[#7]
Re: Amiga CDTV - co to takiego ???
@Pavella,
post #1
Pavella napisał(a): > Opłaca się kupić Amigę CDTV ???? Chodzą na niej poczciwe > stare gry z 500. Nie spotkatłem sie z takim modelem. Wiem, że > ma stację dysków, ale czy odtwarza stare gry ??? > V. miał rację odsyłając Ciebie do Google w odpowiedzi na pytanie co to takiego ? Tam znajdziesz zdjęcia, opisy i recenzje. Czy się opłaca, musisz ocenić sam! Jest to kwestia względna. Jeśli jesteś hobbystą i chcesz mieć Amigę CDTV w odlotowym wyglądzie (oczywiście jak na czasy, w których powstała), z monitorem Commodore w serii z czarną obudową itd... to nabycie jest tylko kwestią ceny. Jeśli natomiast szukasz czegoś taniego to raczej nie myśl o CDTV lub o rozbudowie tego sprzętu. Nie wiem za jaką cenę możesz kupić osprzęt do CDTV ale jak ja pamiętam to zawsze to były drogie rzeczy. Z sentymentu (bo Amiga CDTV to pierszy mój komputer) i z powodu mnóstwa kasy włożonej w rozbudowę sprzętu, nie próbowałem nigdy sprzedać Amigi CDTV. I tak stoi u mnie (obok A500+ i A1200 też rozbudowanych) i działa nadal, szczególnie gdy próbuję uruchomić jakąś starą gierkę NDOS-ową. Poniewaź moja Amiga CDTV ma również ROM3.0 (oprócz oryginalnego 1.3), mam zainstalowane odpowiednie przełączniki. Również przełącznik A500 ( na starcie widziana "łapa" znana z ekranu A500), oraz wyłącznik 0,5MB pamięci. Do tego wyłącznik CD-ROM. Wyłącznik twardego dysku itd. Wszystko po to aby była maksymalna zgodność z A500. I tu masz odpowiedź na swoje pytanie: 100% zgodności z A500 (mimo tych wszystkich przełączników) nie ma !!! W przypadku innych Amig ta zgodność jest jeszcze mniejsza ! ( no może z wyjątkiem A500 ? :)) Odsetek gier z A500, które nie "chodzą" na CDTV jest mały. Przez ładnych parę lat tylko kilka gier z A500 nie chciało się uruchomić na mojej Amidze CDTV. Ale być może zbyt mało grałem i wiele gier nie testowałem ? :) Jeśli Ciebie to interesuje, to oprócz w/w przełączników, ROM-u 3.0 mam jeszcze interfejs SCSI, podłączony twardy dysk SCSI, rozszerzenie pamięci 2 MB Fast z podtrzymaniem zegara (Elbox swego czasu oferował rozszerzenie o 8 MB Fast dla CDTV) i inne drobiazgi. Widziałem, inne urządzenia specjalnie wyprodukowane dla CDTV (na ogół w kolorze czarnym): genlocki, myszy na podczerwień itd. Istniała również karta turbo z procesorem 68020. Pamiętaj, że czytnik w CDTV jest o prędkości x 1 i w związku z tym krążki dla CDTV musiały być wypalane na specjalnych wypalarkach, szczególnie te samobotujące. Część płyt ( np. niektóre covery ACS), nie chce się poprawnie wczytywać. Poza tym płytki należy przed umieszczeniem w czytniku włożyć do specjalnego pudełka tzw. caddy. Zwykłe krązki muzyczne czyta bez problemów i to od razu po włożeniu płytki (bez uruchamiania Workbencha). To taki gratis od firmy Commodore, chyba powtórzony w CD32 ?! :D Również były wydawane specjalne samobotujące się krązki z oprogramowaniem i nagranym systemem. Jeśli interesujesz się tym tematem to poszperaj trochę po sieci, oraz poczytaj stare numery miesięcznika Amiga. Możesz też pisać na priv-a. Pozdrawiam wszystkich Amigowców, tym razem szczególnie użytkowników CDTV el