[#1] problem z cd32
Witam
Mam taki problem ze swoją CD32.
po właczeniu pokazuje sie napis, fale, muzyczka itp. kiedy wloze plyte maszyna ja widzi, zeczyna sie krecic i tu jest problem.
sprawia wrazenie jakby plyta a raczej naped nie mogl sie rozpedzic z plyta, jakby plyta lezala a element na ktorym plyta lezy krecil sie szybciej. cos jakby plyta nie przylegala dobrz do napedu i nie krecila sie razem z nim, byla bezwladna. Spotkal sie ktos z takim problemem? jak to rozwiazac?
pozdrawiam

[#2] Re: problem z cd32

@cd32, post #1

Mozesz sprubowac rozkrecic konsolke i obejrzec zembatki mechanizmu, jesli okarze sie ze wszystko jest ok, to moze cos utknelo pomiedzy czesciami mechanizmu. Lepiej nie pozwalac zeby za dlugo tak zgrzytala. Caly naped amortyzuje sie na 4 dosyc miekkich gumeczkach, caly mechanizm moze sie na nich przesunal. Rada z mojej strony, otwarcie konsolki, przeczyszczenie mechanizmu. Ustawienie wszystkiego jak nalezy, ew mozesz tez przetrzec wacikiem styki w tasiemce od cdromu (w moim przypadku bardzo to pomoglo). Przy otwieraniu uwazaj na panel po lewej stronie gornej obudowy, jest na dosyc delikatnych srubkach i polaczony jest watlymi przewodami z plyta. Po prawej stronie masz dosyc krotka tasiemke od cdromu, nie ma tam zlaczek, sztywna tasma jest przeciagnieta z jednego gniazda do drugiego, latwo wypada lub przesuwa sie.

Z Olsztyna jestes? Kiedys szukalem ludzi w moim miescie z ta konsolka z marnym skutkiem.

Ostatnia modyfikacja: 07.11.2008 22:20:40
[#3] Re: problem z cd32

@Koyot1222, post #2

Witam
Dzieki za info, Rozkrecalem ja juz i z grubsza wszystko wygladalo prawidlowo, ale rozbiore jeszcze raz. A moze to kwestia docisku plyty przez ten gorny element (w klapce)?

JEstem z Olsztyna, mam kilka innych amig a cd32 kupilem pare dni temu.
pozdrawiam
[#4] Re: problem z cd32

@cd32, post #3

gorny element opada bezwladnie na powierzchnie cdromu, to tylko lekki odwaznik, to jest tak debilnie prosto wykonane ze nie wyobrazam sobie zeby moglo sie zepsuc. Mam swoja CD32 od 96 roku i jak na razie oprocz wywalenia ze srodka radiatorow i wsadzenia jednego wiatraka nic wiecej przy niej nie robilem, wylaczajac otwieranie od czasu do czasu na wyczyszczenie srodka.

Gdybys chcial sie kiedys wymienic na jakies orginalne gierki albo pogadac o cd32, to pisz krzyskoy(at)wp.pl :)

[#5] Re: problem z cd32

@Koyot1222, post #4

dodalem filmik obrazujacy problem, chyba lepiej to wyjasni niz opis

http://pl.youtube.com/watch?v=fqiwwo1Jg80
[#6] Re: problem z cd32

@cd32, post #5

Wiec powiem tak, u mnie naped zachowywuje sie wlasnie w ten sposob kiedy klapka byla otwarta i nic nie dociskalo plytki od gory. Dzieje sie tak wtedy kiedy bardzo szybko podnioslem klapke podczas dogrywania, lub otworzylem klapke w trakcie kiedy fotokomorka byla zaslepiona i konsola nie wykryla otwarcia pokrywki. Mozesz sprubowac delikatnie wacikiem wyczyscic oczko laseru, mozesz byc pewien ze sporo potrafi wytrzymac, moze przesunelo sie na szynie. Jesli zamkniesz klapke, prawodlowym zachowaniem mechanizmu bedzie delikatne okrecenie sie gumki napedzajacej, a oczko laseru powinno sie przesunac na pozycje poczatkowa po czym delikatnie podniesc i opasc.

[#7] Re: problem z cd32

@Koyot1222, post #6

a u mnie dzieje sie tak niezaleznie czy pokrywka zamknieta czy nie (czujnik zamkniecia oszukuje kawalkiem tektury).
Moze problem lezy w tym krazku dociskajacym w pokrywie? moze w moim coś brakuje albo co?
pozniej wrzoce zdjecie tej pokrywy.
[#8] Re: problem z cd32

@cd32, post #7

moze jak znajde chwilke to zrobie zdjecia mojego sprawnego mechanizmu, w razie czego porownamy.

[#9] Re: problem z cd32

@Koyot1222, post #8

Proponuję spróbować położyć coś cięższego na klapce napędu (np w miarę grubą książkę). U mnie podobny objaw pojawił się po wymianie napędu w CD-32. Po prostu, płyta nie była wystarczająco dociskana.

Ostatnia modyfikacja: 10.11.2008 12:25:45
[#10] Re: problem z cd32

@OSH, post #9

udalo mi sie pokonac problem z obracaniem sie plyty. Teraz plyta kreci sie, proboje cos tam zaczytac ale nic sie nie dzieje - najprawdopodobniej uszkodzony jest naped cd
[#11] Re: problem z cd32

@cd32, post #10

Odświeżam temat.

Właśnie moja super hiper zadbana cd32 uległa uszkodzeniu. Stało się to podczas podnoszenia przeze mnie klapki w celu wyjęcia płyty(płyta się jeszcze kręciła). Coś tam tyknęło i teraz klapka nie dociska do końca. Aby płyta się zaczytywała muszę kłaść jakąś ciężką książkę :( . Teraz po podniesieniu klapki sama opada na dół i nic jej nie klinuje jak niegdyś. Najgorsze jest to, że nie jestem do końca pewien co się zepsuło. Domyślam się, że to jakaś sprężynka lub coś co jest w lewym górnym rogu po otwarciu klapki (łącznik, zawiasik?). Nie mam drugiej sprawnej cd32 i nie mam jak porównać. Mógłby ktoś mi pomóc i wytłumaczyć co się zepsuło i jak to ewentualnie naprawić?

Pozdrawiam,

Azzorek
[#12] Re: problem z cd32

@Azzorek, post #11

Tam masz styk który informuje cd32 żeby próbowała czytać płytę.
To że podniosłeś dekiel jak się kręciła płyta nie ma nic do rzeczy.
[#13] Re: problem z cd32

@11111olo, post #12

Dobra, zatem dlaczego nie dociska się ta klapka jak kiedyś? Co poszło?

Pozdrawiam,

Azzorek
[#14] Re: problem z cd32

@Azzorek, post #13

Nie chce mi się po nocach rozkręcać i patrzeć jak zrobiony jest styk.

To zwykłe mechaniczne "urządzenie". Może plastik się ukruszył przez to trzeba mocniej dociskać?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem