[#1] HD do A1200
Czy do każdej A1200 (obudowa jak 500) da się dołożyć HD ???
Musi być to specjalny, czy da się np 850 MB z PC ???

Co to jest: karta Turbo MTEC z MMU i 4 MB ramu

Pozdrawiam
Pavella
[#2] Re: HD do A1200

@Pavella, post #1

Przy dobrej woli można zamontować prawie każdy HD w obudowie desktop u mnie twardziel spokojnie leży obok Amigi i jest ok. Teraz planuję wrzucić swoją A1200 do obudowy od PC ale nie tower tylko desktop leżąca i będzie po kłopocie.
Domyślam się, że chodzi o rozszerzenie pamięci fest dla A1200 potrafi to przyśpieszyć Amigę około 1,8 niektóre tego typu rozszerzenia posiadają gniazdo dla fpu (koprocesora nie dam ręki za pisownię)
Pozdrawiam :D

[#3] Re: HD do A1200

@Pavella, post #1

Nie nie musi być specjalny dysk, musisz tylko pamiętać że kupując dysk trzeba nabyć przelotkę do gniazda IDE w amidze. Gniazdo w A1200 przystosowane jest do dysków 2.5". karta TURBO MTEC z MMU i 4 MB ramu--> w A1200 nie da się wymienić procka na lepszy tak jak w PC,( wyciągasz stary z płyty i wkładasz nowy ) potrzebne są tzw. karty turbo na których jest lewpszy procek , miejscce na pamięć SIMM i czasami złącze SCSI.
Z Twojego opisu wnioskuję że jesty to karta z procesorem MC68030 ( bo pisze że ma MMU ) czyli po włozeniu tej karty do amigi będzie ona działa około 7 razy szybciej ( wszystko zależy od taktowania procka, najsłabsze karty z 030 miały chyba 33 MHz )
Pozdrawiam OLO
[#4] Re: HD do A1200

@Olo, post #3

Opłaca się kupić Amigę 1200 z taką kartą, bez HD + joystick + parę dyskietek za 150 PLN ??? Chcę ją kupić tylko do grania na TV, bo mam już PC

Pavella
[#5] Re: HD do A1200

@Olo, post #3

Niektóre MTECi miały taktowanie 28MHz i były jednymi z najtańszych kart TURBO fakt by zainstalować HD w A1200 trzeba przelotkę z 2,5'' na 3,5'' tak dawno instalowałem twardziela, że o tym drobnym acz ważny elemencie zapomniałem

[#6] Re: HD do A1200

@Pavella, post #4

Za tą cenę spoko można brać tylko by działała, można jeszcze potargować

[#7] Re: HD do A1200

@Pavella, post #4

Jeżeli amiga działa to 150 zł to bardzo niska cena i raczej się opłaca, tylko że jak masz PC to lepiej jak zainstalujesz sobie UAE i tam będziesz odpalał stare gierki. W sieci są archiwa z grami w postaci plików ADF, które są właśnie dla UAE, a przeniesienie tego na Ami jak nie masz CD w ami jest baardzo kłopotliwe + konieczność posiadania na amidzie oprogramowania do czytania archiwum ADF.
[#8] Re: HD do A1200

@Olo, post #7

Mam w dom w miare nowoczesnego PieCa i po zainstalowaniu WinUAE jakoś nie mogę się przekonać to nie to co stara dobra A1200 trochę rozbudowana, każdy problem jaki stawał przedemną i a1200 dało się rozwiązać :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem