[#1] Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?
Witam!

Ostatnio krążę i szukam informacji o tym jak podłączyć amigę pod monitor VGA tak aby można było na niej także grać. Prosty Scandoubler który wyświetla tylko pół obrazu to jedynie projekt typu "proof of concept" i nie nadaje się do codziennego zastosowania. Przedzierając się przez otchłań internetu natchnąłem się na układ który sprzętowo potrafi przetworzyć sygnały telewizyjne na sygnały zgodne z standardem VGA , na dodatek bez przeplotu czyli pełni także funkcję flicker-fixer. Układ ten to AL251 lub trochę słabszy AL250 firmy AVERLOGIC i kosztuje 10$.

http://www.semiconductorstore.com/pages/asp/supplier.asp?pl=0034&SortBy=PriceASC&Show=15&

http://www.semiconductorstore.com/pdf/newsite/averlogic/al251pb.pdf

Czy jest ktoś kto próbował zrobić coś na tym układzie? A może ktoś chciałby spróbować? Koszt takiego urządzenia prawdopodobnie oscylowałby w okolicach 70zł więc chyba warto. Co o tym myślicie?

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2009 14:23:56
[#2] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@rafgc, post #1

To generalnie dobrze byłoby uwzględnić konwersję nie tylko 15 kHz na 30, ale i też 50 Hz na 60. Obecnie dużo monitorów LCD nie chce działać poniżej 60, sam taki mam i mój scandoubler mogę se wsadzić...
[#3] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@radzik, post #2

Żeby dokonać konwersji z 50Hz na 60Hz trzeba by np powtórzyć co 5 klatkę, bo skąd by się inaczej wzięły te dodatkowe 10 klatki, 60Hz uzyskamy gdy na wejście podamy sygnał NTSC, poza tym rozdzielczości inne niż natywne nie wyglądają na LCD zbyt ciekawie (bynajmniej u mnie). Alternatywą o której także myślałem dla tego Scandoublera jest użycie zewnętrznego tunera telewizyjnego, ale z kolei one nie mają wejścia RGB, co najwyżej S-VIDEO co znaczy,że trzeba zmontować dodatkowy układ (dział sprzęt na PPA.pl), za to mamy do wyboru zazwyczaj kilka częstotliwości odświeżania (widziałem gdzieś tuner który potrafi wyświetlać obraz do 120Hz, najlepszym trybem dla PALu byłby więc 100Hz, bo nie trzeba by było interpolować klatek) oraz kilka rozdzielczości. Nie wiem tylko jak to jest z jakością obrazu, bo z composite to nie ma najlepszej jakości, z S-Video jest już lepiej. Cena takiego zewnętrznego tunera zaczyna się od około 65zł. Ma ktoś podłączony monitor do amigi przez taki tuner?

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2009 16:38:32
[#4] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@rafgc, post #3

Ja mam. Tuner Encore. 160 PLN. Z composite jakoś żałosna raczej, dlatego zrobiłem s-video. Jest lepiej, ale pod WB jakoś nie jest satysfakcjonująca, do gier może być. Do wb polecam zwykłą przejściówkę i podłączenie monitora LCD, oraz tryb Muliscan Productivity i 640x480. Na LCD obraz ekstra. Na CRT nie polecam, z racji niskiego odświeżania, chyba, że ktoś zakryje oczy i podłączy monitor bezpośrednio do mózgu.

Ogólnie nie wiem, czy wart tych pieniędzy, co prawda ma wejścia com/s-video i jakieś jeszcze, "niby" usuwanie przeplotu, kilka rozdzielczośc (w tym 1280x1024) i odświeżanie do 75 HZ, ale jakoś nadal nie jest dobra. Szkoda, że nie ma tunerów z RGB.

Ale tzreba przyznać, że rzecz przydatna, nie trzeba z AMY biegać do TV, żeby wyśietlić obraz PAL.

Można uciąć koszty i podłaczyć do tuneraTV w PCcie, jeżeli takowy blisko jest. Ale i tak *WARTO* zrobić sobie s-video, jeżeli ktoś chce korzystać z takiego schamatu.

[#5] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Bagheera, post #4

Co masz na myśli mówiąc "zwykłą przejściówkę"? Masz na myśli ten scandoubler? Twój monitor LCD potrafi obsłużyć 50Hz?

Tryb 640x480 zapewne najlepszą ostrość uzyskuje na monitorach, których rozdzielczość natywna jest wielokrotnością wspomnianej rozdzielczości, czyli 1280x960, ponieważ nie trzeba wtedy interpolować pikseli, chyba, że monitor nie rozciąga obrazu na cały ekran automatycznie lub używa prostego rozciągania bez interpolacji.

Podłączanie do tunera w PC to z jednej strony trochę niepraktyczne, gdy ma się za plecami tłum chętnych do komputera, a ja muszę go zajmować, żeby podłączyć amigę.

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2009 21:48:02
[#6] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@rafgc, post #5

Zwykła przejściówka, tzn sygnały te same, a inny kształ gniazda db25<>db15

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=kat&id=131&sid=fed267a126ec5acbfa5ea58d42a2aa9a

Schemat jest trywialny, można ją samemu wykonać.

Mam monitor Belinea. 4:3, nominalna rozdzielczość 1280x1024, nie wiem, jakie odświeżanie minumum on obsługuje, ale obraz z Amigi jest wyśietlany na pełnym ekranie, i jest dość dobrze skalowany, żeby nie powiedzieć bardzo dobrze. W każdym razie o niebo lepiej niż ze tuneru. Czysty, bez drgań, stabilny. Do WB idealny. Gdyby można było tak tryby PAL wyświetlać..

"Podłączanie do tunera w PC to z jednej strony trochę niepraktyczne, gdy ma się za plecami tłum chętnych do komputera, a ja muszę go zajmować, żeby podłączyć amigę."

Zależy, ile ma się komputerów w domu : >

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2009 22:37:15
[#7] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@rafgc, post #1

A ja polecam aby do amigi raczej stosowac monitor LCD z wejsciem Euro, albo przynajmniej s-video. Obraz wtedy jest duuuuuuuzo lepszy od nawet najlepszego scandoublera.

Nie jest tych monitorow tak malo na rynku. Jest drozszy nie wiecej niz cena scandoublera (a czesto cena jest podobna, jak zwyklego monitora). Za to jakosc obrazu dobra.

[#8] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Bagheera, post #4

Przegrzebując Allegro trafiłem na coś takiego

http://www.allegro.pl/item520126970_tv_box_tuner_zewnetrzny_lcd_ctr_karta_tv_expresowo.html

Powstaje pytanie czy S-Video/VGA IN (kabel w zestawie) obsługuje 15 kHz amigowe? Generalnie tak czy siak ja mam scandoubler więc powino łyknąć? Teoretycznie by to chyba dało dobrą jakość obrazu? No i by rozwiązywało problem LCD, chyba wszystkie tunert tv (dla LCD) obsługują 60 Hz.

P.S. Są gdzieś schematy jak zbadziewić wyjście amigowego portu video na S-Video?
[#9] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@radzik, post #8

Przez s-video tak, przez wejście vga na 99% NIE. Też mam takie wejście w tunerze. Jedyne, co na nim widać, to różnokolorowe pasy.

http://www.ppa.pl/artykul-Wyjscie.SVIDEO.z.Amigi.1200-1_4_987.html

Tu masz schemat, jak zrobić s-video. Najlepiej robić go wewnątrz. i przylutować do tego układu video.

[#10] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Bagheera, post #9

Znaczy przez VGA nie jeśli nie użyje się scandoublera? Bo teoretycznie wydaje mi się, że scandoubler podbiając amigowe tryby powinien być zgodny z wejściem VGA.
[#11] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Bagheera, post #9

Pawel301, czyli generalnie chodzi o monitor z wbudowanym tunerem, nie są one takie tanie, ale można czasem kupić używanego po niższej cenie.

http://allegro.pl/search.php?string=z+tunerem&from_showcat=1&category=4371&country=1&order=p

"Zależy, ile ma się komputerów w domu : >"

Na moje nieszczęście są tylko 2, jeden PC i Amiga 600 niedawno wygrzebana z głębi piekielnej otchłani jaką jest zawalona szafa i przywrócona do życia.

[#12] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@radzik, post #10

A no nie, bo raczej nie znajdziesz takiego tunera, co ma wbudowany scandubler i na wejściu VGA będzie chwytał Amigowe tryby 15 kHz.

Wcześniej pytałeś się o odświeżanie, Multiscan productivity w 640x480 daje 60Hz odświeżania oraz 31.44 kHz poziomo, sprawdzałem w prefsach.

[#13] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@rafgc, post #11

Generalnie tak mialem na mysli z wbudowanym tunerem, aczkolwiek sa tez takie bez tunera, a wyposazone w wejscie composite, i/lub s-video.

Sa nieco drozsze, ale czesto o mniej niz wynosi cena scandoublera (ostatnio potrafia one osiagac zawrotne kwoty na aukcjach). A obraz ze scandoublera nie jest za dobry, wiec moim zdaniem po prostu nie warto.

[#14] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Bagheera, post #12

Wiem, Multiscan łapie na LCDkach, ale niestety tryby PALowe już nie. Częściej łapią NTSC (oczywiście przez scandoubler). Tak dalej będzie to albo kupić Ami z USA, albo właśnie powalczyć tunerem.
[#15] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@radzik, post #14

O ile pamiętam, to mi nie chiało łapać nawet DbPAL, bo tam jest coś koło 29Khz. Wiąc jak widać scandubler to nie taki złoty środek jakby się wydawało..

[#16] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Bagheera, post #15

Trzeba uruchamiać w startup-sequence driverek "VGAOnly" (normalnie nie jest uruchamiany) i wtedy DblPAL i DblNTSC są podbite powyżej 30 kHz.

[#17] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Bagheera, post #4

Bagheera napisał(a):

> Ja mam. Tuner Encore. 160 PLN. Z composite jakoś żałosna
> raczej, dlatego zrobiłem s-video. Jest lepiej, ale pod WB jakoś
> nie jest satysfakcjonująca, do gier może być. Do wb polecam
> zwykłą przejściówkę i podłączenie monitora LCD, oraz tryb
> Muliscan Productivity i 640x480. Na LCD obraz ekstra. Na CRT
> nie polecam, z racji niskiego odświeżania, chyba, że ktoś
> zakryje oczy i podłączy monitor bezpośrednio do mózgu.
> .....
> Można uciąć koszty i podłaczyć do tuneraTV w PCcie, jeżeli
> takowy blisko jest.

Mam stareńki wewnętrzny tuner TV AverMedia do pieca. To jak rozumie mógłbym podpiąć do niego Amigę. Tylko mam pytania:
1. Jak mniemam w ten sposób będę mógł tylko uzyskać obraz PAL(karta będzie robić za odbiornik TV)? Czy też może jeszcze inne tryby graficzne?
2. Czy ktoś może napisać jakie rozdzielczości mógłbym uzyskać podłączając Amigę tylko przez kabel VGA(czysty kabelek, zero elektroniki) do monitora LCD(monitor ten ma odświeżanie poziome rzędu 30kHz)? Czy będą to wszystkie tryby, te które mają odświeżanie poziome większe od 30kHz?

Pozdrawiam
Tomek

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2009 13:48:42

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2009 13:51:32

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2009 13:52:47

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2009 13:55:18
[#18] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Tomski, post #17

Przez wejście composite/s-video w tym tunerze zobaczysz tylko PALowe wygnały. Możesz sam sprawdzić w TV, jeżeli dasz w workbenchu jakiś tryb 30kHz, to zobaczysz aby czarnobiałe pasy no i nic z takiego obrazu nie odczytasz.

Można powiedzieć, że karta będzie zachowywać się jak TV. (Mój zewnętrzny tuner TV też nie łyka zdublowanych trybów na wejściu composite/s-video)

Tuner aby nada się do grania, ale niestety jakoś i tak będzie marna.

Do pracy pod workbenchem polecam podłączyć amigę bezpośrdnio pod LCD, rozdzielczości chyba wszystkie da się wyśietlić oferowane przez tryby multiscan, dbPal, dbNTSC, oczywiście jeżeli ratio oferowanej rozdzielczości jest inne niż radio rozdzielczości natywnej monitora, jakość będzie gorsza, ze względu na skalowanie. Ja mam monitorek 4:3 (1280x1024), rozdzielczość 640x480 w workbenchu wygląda świetnie.

I trzeba chyba pamiętać o sterowniku VGAonly, który zwiększa tryby oscylujące w okolicach 29 kHz na ponad 30. Wtedy każdy LCD powinien je wyświetlać.
Ja użyam multiscan productivity.

[#19] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Bagheera, post #18

Ja mam monitorek 4:3 (1280x1024), rozdzielczość 640x480 w workbenchu wygląda świetnie.

1280 x 1024 to aspekt 5:4. 640 x 512 powinno wyglądać jeszcze świetniej.

[#20] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Grzegorz Kraszewski, post #19

Heh, w życiu nie przeliczałem tego, przyjąłem z góry, że są tylko 4:3 i 16:9 :)

Jak będę miał czas to sprawdzę tę rozdzielczość 640 x 512.

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2009 23:23:10
[#21] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Bagheera, post #18

Bagheera napisał(a):

> Do pracy pod workbenchem polecam podłączyć amigę bezpośrdnio
> pod LCD, rozdzielczości chyba wszystkie da się wyśietlić
> oferowane przez tryby multiscan, dbPal, dbNTSC, oczywiście
> jeżeli ratio oferowanej rozdzielczości jest inne niż radio
> rozdzielczości natywnej monitora, jakość będzie gorsza, ze
> względu na skalowanie. Ja mam monitorek 4:3 (1280x1024),
> rozdzielczość 640x480 w workbenchu wygląda świetnie.

A czy możesz doradzić jak taki kabelek zrobić? Jakiś schemat? Najlepiej takiego jak już używasz, bo działa:D.

Tomek

[#22] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Tomski, post #21

Całkiem niedawno była o tym dyskusja. Schemat jest na forum ppa.

Benedykt Dziubałtowski

[#23] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Benedykt Dziubałtowski, post #22

Benedykt Dziubałtowski napisał(a):

> Całkiem niedawno była o tym dyskusja. Schemat jest na forum
> ppa.

Dzięki. Znalazłem:D.
Tomek

[#24] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@pawel301, post #7

Obraz wtedy jest duuuuuuuzo lepszy od nawet najlepszego scandoublera.

Tak złącze SCART to najlepsze rozwiązanie, dostepne tylko w tunerach wbudowanych w monitor (nie znalazłem żadnego zewnętrznego tunera z takim złączem) ale raczej nie jest to lepsze rozwiązanie od dobrego scandoublera!
[#25] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Grzegorz Kraszewski, post #19

Pytanie:
Jaki tryb umożliwia wyświetlenie takiej rozdzielczości (640x512) oprócz "DBLPAL Hires No Flicker", którego i tak nie mogę na monitorze użyć, bo to tryb 29.45 kHz ?

[#26] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@Bagheera, post #25

Uzyj jeszcze sterownika VGAOnly. Podbije czestotliowsc troche ponad 30khz.

Programem MonEd mozesz troche podkrecic sterownik DBLPAL
[#27] Re: Amiga -> VGA, sprzętowy Scandoubler, ktoś robił?

@pawel301, post #7

Witam,

Ja właśnie mam monitor 22' LG ze scart i muszę powiedzieć że wyświetla koszmarnie, bardzo źle skaluje obraz i nie da się wyłączączyć tego skalowanie żeby tak np było 1:1 albo 2:1 a nie na siłę rozciąganie na cały ekran.
A wygląda to tak jak by ktoś modulował jakąś falą nierównomierną (opadającą sinusoidą?) w poziomie co daje efekt zniekształcenia czcionek w systemie... brrr... Po strokroć wolę swój monitor CRT niż w ten LCD co na codzięń z PC działa dobrze przez DVI.

Pozdrawiam
Thom

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem