[#5]
Re: przygotowanie HDD pod PieCem (win/linux)
@APC74,
post #4
ludzie, krew mnie zaleje z tym dyskiem. takich jaj z partycjonowaniem/formatowaniem to od lat nie mialem.
nagooglowalem sie z dobre dwie godziny, dla osob ktore maja dokladnie ten sam problem, nikt odpowiedzi nie ma.
w czym rzecz?
dysk jest sprawny, 4 GB, podpiety pod najnowszy WinUAE jako urzadzenie/kanal "uae" (zasmiast scsi/ide), jest aktywny odczyt/zapis, uae uruchomione z parametem "-disableharddrivesafetycheck", rom sprawdzony 3.1, dyskietka install z 3.1 sprawdzona, w ustawieniach ikonki hdtoolboxa jest ustawiona zmienna uaehf.device.
uruchamiam hdtoolboxa, urzadzenie jest widziane jako unknown, wykrywam jego parametry, jest gitara, low level format i dupa error -5, ok, sproboje partycjonowania, dupa, ani stworzyc ani usunac... nic.
ok, niech mu bedzie, jedziem standardowe formatowanie dysku spod WB, ustawiam etykiete jako "HDD", daje pelnego formata, procenty leca, initializing... i komunikat "not a valid DOS disk".
spoko, ale etykieta "HDD" jest zapamietana nawet po restarcie, wejde na dysk i jestem, i co tam ze pusty i jednoczesnie 100% full, tworze nowy katalog i komunikat "volume HDD is not validated".
co jest do jasnej anielki z tym UAE?!? obsluguje w koncu te dyski bezposrednio czy nie?
nie wazne czy dysk byl wczesniej spartycjonowany czy nie, czy ma fata czy nie... efekt ten sam.
czy jest jakies narzedzie na PieCa ktore potrafi sformatowac dysk na system plikow FFS?
moze byc pod linuxa, choc wygodniej bylo by pod winde, poniewaz uzywam Debiana w wersji experimental i mam totalnie namieszane w systemie :D