[#1] RTGMaster i gry
Nie mam w mojej A1200 żadnej karty graficznej, używam wyłącznie kości AGA. Mam jednak zainstalowaną bibliotekę rtgmaster.library z dodatkami.
Ostatnio zauważyłem 2 problemy z grami.

Genetic Species: gra przy starcie wyświetla komunikat, że nie są dostępne jakieś tam tryby graficzne i czy na pewno mam zainstalowane co trzeba w LIBS:rtg. Po kliknięciu OK gra działa prawidłowo. W opcjach gry, jest możliwość ustawienia grafiki na 640x480, ale po jej wybraniu pojawia się napis, że ten tryb jest tylko dla kart graficznych.

Napalm: przy uruchamianiu się mam komunikat, że nie można otworzyć ekranu RTG. Snoopdos pokazuje, że program szuka cybergraphics.library, której oczywiście nie mam.

Tak sobię kombinuję - o co tu chodzi? Być może oba programy "myślą", że mam kartę graficzną? Jedyne co przyszło mi do głowy, to łatka BlazeWCP. Używam tej łatki i być może ona coś miesza (nie sprawdzałem jeszcze jak wszystko działa bez BlazeWCP)?

[#2] Re: RTGMaster i gry

@PopoCop, post #1

Co do Genetic Species to jest to ograniczenie w samej grze jak mi się wydaje, bo na AGAcie mnie też nie pozwolił uruchomić się w wyższej rozdziałce (dopiero pod WinUAE z Picasso to ruszyło). Gra w sumie działa, ale tak na wszelki wypadek spytam - masz:
- LIBS:rtgmaster.library (ver. 42.0
- LIBS:rtg/rtgAMI.library (ver. 42.0)
- LIBS:rtgc2p/Suzy (chociaż tu akurat to możesz mieć różne rzeczy - zależy od Twojej konfiguracji)

BlazeWCP to łata na istniejące w systemie funkcje (WritePixelLine8, WritePixelArray8 i WriteChunkyPixels). Znaczy się nic do systemu od siebie nie dodaje a tylko przyśpiesza to co tam już jest. Podejrzewam więc, że wyłączenie go raczej nie naprawi problemu. Ale oczywiście mogę się mylić. :)

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2009 13:55:14
[#3] Re: RTGMaster i gry

@PopoCop, post #1

Upewnij się, że masz zainstalowaną najnowszą wersję RTGMaster_user. Następnie zobacz czy w katalogu LIBS:rtg znajduje się rtgAMI.library, a także w DEVS:Monitors monitor PAL, MULTISCAN itp.

Druga sprawa to taka byś zobaczył czy jest zapisany dobry tryb graficzny. W katalogu z Genetic Species lub Napalm RTGMaster zapisuje tryb graficzny. Skasuj te pliki i uruchom gry ponownie. Wtedy będziesz mógł ustawić właściwy tryb graficzny.

[#4] Re: RTGMaster i gry

@Minniat, post #3

Ano właśnie. Z tym kasowaniem prefsów to dobry pomysł. Szczególnie, gdyby PopoCop musiał zaktualizować RTG. Ale myślałem, że Geneti trzyma prefsy w ENV:Genetic.prefs (czy jakoś tak).

[#5] Re: RTGMaster i gry

@Minniat, post #3

Ja też bym tak zrobił. Oprócz tego, pamiętam, że miałem kiedyś problemy z właściwą RTGmaster.library i musiałem mieć inną do jednych gier, inną do innych (albo działał Napalm, albo Boulder Dash). Po jakimś czasie opanowałem ten problem.

[#6] Re: RTGMaster i gry

@mailman, post #5

Sprawdziłem co trzeba.

- LIBS:rtgmaster.library (ver. 42.0) - mam
- LIBS:rtg/rtgAMI.library (ver. 42.0) - mam
- LIBS:rtgc2p/Suzy (chociaż tu akurat to możesz mieć różne rzeczy - zależy od Twojej konfiguracji) - mam Suzy i parę innych plików.

W DEVS:monitors mam sterownik PAL.

Gra wciąż się nie uruchamia.

W katalogu NAPALM jest podkatalog Libs z bibliotekami rtgmaster w wersji 40.0 i rtgami w wersji 41.0. Robiłem podmianki, ale nic to nie dało.

Po skasowaniu pliku z ustawieniami gry pojawia się komunikat, że pliku brak i dalej nic.

Widać z tego, że Napalma nie pogram.

[#7] Re: RTGMaster i gry

@PopoCop, post #6

Zainstaluj RTGMaster jeszcze raz i zaopatrz się w program do promowania ekranów np. NewMode. Teraz ponieważ strona tytułowa może być wyświetlona tylko w trybach 640x400, 640x480 lub 640x512 musisz ustawić w Setup rozdzielczość ekranu tytułowego na 640x512 (Hires Laced - jako że masz tylko PAL) oraz Lores jako rozdzielczość samej gry. Następnie uruchom grę i wypromuj stronę tytułową jeśli będzie taka potrzeba na Hires Laced. I powinno działać.

Ostatnia modyfikacja: 21.02.2009 18:13:07
[#8] Re: RTGMaster i gry

@Minniat, post #7

Promowanie gier korzystających z RTG to troszkę dziwny sposób. Nie dość, że nie jest potrzebne to dodatkowo spowalnia.
@ Popocop looknij na mejla.

[#9] Re: RTGMaster i gry

@11MASTEr, post #8

Testowałem mój sposób i działa. Promowanie może nie jest aż tak konieczne (skoro ma tylko monitor PAL) jednak reinstalacja RTGMaster może przynieść korzyści.

Ostatnia modyfikacja: 21.02.2009 18:21:48
[#10] Re: RTGMaster i gry

@PopoCop, post #6

Wysłałem Ci moje działające RTG oraz konfigurację Napalma.

[#11] Re: RTGMaster i gry

@mailman, post #10

Doszło, dzięki. Jutro sprawdzę.

[#12] Re: RTGMaster i gry

@PopoCop, post #11

Sprawdziłem i nic się nie zmieniło, tzn. gra wciąż nie działa.

Nie wiem o co chodzi, wygląda na to, że gra nie widzi zainstalowanych bibliotek RTG. Pokazuje mi napis: No appropriate screen modes available! Have you installed the RTG libraries in LIBS:rtg?. A potem "can't open RTG screen" i koniec.

[#13] Re: RTGMaster i gry

@PopoCop, post #12

Przyszło mi do głowy, że to może wina setpatcha. Było kilka wersji tego pliczku dla OS 3.1. Ja mam v40.16. Jak ktoś posiada inną wersję dla OS 3.1 to chętnie bym otrzymał :)

[#14] Re: RTGMaster i gry

@PopoCop, post #12

A spróbuj zrobić taki mały hack - przenieś sterownik PAL i NTSC z DEVS:... do WBStartup, dodaj do TOOLTYPE ikony DONOTWAIT, zresetuj kompa i wtedy spróbuj uruchomić grę...
Jakie łaty oprócz BlazeWCP jeszcze uruchamiasz (masz może FastIPrefs)?

Ostatnia modyfikacja: 22.02.2009 17:57:42
[#15] Re: RTGMaster i gry

@APC74, post #14

A co ten hack robi?

Jedyna łata jaką mam oprócz BlazeWCP to FontPLpatch z pakietu LocalePL.
Ale próbowałem uruchomić NAPALM bez startup-sequence (czyli bez łat) i efekt był taki sam, czyli żaden.

[#16] Re: RTGMaster i gry

@PopoCop, post #12

A spróbowałeś promować ekran? Czy zainstalowałeś RTGMastera wchodzącego w skład płytki z Napalmem? Jeszcze jedna opcja. Skasuj plik rtgCGX.libary z LIBS:rtg.

Ostatnia modyfikacja: 22.02.2009 18:44:12
[#17] Re: RTGMaster i gry

@Minniat, post #16

Ostatnio napisałeś:
Następnie uruchom grę i wypromuj stronę tytułową jeśli będzie taka potrzeba na Hires Laced. I powinno działać.

Problem w tym, że ja nie mogę nawet uruchomić gry!

Instalowałem RTG, który był na płycie z grą w formie archiwum LHA (oraz inne wersje, co nie dało żadnego skutku).

Ostatnia modyfikacja: 22.02.2009 18:45:17
[#18] Re: RTGMaster i gry

@PopoCop, post #15

A używasz takiego pliku jak NapalmSetup?

[#19] Re: RTGMaster i gry

@11MASTEr, post #18

Używam i zapisuję ustawienia na dysk.

[#20] Re: RTGMaster i gry

@PopoCop, post #17

OK. Dla pewności: czy zainstalowałeś program do promowania ekranu? On zakłada łatkę na funkcję OpenScreen(), zatem podczas uruchamiania programu pojawi się okienko z wyborem trybu wyświetlenia.

Jeszcze jedno: podczas instalacji RTGMastera zaznacz opcję Update Always. Upewnij się, że biblioteka rtgmaster.library naprawdę znajduje się w katalogu LIBS: ! Mnie czasami podczas instalacji ten plik znikał...

Ostatnia modyfikacja: 22.02.2009 18:56:56
[#21] Re: RTGMaster i gry

@PopoCop, post #15

Miałem kiedyś taką dziwną sytuację na klasyku, że tryby PAL i NTSC nie były instalowane w trakcie startu systemu, chociaż stosowne pliki siedziały w DEVS:Monitors. Efekt był taki, że wybranie jakiegoś trybu graficznego np. NTSC w DeluxePaincie było niemożliwe, bo po prostu nie było go na liście. Przeniesienie tych sterowników do WBStartup załatwiło sprawę - tryby PAL i NTSC pojawiły się w listach...
Tak mi się to przypomniało, gdy przepisałeś komunikat wyświetlany przez grę.

Z innej beczki.
Próbowałeś wymusić na rtgmaster, żeby korzystała wyłącznie z LIBS:rtgc2p/Suzy (przenieść na chwilę pozostałe pliki z tego katalogu w inne miejsce)?

Ostatnia modyfikacja: 22.02.2009 19:00:29
[#22] Re: RTGMaster i gry

@APC74, post #21

Minniat i APC74 - dzięki za rady, będę jeszcze kombinował z RTG, ale to już raczej za tydzień, bo obecny weekend już się kończy.

[#23] Re: RTGMaster i gry

@PopoCop, post #22

Sukces! Zainstalowałem jeszcze raz pakiet RTG (kasując doszczętnie zainstalowany wcześniej) i "Napalm" uruchomił się bez problemów.
Nie wiem, gdzie tkwiła przyczyna. Prawdopodobnie w tym, że w katalogu LIBS:rtg/ miałem poprzednio biblioteki dla AGA i kart gfx, a teraz instalator wrzucił mi tam tylko bibliotekę dla kości AGA. Być może znaczenie miało też użycie nowszej wersji Setpatcha i Installera.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem