub 600. Miałem 500. 600 jest lepsza ???

A co powiesz na Amigę CDTV. Chodzą na niej gry z 500 z dyskietek, czy trzeba miec nowe. A jak nowe - to skąd wziąć ???

Pavella
[#4] Re: Czy warto ???

@Pavella, post #1

Wydaje mi sie ze nie warto kupowac a500 i a600. Lepszym rozwiazaniem bedzie emulator Amigi WinUAE (koniecznie najnowsza wersja z emulacja JIT. Czesto na tzw skladankach mozna spotkac gry .adf z dodatkiem wersji 0.8.8, jednak nie nadaje sie on do uzytku i jest za wolny). Chociaz jezeli masz duzo miejsca to proponuje a1200, zawsze mozna ja rozbudowac i zrobic na niej duzo sensownych rzeczy ( w porownaniu z zabawkowa a500 i zadroga do rozbudowy a600).
[#5] Re: Czy warto ???

@Andrzej Drozd, post #4

Kolega pytal o Amige, a nie o emulator.

Azeby przyjemnie pograc w stare dobre giery doradzilbym koledze A1200+4MB+HDD z WHDLoad. Na takim zestawie pograsz sobie w kazda stara dobra gre, z przyjemnoscia, bo odpalane z HDD, czyli bez wahlowania dyskietkami. A koszt calego zestawu jest bardzo nisk.i
[#6] Re: Czy warto ???

@reactor, post #5

Tylko, że kolega wspomniał także, że nie chciałby za dużo wydać. W jego sytuacji naprawdę lepiej używać emulatora niż kupować A500/600/1200. Rozbudować jej na pewno nie będzie chciał i nie przekona się do systemu odpalając gierki z dyskietek. Jedyne rozwiązanie w tej sytuacji - WinUAE. Po co ma się zniechęcać do Amigi;).
[#7] Re: Czy warto ???

@szulu, post #6

A czy uwazasz ze aktualnie A1200+4MB+HDD kosztuje duzo???
Jak mu sie uda to za grosze taka znajdzie. Co wiecej, moze on chce miec Amige,a nie jakis program.
[#8] Re: Czy warto ???

@reactor, post #7

Nie kosztuje dużo, ale za tą cenę kupi sobie pamięc do pc czycoś takiego;). A skoro napisał: "Nie chcę inwestować za dużo w ten sprzęt, bowiem mam PC i chcę tylko czasem zagrać w poczciwe gry." to dla mnie sytuacja jest jasna. Niech lepiej odpali WinUAE, będzie miał stare, poczciwe gry na monitorze bez żadnych dodatkowych zakupów. W dodatku może się zainteresuje systemem, bo na UAE można już na nim fajnie popracować.
[#9] Re: Czy warto ???

@szulu, post #8

Witam.
Z tego co sie orientuje to nie wszystkie gry dzialaja na A1200. A co do WHDLoad to nie wyglada to az tak slodko, poniewaz moze wystapic problem z instalacja gry (pirackiej). A tak poza tym kolega napisal ze che sobie pograc wiec po co ma sobie glowe zawracac HDD'kami, systemami itd... Wiec za smieszne pieniadze mozna kupic A 500 (ja oststnio dostalem "w prezencie" 2 sztuki w tym jedna z calym osprzetem i grami)
[#10] Re: Czy warto ???

@czeci, post #9

Wszyscy nie macie racji. Musi kupić A500 (najlepiej z przełącznikiem kickstartów i RAMów - odpali się 100% kultowych gierek) + dodatkowy flop (żeby było mniej wachlowania dyskietkami) oraz A1200 z HDD i flopem podwójnej gęstości, żeby ściągać adf-y z netu i przerzucać z PCta na Amisię już w postaci dyskietkowej. Oczywiście A1200 musi mieć w sobie co najmniej Apollo40/40 (w celu polepszenia komfortu pracy). Przy odrobinie szczęścia i kupowaniu tylko na Allegro powinien zmieścić się w tausenie.
A odpowiedź na pytanie: Oczywiście że warto!!! ;)
[#11] Re: Czy warto ???

@Pavella, post #3

Witam,

Mimo wszystko proponuję A1200 + 4MB FastRam + 0,5GB - 1GB twardziela + korzystanie z WHDLoad

Pozdrawiam
Robert J.
[#12] Re: Czy warto ???

@Kitech, post #10

Znalazłem takie oferty na Allegro. Może pomożecie, czy coś się z tego opłaca kupić, albo macie znajomego co chce sprzedac A1200 z 4MB i HD 1GB.

