[#1] tuner zamiast scandoublera
czy będę mógł podłączyć Amigę do nowego monitora na zasadzie, że połączę z nim tuner zewnętrzny a z tunerem Amige kablem cinch do wejścia video-in tunera? Czy to zadziała?
[#2] Re: tuner zamiast scandoublera

@mars, post #1

Tak, zadziała - zakładając, że tuner ma stosowne wyjście umożliwiające podłączenie go do monitora.
[#3] Re: tuner zamiast scandoublera

@mars, post #1

Tak, ale przez composite jakoś będzie mocno badziewna, polecam dorobić amidze s-video, jakoś znacząco lepsza. Ale to do gier. Podłacz monitor rgb<>vga przejściówką, ustaw tryb "Multiscan productivity" i w 640x480 workbench będzie wyglądał cycasto.

[#4] Re: tuner zamiast scandoublera

@Bagheera, post #3

No tak, jakość nie będzie powalała - przy dobrych kablach i porządnym tunerze uda się uzyskać obraz mniej więcej porównywalny z tym, jaki uzyskałby podłączając Ami do TV za pomocą kabla RGB-SCART.

...polecam dorobić amidze s-video...

O ile tuner SVHS obsługuje.
[#5] Re: tuner zamiast scandoublera

@mars, post #1

zadziała, ale przez chinch będzie kiepska jakość, lepiej tak jak pisali poprzednicy dorobić s-video (opisane na ppa.pl), dla przykładu tutaj masz filmik jak gość dorobił s-video do A1000 i tam jest porównanie obrazu pomiędzy chinch i s-video:

http://www.youtube.com/watch?v=LDP8cvIXtFY

drugim wyjściem jest kupienie LCD ze złączem Euro.

[#6] Re: tuner zamiast scandoublera

@Bagheera, post #3

Ale nie pogra w stare gry wtedy.

[#7] Re: tuner zamiast scandoublera

@Hubez, post #6

Witam ! pomysł

Odświeżając temat, chodzi mi po głowie taka kombinacja, aby znaleść w takim tunerze składnie RGB oraz SYNC w odpowiednim miejscu i podpiąć bezpośrednio do złącza RGB Amigi. Mieli byśmy wtedy łatwo dostępny scandoubler + kilka bajerów.
Czy kotoś z posiadaczy jest w stanie rozpracować taki tunerek, a może mój pomysł nie jest wart świeczki. Trochę dłubię w elektronice i zastanawiam się nad kupnem, a nóż widelec.

np. takie coś http://www.allegro.pl/item548744458_zewnetrzny_tuner_tv_sanyo_do_monitora_lcd.html

Cena dosyć przystępna.

Oświadczam iż z aukcją nie mam nic wspólnego. Link zamieściłem w celach orientacyjnych.

[#8] Re: tuner zamiast scandoublera

@cim, post #7

Ten model ma wejście S-Video. Tu masz opis jak zamontować S-Video w Ami. Skoro nie masz uczulenia na lutownicę ;) to zrobienie czegoś takiego to będzie banał.

[#9] Re: tuner zamiast scandoublera

@APC74, post #8

Zgadza się, ale czy przez RGB nie będzie lepszy obraz ? Może ktoś używa takiego tunera pod S-Video i wrzucił by jakieś zdjęcie wtedy porównamy.

[#10] Re: tuner zamiast scandoublera

@cim, post #9

bagheera do it :]

[#11] Re: tuner zamiast scandoublera

@arti4-92, post #10

Chyba tylko tyle pozostało - Pozdrawiam

[#12] Re: tuner zamiast scandoublera

@cim, post #9

No więc tak:
Obraz z RGB *BĘDZIE* lepszy niż z s-video (rgb>s-video>composite>modulator)

Niestety chyba nie ma takiego tunera, który posiadał by wejście SCART, mowa o zewnętrznym tunerze. Są co prawda LCDTV, posiadające SCART, ale jaka jakość w nich jest, nie wiem. Może nieco lepsza. Ale na bank będzie przeplot, co trochę jednak przeszkadza. Najlpiej to wygląda na zwykłym kineskopowym TV.

Ja całość rozwiązałem tak:

Kupiłem zewnętrzny tuner encore, dorobiłem amidze s-video i podłączyłem tuner przez s-video. Dodatkowo, tuner posiada wejście sygnału vga, więc podłączyłem do niego (po przez przejściówkę) także sygnał z gniazda rgb. Mam LCD który ma 2 wejścia, przez DVI-D jest podłączony PC, do d-suba podłaczyłem tuner. Jak włączę amigę, to przełączam się na drugie wejście, i mam obraz z tunera. Jeżeli tuner jest włączony, wyśietla się obraz z s-video, czyli mogę sobie pograć, jak tuner jest wyłączony, obraz jest z vga, i pracuje sobie na workbenchu. Całość wygląda tak:

http://img.nopaste.pl/upload/all_4995562a3b30e.jpg

Sygnał z vga: http://img.nopaste.pl/upload/vga_49955851148e5.jpg

Zdjęć porównujących composite i s-video nie zrobiłem, bo nie oddają one prawidłowo całościowego efektu. Popatrz sobie na zdjecia dołączone do artykółów na ppa.

W skrócie, w composite litery są bardziej rozmyte i nieostre, i pojawiają się zakłócenia wokół kolorowych obiektów. W s-video, są one mniejsze, obraz jest ostrzejszy i wyraźniejszy, także warto zainswestować w s-video w Amidze, jeżeli chce się z takowego tunera korzystać.

[#13] Re: tuner zamiast scandoublera

@APC74, post #4

APC74 napisał(a):

> No tak, jakość nie będzie powalała - przy dobrych kablach i
> porządnym tunerze uda się uzyskać obraz mniej więcej
> porównywalny z tym, jaki uzyskałby podłączając Ami do TV za
> pomocą kabla RGB-SCART.

porownywalny owszem, ale porownanie wypada bardzo na niekorzysc kompozytowego
[#14] Re: tuner zamiast scandoublera

@Valwit, post #13

Na czym by nie wyświetlał, s-video będzie lepsze. Po za tym, Nawet na dobrym tunerze i dobrych kablach nie osiągnie jakości zbliżonej do rgb na TV.
Ja za swój tuner dałem 160 PLN, i przyznam, że przepłaciłem. Obraz z wejścia composite jest krótko mówiąc paskudny. S-video znacznie lepiej wypada. Na szczęście używam go tylko do gier. Wb mam 640x480x6 w multiscan productivity. Tu obraz jest cudny.

[#15] Re: tuner zamiast scandoublera

@Bagheera, post #14

owszem. ale teraz RGB znowu robi sie popularne we wszelkich plazmowych i LCD wiec nie jest tak zle :)
[#16] Re: tuner zamiast scandoublera

@Valwit, post #15

Zabrałem się za dorobienie S-Video części już mam tylko zamiast tranzystorów 2N3904 zastosuję BC548B, gdyż takie posiadam myślę, że dadzą radę. Jeszcze spróbuję zaprojektować płytkę drukowaną patent trochę się scali myślałem całość zamknąć w blaszanej obudowie (ekran) zawsze to zmniejszy zakłócenia. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dziękuję wszystkim za pomoc. OK

[#17] Re: tuner zamiast scandoublera

@cim, post #16

Daj znać, jakie będą efekty :)

[#18] Re: tuner zamiast scandoublera

@Bagheera, post #14

Cudny, wielki i szybki to jest w PAL'U Super Hi-Res z przeplotem :)

[#19] Re: tuner zamiast scandoublera

@Hubez, post #18

PAL-u
[#20] Re: tuner zamiast scandoublera

@Valwit, post #19

Witam !

S-Video Już działa w/w tranzystory, które zastosowałem działają bez problemu. Układu nie zamknąłem w puszcze (jeszcze), ale i tak obraz jest o niebo lepszy niż composite.

Jak by ktoś chciał to mam zaprojektwaną płytkę drukowaną w programie KiCad na PC. Jest to darmowy program który można pobrać ze strony http://iut-tice.ujf-grenoble.fr/kicad/index.html natomiast instrukcja odnośnie obsługi programu (kurs) jest tutaj http://elportal.pl/tasza/kicad/KursKiCAD.pdf.

Mogę wysłać na maila tylko z góry oświadczam, że nie biorę odpowiedzialności za wszelkie uszkodzenia sprzętu - robisz na własne ryzyko.

Płytka jest w otwartym projekcie KiCad'a można dokonywać zmian.

Pozdrawiam !

[#21] Re: tuner zamiast scandoublera

@cim, post #20

Jeśli możesz podesłać projekt - będę wdzięczny.

Pozdrawiam
Mariusz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem