[#1] Amiga CDTV - co to takiego ???
Opłaca się kupić Amigę CDTV ???? Chodzą na niej poczciwe stare gry z 500. Nie spotkatłem sie z takim modelem. Wiem, że ma stację dysków, ale czy odtwarza stare gry ???

Pozdrawiam
Pavella
[#2] Re: Amiga CDTV - co to takiego ???

@Pavella, post #1

uzyj google, to naprawde proste.
[#3] Re: Amiga CDTV - co to takiego ???

@Pavella, post #1

ACDTV to w zasadzie A500 tylko ma wbudowany CD-ROM x1, Miałem kiedyś ACDTV i część gier nie chciała mi działać właśnie przez CD-ka. Do starych gier lepiej nadaje się A500 1MB RAM niż ACDTV, chociarz ja polecałbym A1200 +4MB FAST +HD i pakiet whdload, stare gry instalujesz na HD-ku, szubko i miło, ja kupiłem ostatnio taką amigę do starych gierek i jestem zadowolony :D
[#4] Re: Amiga CDTV - co to takiego ???

@v., post #2

Wiem, że proste, ale pytam się użytkowników ACDTV, a nie laików
Pozdrawiam
[#5] Re: Amiga CDTV - co to takiego ???

@Olo, post #3

Jak to ze starym i niedobrym Commodore było dobry pomysł a spiepszyli na całej linii. Pamiętam czasy jak to cudo można było kupić w sklepach piece stały na poziomie AT286 i DOSa, a tu taka medialna maszyna. Załadowali do niej stary system 1.3 i z architekturą trudną do rozbudowy. Gazety amigowe z tamtych lat dużo pisały o ww. Amisi. Jak będzie Ciebie interesował ten temat więcej to postaram się o dokładniejsze info. Ogólnie zdania były podzielone jednym się bardzo podobała inni nazywali Ją wielką pomyłko znanej nam wszystkim firmy.
Cze.

[#6] Re: Amiga CDTV - co to takiego ???

@Olo, post #3

Do starych gier lepiej nadaje się A500 1MB RAM niż ACDTV

A wystarczy zalozyc prosty przelacznik na dwoch pinach (zamiast oryginalnej zworki) i masz 2 komputery w jednym.
[#7] Re: Amiga CDTV - co to takiego ???

@Pavella, post #1

Pavella napisał(a): > Opłaca się kupić Amigę CDTV ???? Chodzą na niej poczciwe > stare gry z 500. Nie spotkatłem sie z takim modelem. Wiem, że > ma stację dysków, ale czy odtwarza stare gry ??? > V. miał rację odsyłając Ciebie do Google w odpowiedzi na pytanie co to takiego ? Tam znajdziesz zdjęcia, opisy i recenzje. Czy się opłaca, musisz ocenić sam! Jest to kwestia względna. Jeśli jesteś hobbystą i chcesz mieć Amigę CDTV w odlotowym wyglądzie (oczywiście jak na czasy, w których powstała), z monitorem Commodore w serii z czarną obudową itd... to nabycie jest tylko kwestią ceny. Jeśli natomiast szukasz czegoś taniego to raczej nie myśl o CDTV lub o rozbudowie tego sprzętu. Nie wiem za jaką cenę możesz kupić osprzęt do CDTV ale jak ja pamiętam to zawsze to były drogie rzeczy. Z sentymentu (bo Amiga CDTV to pierszy mój komputer) i z powodu mnóstwa kasy włożonej w rozbudowę sprzętu, nie próbowałem nigdy sprzedać Amigi CDTV. I tak stoi u mnie (obok A500+ i A1200 też rozbudowanych) i działa nadal, szczególnie gdy próbuję uruchomić jakąś starą gierkę NDOS-ową. Poniewaź moja Amiga CDTV ma również ROM3.0 (oprócz oryginalnego 1.3), mam zainstalowane odpowiednie przełączniki. Również przełącznik A500 ( na starcie widziana "łapa" znana z ekranu A500), oraz wyłącznik 0,5MB pamięci. Do tego wyłącznik CD-ROM. Wyłącznik twardego dysku itd. Wszystko po to aby była maksymalna zgodność z A500. I tu masz odpowiedź na swoje pytanie: 100% zgodności z A500 (mimo tych wszystkich przełączników) nie ma !!! W przypadku innych Amig ta zgodność jest jeszcze mniejsza ! ( no może z wyjątkiem A500 ? :)) Odsetek gier z A500, które nie "chodzą" na CDTV jest mały. Przez ładnych parę lat tylko kilka gier z A500 nie chciało się uruchomić na mojej Amidze CDTV. Ale być może zbyt mało grałem i wiele gier nie testowałem ? :) Jeśli Ciebie to interesuje, to oprócz w/w przełączników, ROM-u 3.0 mam jeszcze interfejs SCSI, podłączony twardy dysk SCSI, rozszerzenie pamięci 2 MB Fast z podtrzymaniem zegara (Elbox swego czasu oferował rozszerzenie o 8 MB Fast dla CDTV) i inne drobiazgi. Widziałem, inne urządzenia specjalnie wyprodukowane dla CDTV (na ogół w kolorze czarnym): genlocki, myszy na podczerwień itd. Istniała również karta turbo z procesorem 68020. Pamiętaj, że czytnik w CDTV jest o prędkości x 1 i w związku z tym krążki dla CDTV musiały być wypalane na specjalnych wypalarkach, szczególnie te samobotujące. Część płyt ( np. niektóre covery ACS), nie chce się poprawnie wczytywać. Poza tym płytki należy przed umieszczeniem w czytniku włożyć do specjalnego pudełka tzw. caddy. Zwykłe krązki muzyczne czyta bez problemów i to od razu po włożeniu płytki (bez uruchamiania Workbencha). To taki gratis od firmy Commodore, chyba powtórzony w CD32 ?! :D Również były wydawane specjalne samobotujące się krązki z oprogramowaniem i nagranym systemem. Jeśli interesujesz się tym tematem to poszperaj trochę po sieci, oraz poczytaj stare numery miesięcznika Amiga. Możesz też pisać na priv-a. Pozdrawiam wszystkich Amigowców, tym razem szczególnie użytkowników CDTV el

[#8] Re: Amiga CDTV - co to takiego ???

@Pavella, post #1

Miałem taką amige i byłem bardzo zadowolony wiele gier chodziło. Amiga posiada pilota który działa jako mysz i yoistick. Do tego działa jako wieża z CD dlatego iz ma wyjscia sygnału. Jest sposób żeby przerobić amige cdtv na dokladny klon 500. Tak na starcie to ma ona 500kb pamięci. Po przeróbce ma 1000 i wtedy pujdą wszystkie gry z Amigi 500. Jest bardzo ciekawą amigą. Mozna dostać do niej gry na cd, ale ja nigdy ich nie kupiłem bo były problemy z dostępnością a pozatym dużo kosztowały. Gdzieś w piśmie przeczytałem jak ją przerobić, nie miałem zaufania do serwisów. a przerabia się ją dokładnie w 5-7 min. Na płycie po zdjęciu obudowy jest miejsce gdzie trzeba wyąć zworkę wtedy wyłącza się cd ale pamięć odpowiednio zostaje zwiększona. Ja tam wstawilem przełączniczek który wyprowadzilem z tyłu. A powiem ci co to za zworka jak napiszesz do mnie. Jestem ciekaw czy jest jeszcze ktoś kto potrafi docenic taki rzadko spotykany sprzęt. Musisz wiedzieć że powstały tylko dwa modele czarnych Amig cd32 i CDTV
[#9] Re: Amiga CDTV - co to takiego ???

@Miałem 0k 5 lat, post #8

Sam jeszcze posiadam CDTV ktora rozbudowalem o 2MB Fastu, KS3.0, 68010. Czasami jak najdzie mnie ochota na pogranie w stare gierki to ja sobie odpalam. Najwieksza zgodnosc z A500 mozna uzyskac wylaczajac CD-ROM. Jednak po wymianie procka na 68010 niektore gry przestaly sie uruchamiac np: Swiv, Cytadela. Niewiem dlaczego ale ta ostatnia chodzi na wszystkich prockach serii 68k oprocz 010. Czy ktos wie dlaczego? A czy ktos widzial cos takiego: [url]http://amiga.emugaming.com/prototypes/cdtv2_lg.jpg

[#10] Re: Amiga CDTV - co to takiego ???

@Miałem 0k 5 lat, post #8

Sam jeszcze posiadam CDTV ktora rozbudowalem o 2MB Fastu, KS3.0, 68010. Czasami jak najdzie mnie ochota na pogranie w stare gierki to ja sobie odpalam. Najwieksza zgodnosc z A500 mozna uzyskac wylaczajac CD-ROM. Jednak po wymianie procka na 68010 niektore gry przestaly sie uruchamiac np: Swiv, Cytadela. Niewiem dlaczego ale ta ostatnia chodzi na wszystkich prockach serii 68k oprocz 010. Czy ktos wie dlaczego? A czy ktos widzial cos takiego: [url]http://amiga.emugaming.com/prototypes/cdtv2_lg.jpg

[#11] Re: Amiga CDTV - co to takiego ???

@Phibrizzo, post #10

Tak widzial to ktos widzial ale tylko na screenach. Jest to prototypek ACDTV 2.

A swojego czasu tez mialem Ami CDTV z 2 MB Fast i kick 3.0. Fajna to byla maszynka tylko strasznie ubolewalem nad trudnosciami w dostaniu rozszezen do niej. Dosc ze sklepy Amigowe w polsce malo co do niej oferowaly to jeszcze byly to ceny kosmiczne. Ale wtedy byly to inne czasy ceny wszytskich podzespolow do Amigi powodowaly u mnie zawrot glowy. Chociaz i teraz tez ladnie potrafia nieraz canemi zaskoczyc.

A1240/40, kick3.0, 64MB, Cybervision64/3d, 3,2GB, CD-RW 8x4x32

[#12] Re: Amiga CDTV - co to takiego ???

@Olo, post #3

Jakbyś się dobrze przyjrzał to jest to płyta z A1000 z drobnymi przeróbkami
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem