[#31] Re: Shark czy Pegaz???

@Stefkos, post #27

To zależy co cię chce na takiej wypasionej Amidze robić. Genlocka do pegasa nie podłączysz i MovieShopa nie uruchomisz.
[#32] Re: Shark czy Pegaz???

@kmilota, post #31

No ale w druga strone tez moge podac ci troche rzeczy ktorych nie uruchomisz na aclassic.
[#33] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #1

Widzę że koledzy troszkę cię robią w butelkę
Więc spróbuje w miare rzetelnie odpowiedzieć na twoje pytanie .
Zacznę od tego że posiadam mocno robudowaną A4000 oto parametry

Zestaw Mirage 4000Pro w komplecie Mediator i obudowa wszystko nowe
Procesor- CyberStormPPC 604e-233Mhz 68K 068060-50 z 98MB Ram
Dysk SCSI i CD też SCSI, grafika Voodoo3 2000 16MB PCI
Scandoubler wewnętrzny.
Na tym sprzęcie b.d.b. chodzą najnowsze gry dostępne na Amigę
i praktycznie wszystkie stare, system OS3.9 z wieloma dodatkami
pracuje ultra szybko i bardzo stabilnie.
MP3 chodzą naprawdę super co do DVD można je podłączyć i oglądać filmy
ale warunkiem jest posiadanie dekodera sprzętowego pod PCI
Wszystkie urządzenia typu nagrywarki i inne chodzą bezproblemu
Komputer działa na wysokim poziomie i daje naprawdę duży komfort pracy
Oczywiście jest zdecydowanie wolniejszy od Pegaza czy A1 ale generalnie
uważam że nie jest to już zabaweczka ale przyzwoite narzędzie pracy.
Na pewno A1 lub pegaz to ciekawa propozycja ale przyznam szczerze że jeżeli pokaże się Shark to na pewno go kupię no chyba że A1 drastycznie stanieje jeżeli chcesz wiedzieć więcej pisz na e-mail Pozdrawiam.
[#34] Re: Shark czy Pegaz???

@stefkos, post #32

A co nie uruchomię na clasicu a chodzi na Pegasosie?
[#35] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #29

Najlepiej zapytaj w firmie ELBOX. Oni będą wiedzieli najlepiej. Może podadzą Ci aktualną cenę ! :D

[#36] Re: Shark czy Pegaz???

@ZbyniekM, post #33

Masz ładnie "wypasioną" Amigę. Ale, żeby Mleko doszedł do takiej konfiguracji i jeszcze dokupić w przyszłości jakąć kartę procesorową, to znając "niskie" ceny Elbox-u (patrz kątówka PCMCIA) już chyba taniej będzie kupić A1. A kredyt o którym pisze Mleko chyba nie wystarczy! :(

[#37] Re: Shark czy Pegaz???

@el, post #36

Na Sharaka raczej nie bo 1200, toverka, Voodoo, Shark, pamięc, fatstTa itp to wyjdzie dość dużo. A sam Pegasos może wyjść taniej bo A1 raczej juz odpada. Narazie tata dostanietylko 3000 kredytu stara się o 4000. Ja mam zamiar kupić już raczej Pegasosa ze względu na szybkość działania i nowoczesnośc konstrukcji jak i system operacyjny.
[#38] Re: Shark czy Pegaz???

@kmilota, post #31

A co to jest ten MovieShop????
[#39] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #1

Czytając wasze opinie już nie wiem co jest lepsze. Na Clasiic nie uruchomi się to na Pefazie to. Clasic jest lepsza w tym a Pegaz w tym. Wię zadzam nieco inne pytanie. który sytem jest lepszy. AmigaOs 4.o czy MorphOs obydwa z DOpusem MagellanemII. Mój wybór padnie raczej na Pegaza a to ze względu duuuużżżooo młodszej konstrukcji i na ładniejszy system (a czy lepszy to sam nie wiem wiem tyle jest poproastu suuupppeeerrr z wyglądu) Czy na Pegazie nie chodzą jakieś programy z AClasic????
[#40] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #39

Nie ma sie co oszukiwac. Rozbudowana AmigaClassic jest zadroga, AONE jest zadroga a Shark tez niebedzie (o ile bedzie) tani i scisle zwiazany jest z droga wypasiona AmigaClassic. Aktualnie sensowny pod wzgledem ceny jest Pegasos (szczegolnie ten z drugiej reki). Przynajmniej na "teraz" i na polskie warunki. Chyba ze zaczekasz az wyjasni sie sprawa z MicroA1, a wyjasni sie chyba dopiero gdy w koncu wyjdzie AOS4. Z drugiej strony mam cicha nadzieje ze AOS4 bedzie dostepny takze na Pegaza (po piracku juz dziala). Ja osobiscie zostaje przy Classicu az do finalnego wyjasnienia calej sprawy. "Co nagle to po diable".
[#41] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #22

A co Ci nei pasuje w Windows? Zreszta, jak Ci Windows nie odpowiada to stawiasz Mandraka (tego proponuje na poczatek) i sie cieszysz innym systemem.
[#42] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #38

Najlepszy program do montażu nieliniowego video.
[#43] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #39

Tak. Pisałeo o tym wyżej. Dlatego dla mnie jest on obecnie bezużyteczny.
[#44] Re: Shark czy Pegaz???

@Poke, post #41

Tia, Linux może mu zapewnić uciechę i ubaw po pachy.

[#45] Re: Shark czy Pegaz???

@Grzegorz Kraszewski, post #44

A ile mozna sie przy tym nauczyc! He!
[#46] Re: Shark czy Pegaz???

@Poke, post #45

Przy kazdej czynnosci mozna sie wiele nauczyc, ale trzeba tez zadac pytanie o sens tej nauki :)
[#47] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #1

Jeżeli kolega jest zainteresowany taką konfigóracją Amigi 4000 to
zapraszam do prywatnej korespondencji moze coś koledze zaproponuję za
rosondną cenę :D

Zestaw Mirage 4000Pro w komplecie Mediator i obudowa wszystko nowe

Procesor- CyberStormPPC 604e-233Mhz 68K 68060-50 z 98MB Ram

Dysk SCSI-4GB i CD też Toshiba x12 SCSI, grafika Voodoo3 2000 16MB PCI

(na życzenie dysk może być np: 18GB oczywiście Ultra waid SCSI)

Scandoubler wewnętrzny. do tego orginalny Amiga OS 3,9 i dodatkowe

oprogramowanie wszystkie Boing Bagi i polska wersja językowa

Oprogramowanie do obsługi internetu i poczty na życzenie modem

Profesjonalny system obsługi drukarek turbo print oczywiście orginalny

gry i programy użytkowe do wyboru do koloru
:D
[#48] Re: Shark czy Pegaz???

@Mleko, post #1

Sprawa się wyjaśniła po rozmowach z efunzine czekam na ukończenie Os4 i na tańsze A1. Kupue płyte główną i system a reste dokupię stopniowo. A ro ze wzglęgu na mkarny kredyt 2000zł (Brak poręczycieli)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem