[#1] A4000 - problem!
Witam.
W skrócie:
Kupiłem A4000 desktop (płyta główna rev B) w towerze, z Cyberstormem PPC 604e+ 200/60/50MHz i 128MB RAM. Był postawiony system na Compact Flashu, ale po odpaleniu pokazał dziwną ilość RAMu i za chwilę Ram Error i Guru. Wsadziłem kartę procesorową 60030 i postawiłem sam od nowa system 3.9. Wszystko poszło bez problemu. Podmiana na Cyberstorma spowodowała brak uruchomienia się amisi (czarny ekran, rzadziej czerwony, fioletowy lub zielony) - 300W zasilacz ATX wydaje się wystarczająco mocny. Coś poczytałem na forum i dograłem do systemu biblioteki 060 i 040 (oczywiście z wsadzonym 06030). Podmiana na Cyberstorma i POSZŁO!!! Poszedłem szczęśliwy spać i rano już się nie dało odpalić Amisi!!! Kombinuję z wyjęciem fastu na płycie, czyszczeniem styków i NIC! Cyberstorm jest na 100% sprawny - sprawdzony na innej A4000.
Help!

P.S.
Nie wiem czy to ważne, ale mając Zorro III i Mediatora nie instaluję tego - było raz tak, że wkręcenie śrubki mocującej Zorro powodowało brak uruchomienia się Ami (przy 06030)!

[#2] Re: A4000 - problem!

@Kitech, post #1

Faktycznie dziwnie zachowuje się ta płyta. Osobiście mam płytę w wersji D i pamięć CHIP jest przylutowana na stałe na płytę główną. Może u ciebie jest właśnie problem z simami na płycie głównej.
Martwi mnie to, że nie możesz zainstalować Zorro i Mediatora, bo nie działa wtedy Amiga. Obejrzyj dokładnie czy nie masz jakiś mechanicznych uszkodzeń na płycie głównej. No i nie używaj simów w slotach na płycie głównej, masz przecież szybsze na CSPPC.
I jeszcze sprawdź ustawienia pamięci w bootmenu CSPPC.
[#3] Re: A4000 - problem!

@kmilota, post #2

Dzięki za odzew.
Może Ty mi powiesz gdzie ja mam CHIP? Nie mogę nigdzie doczytać. Jeden ze slotów RAMu nazywa się CHIP - tam musi być włożona kość pamięci? Ami bez kości RAMu na płycie głównej - czarny ekran! Jak sprawdzałem na innej A400 CPPC, to w menu było ustawione na 70ns - chyba bezpieczniej? Mechaniczne uszkodzenia na płycie - czemu pod 60030 działa bez problemu? Bez RAMU na płycie głónej - czerwony kolor!!!

[#4] Re: A4000 - problem!

@Kitech, post #3

Jeśli masz 5 banków pamięci, to pierwszy od przodu jest pamięcią CHIP i musi być ona obsadzona. Pozostałe (FAST), jeśli nie powodują problemów to też można zostawić, ale ja miałem w jednej płycie kiedyś problem, że gryzły mi się z Cyberstormem PPC. Jeśli Amiga 4000 chodzi Ci poprawnie z 030, a nie chodzi z PPC to zapewne masz źle ustawione zworki. Musisz dla PPC przestawić 2 zworki o taktowaniu procesora (chodzi tu o taktowanie zewnętrzne).

[#5] Re: A4000 - problem!

@AS, post #4

Podłączając Pałerkę zamiast 60030 przestawiam oczywiście zworki J100 i J104 na external, coś jeszcze trzeba przestawić?
Próbowałem z obsadzonym bankiem CHIP i resztą pustą - objawy jak już pisałem.

[#6] Re: A4000 - problem!

@Kitech, post #5

W Amidze 4000 przestawia się 2 zworki dla PPC (te co opisałeś, jak dobrze pamiętam) i tylko to. Wywal na potrzeby testów pamięć FAST, popatrz jeszcze wymieniając kości CHIP, czy nie ma tu konfliktu.

[#7] Re: A4000 - problem!

@AS, post #6

Ustawienia kości RAM zaraz po kupnie bardzo dokładnie zanotowałem. Wydaje się, że w slocie CHIP siedzi 2MB, a w pozostałych 4x4MB (nie bardzo wiem jak sprawdzić ile dana kość ma MB). Próbowałem wsadzić w sloty RAM bez fastu, ale z CHIPem i objawy wiadome. Czemu raz zadziałało bez pudła z pełnymi RAMami na płycie głównej? Zrąbana płyta główna, brak kontaktu w slotach RAMu na płycie głównej? I czemu 60030 nie ma problemu?!!!

[#8] Re: A4000 - problem!

@Kitech, post #7

To zdradź jeszcze jak masz obsadzone banki pamięci na karcie CSPPC. Może tu leży problem.
[#9] Re: A4000 - problem!

@kmilota, post #8

Cztery kości po 32MB, czyli razem 128MB. Próbowałem już w różnych kombinacjach obsadzając tylko dwie kości, ale nic to nie dało (wyczytałem gdzieś, że musi być zawsze parzysta ilość).

[#10] Re: A4000 - problem!

@Kitech, post #9

Tak ale obsadzasz co drugi bank ... Czyli schemat pelny - pusty - pelny - pusty. Wyszukaj sobie instrukcje do CS. Acha i wylacz na razie SCSI jesli go nie uzywaz (w BM karty).
[#11] Re: A4000 - problem!

@MisOr, post #10

Jeśli ma 4 kości to nie ma znaczenia jak obsadził - obsadził wszystkie. No chyba, że masz każdą z innej firmy - tu może być konflikt.
Ale sprawdź kartę bez kości pamięci. Jeśli się nie zawiesi, tzn., że trzeba kości wymienić, gdyż któraś jest wadliwa. A jeśli to nie pomoże, to warto sprawdzić jeszcze, czy zasilacz daje odpowiednie napięcie. Wystarczy, że nie będzie pełnych 12V i karta się nie uruchomi.

Ostatnia modyfikacja: 26.01.2009 12:39:08
[#12] Re: A4000 - problem!

@AS, post #11

Kartę sprawdzałem bez kości pamięci - Ami nie uruchamia się. Przypominam, że CVPPC z wszystkimi kośćmi RAMu sprawdzana była na innej A4000 i działała bez problemu.
Aha: przy próbie uruchomienia Ami od razu zapala się i ciągle świeci ledka od HD!

[#13] Re: A4000 - problem!

@Kitech, post #12

No to spróbuj bez dysku. Ewentualnie z samym dyskiem - kombinować trzeba jak się chce mieć Amigę ;). No i wyłącz SCSI.
[#14] Re: A4000 - problem!

@MisOr, post #13

Bez dysku (CF) już próbowałem - bezskutecznie. Chętnie wyłączę SCSI, tylko jak to zrobić?! Przypominam: CZARNY EKRAN - brak możliwości wejścia do menu CVPPC czy Bootmenu Amigi.

[#15] Re: A4000 - problem!

@Kitech, post #14

Czyli nawet nie działa uruchamianie Amigi z wciśniętym ESC?
Czyli problem leży po stronie płyty głównej a CSPPC. Jak wrócę do domu to sprawdzę czy czasem w instrukcji od CSPPC nie piszą nic o problemach z płytą B. Z A3000 wiem że były jakieś problemy.
[#16] Re: A4000 - problem!

@kmilota, post #15

Podsumujmy:
- CVPPC jest sprawne (sprawdzone na innej A4000),
- z kartą procesorową 60030 wszystko działa,
- jezeli to RAM na płycie gryzie się jakoś z CVBPPC, to było próbowane bez FASTu (kość CHIP oczywiście była wetknięta),
- brak prądu: porządny 300W zasilacz ATX (przejściówka zakupiona przez poprzedniego właściciela w AmigaKit); na wtyczce wpinanej w płytę główną na żółtym kabelku jest 12,12V,
- podczas próby uruchomienia (czarny ekran) cały czas świeci się diodka o HD (w tym przypadku CF),
- po dograniu do systemu bibliotek 060 i 040 wszystko chodziło przez jeden wieczór, a rano już ni cholery (tydzień temu) i tak do teraz.
Już głupi jestem!

[#17] Re: A4000 - problem!

@Kitech, post #16

Dyskusja tu chyba nie pomoże.
Jeśli twierdzisz, że już raz to wszystko działało przez jeden wieczór, to dlaczego teraz nie działa?
Odłącz twardziele (i ten CF) od płyty głównej i tak spróbuj wejść do bootmenu CSPPC. Dla pewności sprawdź jeszcze zworki J100 i J104.
Jeśli nadal nie działa, to przetestuj tą kartę na innej A4000.

I nadal niepokoi mnie ten twój zapis: "Nie wiem czy to ważne, ale mając Zorro III i Mediatora nie instaluję tego - było raz tak, że wkręcenie śrubki mocującej Zorro powodowało brak uruchomienia się Ami (przy 06030)!"
Coś masz nie tak z płytą.

Ostatnia modyfikacja: 27.01.2009 00:03:57
[#18] Re: A4000 - problem!

@kmilota, post #17

NO I DZIAŁA!!!
Udało się zdobyć inną płytę główną (o tej samej rewizji), ale podmiana nie pomogła! I wtedy coś mnie tknęło i zacząłem oglądać pod lupą CSPPC. Okazało się, że radiator PPC jest przesunięty za bardzo o milimetr w stronę Motorolki, przez co Motorolka od strony PPC nie jest dobrze wciśnięta w podstawkę. "Naprawa" drwała 5 sekund. Proste like a cep construction. :)
Pozdrawia Wszystkich bardzo szczęśliwy człowiek!!!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem