Witam!
Po ponad 15 latach ponownie dostala sie w moje rece Amiga 500

Natrafilem na nia przez przypadek na tzw. "garage sale" i pomyslalem sobie, ze zamiast ktos tam ma jaj wywalic odkupie za grosze.
Niestety z Amiga byly tylko 2 dyskieti z WB 1.2 (moze az 2, dobrze ze myszka i zasilacz byl ;) ). W domu podpialem pod TV aby sprawdzic czy dziala - widze "raczke" (Kickstart 1.3), laduje WB i widze, ze ma 1MB. Zagladam za klapke i widze, ze karta pamieci jest jakas "za duza" (w Polsce mialem A500+ z 1.5MB to karta byla dwuktornie mniejsza). Wyciagam i widze ze mam karte ICD AdRAM 540, ktora wyglada tak:
http://amiga.resource.cx/photos/adram540,AdRAM540
tylko ze moja ma wypelnione wszystkie sloty pamieci (U1-U35). Zgodnie z opisem na tej stronie wychodzi, ze karta umozliwia dodanie do 4MB pamieci. Nie wiem tylko dlaczego A500 pokazuje mi, ze mam 1MB. Nigdzie nie moge znalezc instrukcji do tej karty. Pobawilem sie troche zworkami i powyciagalem kostki pamieci, ale nadal pokazuje mi ze jest 1MB (nawet bez podzialu na Slow czy Fast mem)
Moze ktos sie spotkal z takowa karta pamieci i wie jak ustawic zworki, WB i co tam jeszcze potrzeba.
z gory dzieki!
Scyzor