1. Sprzedam A1200 jak widać na załączonych obrazkach.Amiga jest sprawna i w bardzo dobrym stanie.W Amidze jest zainstalowana karta Turbo MTEC z MMU i 4 MB ramu.Do zestawu dożucam 3 CD z grami i demami na Amige.W skład zestawu wchodzi: komputer, zasilacz (do wyboru ciezki lub lekki), myszka troche juz zdezelowana ale dziala, troche dyskietek oraz dżojstik. - 120 PLN

2. Amigę 1200.
Do komputera dołączam:
1) ok.40 programów i około 40 gier
2) joystick
3) zasilacz
4) myszkę oraz kable do podłaczenia z monitorem - 150 PLN,

3. Wystawiam na aukcję całą kolekcję Amigi i osprzętu, jaki posiadam:

3. 1. Amiga 1200, konfiguracja standardowa + obudowa tower EBox II (dodane zdjęcie przedstawia poglądowo tę obudowę), nowe wymienione kości ROM - w wersji 3.1, przejściówka umożliwiająca podłączenie urządzeń - dysku twardego, bądź CD-Romu, taśma do dysku także umożliwiająca połączenie z płytą główną (tylko jedna końcówka - nie używałem CD-Romu), przejsciówka do klawiatury PC + klawiatura PC standard.
Do tego myszka ergonomiczna w kolorze czarnym, dyskietki z systemem Workbench 3.0 i Workbench 3.1, Dysk Twardy 850 MB, jednak jest tylko sformatowany pod amigę, 2 partycje, 9 płyt CD z gazet "Amiga Games" ze stuffem, plus płyta z systemem 3.5 (nigdy jej nie odpalałem, nie wiem czy sprawny), plus dwie płyty z pozostałym stuffem na A1200, też nieodpalane, tylko zakupione.

3. 2. Monitor Philips 15" model 8833, naprawdę dobry, jak go w weekend odpalałem - dalej wyraźne kolory. Stereofoniczny, umożliwia podpięcie dwóch Amig na raz (różne typy wejść) - i swobodne przełączanie między nimi, osobne wejście na słuchawki. Na obudowie jedynie usterka lekka, konkretnie wklęśnięcie, bo raz mi się przysnęło nad amisią i lampka nocna była całą noc włączona i stykała się z monitorem - temu plastik się lekko odkształcił od ciepła :), nie mam możliwości zrobienia zdjęcia.

3.3. teraz stuff : * 4 napędy zewnętrzne 3.5 cala, dwie w pełni sprawne stacje, na trzeciej nie da się zapisywać dyskietek - traktuje wszystkie jak write protect, ma po prostu ułamaną zworkę plastikową do wykrywania czy dyskietka jest zabezpieczona czy nie. mi ta mała wada nigdy osobiście nie przeszkadzała, na raz miałem średnio podłączone 3 stacje, czwart napęd nie sprawdzany,
* dwa sprawne dżojsticki, plus trzy nie w pełni sprawne (nie działają albo jakiś kierunek, albo przycisk - wymaga pewnie wymiany mikrostyków), są to dżoje na mikrostyki, nie jakieśtam badziewne gumki, lepsze w działaniu, plusik jeszcze - części dodatkowe z jeszcze dwóch dżoi, i dwa dżoje starszej daty bez mikrostyków,
* Jeszcze jedna stara myszka - standard Amigi 500, też raczej na części,
* 2 kasety z grami i programami nagrane w systemie VBS (nigdy ich nie odtwarzałem, nie wiem czy sprawne, ale je zakupiłem na giełdzie, do używania wymagany magnetowid podpięty do Amisi, 2 kasety każda po 180 minut.
* 3 książki do Amisi - dwie po Angielsku, obsługa i system Basic, i jeszcze "Amiga 600" - ta w wersji polskiej.
* Gazety Amiga : 12/94; 6/95; 4,5/96; 7,8/99 stan średni, nie brakuje niczego, troszku sfatygowane.
* jaki mi się jeszcze coś napatoczy w czasie szperania w szafie - dorzucam gratis bez zmiany ceny.
* Zasilacz do A500, nie sprawdzany,

3. 4. Zestaw gazet: "Amiga Computer Studio":
Gazety: 2/96, 1/97, 1,2,7/00, 1,4/01
Płyty CD: 3,6/99, 1,2,4,5,6,7/00, 1,4/01, czyli 10 płyt. - 350 PLN,

4. - AMIGA-1200 TOWER Micronik Infinitiv + dwie nadbudowy
- klawiatura
- myszka
- zasilacz 200W
- płyta ZORRO III z dwoma bankami pamięci
- pamięć 8Mb
- przejściówka kątowa do złącza PCMCIA
- kontroler ELBOX Fast-ATA2/EIDE
- dysk twardy 3,5`` Caviar 1,3Gb
- kieszeń na twardy dysk
- sampler stereo
- orginalne oprogramowanie i instukcje - 153 PLN,

5. - Amiga 1200 w obudowie GIFT (Perfect PRO)
- Karta 040/50 MHz z 48 Mb ramu
- Dysk 20 GB (IBM) (nowiutki - bez bad blocków)
- Monitor M1438s !! rewelacja
- CD-ROM x24 (jeszcze działa)
- Mysz, klawiatura ...
- Troche płytek - 800 PLN,

6. Przedmiotem aukcji jest Amiga 1200 wraz z rozszerzeniem Elbox 1200 z zegarem i podstawką SIMM PS/2. Prawdopodobnie jest sprawna, odpala się, wyświetla, jednak nie wiem jak się ją startuje, nie ma twardego dysku, a ja nie mam dyskietek ze sprawnym systemem operacyjnym, czyta dyskietki. - 50 PLN

Wszystkie ceny są orientacyjne, bowiem aukcje sie jeszcze nie zakończyły

Czy da się podłączyć do A1200 HD z PC. Mam 850MB w szufladzie. Ile to kosztuje ???

Pozdrawiam i dzięki za poprzednie odpowiedzi
[#13] Re: Czy warto ???

@Pavella, post #1

bierz 6! :) ale jak nie chcesz za duzo wydac to 5. wyglada zachecajaco jak na taka cene.
[#14] Re: Czy warto ???

@Pavella, post #12

5. albo 6. Jak chcesz wydac malo i tylko pograc to 6. Podlaczysz do tego ten dysk 850mb i bedzie spoko. Jak podlaczyc to juz sie musisz zastanowic. Mozliwosci jest sporo, najwygodniej przez FastAte (poczytaj sobie o podlaczeniu dysku na www.fast.ltd.pl w dziale Amiga).
[#15] Re: Czy warto ???

@Pavella, post #12

Zupełnie słusznie potraktowałeś mój tekst jako żart, ale niestety pisałem zupełnie poważnie. Zakupiłem przez ostatnie 2 miesiące dokładnie to o czym pisałem, dokładnie w tym celu, o którym ty piszesz. Dopiero teraz mam komfort grania w zasadzie we wszystko. Co z tego, że kupiłem A1200 na giełdzie za 350,- kiedy zaraz trzeba było podokładać jeszcze ponad dwa razy tyle. Jeśli możesz określić kwotę jaką dysponujesz, to chętnie Ci pomogę w doradzeniu co kupić. Ja mam wszyściutko na świeżo.
[#16] Re: Czy warto ???

@Pavella, post #1

Moim zdaniem wrato kupć 500 tylko wówczas kiedy chcesz grać na AMiodze w stare gry jeśli chcesz ją wykorzystywac tak jak swojego PC polecam sprzedaż go i kupno AmigiUAN lub Pegasosa albo porostu 1200 lub 4000 PoverPC z kartą graficzną z HDD cdromkiem a może CDrw z FastAtą duyżo ramu i jakaś toverka ( jest ich kilka więc chyba coś wybierzesz). Sam mam 16lat i urzywałem jeszcze miesiąc temu Amigi 1200 PoverPC 288Mhz (podkręcony) 128MB ram Mediator i Voodoo FastAta2Eide HDD 20GB CDrom 56x karta MelodyPro1200 opbudowa tover GIFT... obecnie ją sprzedałem i kupuje w lutym AmigaUAN. :DPavella napisał(a):

Mleko pozdrówka
[#17] Re: Czy warto ???

@szulu, post #6

No tak - nie używając amigi raczej sie do niej nie zniecheci... Problem w tym, że pewnie zniecheci sie do amigowych gierek odpalając je na kolejnym kalecznym emulku, a prawdziwej przyjemności, związanej z odpaleniem klasycznego tytułu na oryginalnym, klasycznym sprzecie, nie zazna po prostu. Szkoda gościa. Przecież tu chodzi o sentyment... Czy takie groszowe oszczedności mają sens?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem