[#31] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@rafgc, post #25

rafgc napisał(a):

> Zapotrzebowanie może i będzie, tylko, czy masz zamiar użerać
> się z ludźmi bo u nich nie działa, ja tylko powiem, że mnie ten
> ram doprowadza do furii a główna przyczyna problemów to
> beznadziejne podstawki o słabej sile styku i małej powierzchni,
> niestety nie znalazłem nic ciekawego w Polsce, przydałyby się
> podstawki, które były wstawiane do kart turbo, ale one chyba
> były robione na zamówienie.

I do PrzemasaIII:

tak sobie myślę, że jakby kto się zająż robocizną tych naprocesorowych razszerzeń 8MB do A600 to:

1. Kwestia podstawek niepewnych do rozwiązania - wysyłamy płyte qłówną A600 lub po prostu całą A600 i producent lutuje na stałe...

2. Można by teqo zdolneo elektronika w takim przypadku poprosić, aby podkręcił nieco MC68k (podobno na nóżce zeqara w procku da się do ok 12MHz przyklejając mały radiatorek do Motki (jestem elektronicznym laikiem więc może bredzę)

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2009 23:21:51
[#32] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@xtro, post #31

Odnośnie mojej wcześniejszej wypowiedzi, to w chwili obecnej znalazłem w Polsce podstawki które jak do tej pory nie sprawiły mi żadnych problemów.

http://img237.imageshack.us/img237/3672/3xrama600.jpg

PrzemasIII napisał(a):

> Wlasnie mam mozliwosc zrobienia 4/8 MB ram
> na procesor w A600 sa chetni ?

Możesz mi napisać, kto miał ci robić takie rozszerzenia, bo coś cicho na allegro?

[#33] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@rafgc, post #32

mial mi to robic ktos kto kiedys pracowal dla MicroniKa ale niestety juz sie nie zanosi na to ze zrobi cokolwiek...

[#34] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@rafgc, post #32

> znalazłem w Polsce podstawki które jak do tej pory nie sprawiły
> mi żadnych problemów.
>
> http://img237.imageshack.us/img237/3672/3xrama600.jpg

Czy to co widać na tej fotce to nie qotowe rozszerzenia pamięci do Ami 600?

do PrzemasIII:

Czy ja właśnie od Ciebie właśnie nie kupiłem na alleqro 2 kickstarty do A600 ?

Takie rozszerzenie też bym chętnie nabył, nie szukałbym już 4MB karty na pcimci... kwestia ceny tylko.

[#35] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@PrzemasIII, post #33

> mial mi to robic ktos kto kiedys pracowal dla MicroniKa ale
> niestety juz sie nie zanosi na to ze zrobi cokolwiek...

No to musze szukać jakieqoś sramu , dramu czy inszeo ramu....

[#36] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@PrzemasIII, post #33

to smutne, tyle użytkowników A600 zostawić na lodzie, trzeba mu zrobić pikietę pod domem :)

[#37] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@xtro, post #34

1. tak
2. tak
3. nie :(

[#38] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@rafgc, post #36

no wiem lipa troche wyszla ale co ja biedny mis moge ?

[#39] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@xtro, post #34

to są gotowe ramy do A600 ale niestety zajęte ale współpracują z ramem na pcmcia i po dołożeniu np karty 4mb można mieć maksymalnie 11.5mb (razem z chipem)

[#40] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@rafgc, post #39

> to są gotowe ramy do A600 ale niestety zajęte ale współpracują
> z ramem na pcmcia i po dołożeniu np karty 4mb można mieć
> maksymalnie 11.5mb (razem z chipem)

Ja chcę taki RAM, bo inaczej ... SRAM..

[#41] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@Dark_luke, post #6

Dark_luke napisał(a):

> A czy coś takiego IBM 4 MB IC DRAM CARD.
> http://brigarelectronics.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=BE&Product_Code=8186822&Category_Code=COMPUTER
> Zamiast Sram jest Dram.

No właśnie ludki, czy ktoś z Was ma może tę kartę co powyżej na linku widać? Jakby to z A600 działało to ja był bym kontent, cena przyzwoicie niska, zamówiło by się może i kilka zespołowo jakby się kto skusił. Ja właśnie taki konfiq A600 2MB chip + 4MB PCMCIA + jakiś HD (nie wiele mi trzeba) uważam za docelowy. Przydało by się więc info, czy owa karta będzie jako ram działać.

Tak przy okazji szykowania Ami 600 w ostatni weekend (obudowę wyszorowałem szczoteczka i płynem do mycia naczyń w wannie - jest jak nowa - no może poza zapachem, bo pachnie cytrynowym Ludwqiem :) ) i po złożeniu z równie wyszorowaną (tyle, że nie na tak mokro) klawiaturą, zacząłem sobie klikać w niepodłączoną Ami i dochodze do wniosku, że qęsiej skórki dostaję - jak się fajnie ten "click" klawiatury amiowej robi (czy to nie aby jakies fun - zboczenie). Cholercia, muszę sobie to na stałe na moim ciasnym biurku jakoś zrobic (po to kompletuję tę A600 właśnie), będę na ami pisał teksty... niesamowity skok kawisza, to jest to... Przypominaja się czasy miłeo pisania pracy dyplomowej na A500 w '91 roku, czy artków to Taboo... A mam dzieś Oryinalny Ami Tekst Pro, więc już się doczekać nie moqę druiej klawiatury obok pieca.. :D

[#42] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@xtro, post #41

Gdyby nie to że jest tam napisane 3.3V to mógłbym powiedzieć, że zadziała na 100% a tak może się spalić bo w amidze jest 5V, Nie wiadomo czy ta pamięć jest 16-bitowa czy 32-bitowa, amiga ma 16 bitowe pcmcia. DRAM czy SRAM to nie ma znaczenia, SRAM jest szybszy od DRAM, bo nie wymaga odświeżania i to właściwie tyle.

[#43] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@PrzemasIII, post #33

PrzemasIII napisał(a):

> mial mi to robic ktos kto kiedys pracowal dla MicroniKa ale
> niestety juz sie nie zanosi na to ze zrobi cokolwiek...

A ten ktoś to pracował w polskim czy niemieckim Microniku ?
Jak sto lat temu byłem w polskim (tzn. Microtechnology w Ursusie) to o Amigach już tam dawno zapomniano, no... może najwyżej używano Topaza na ichnich set-top-boxach napędzanych Coldfire-em :P

[#44] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@HOŁDYS, post #13

HOŁDYS napisał(a):

> Nie bawem przyjdzie do mnie DRAM 4 MB FAST !!! bede mial 6 MB w
> A600 :D (2 Chip + 4 FAST (PCMCIA))

Masz już tę pamięć? Podziel się wieściami czy działa, daj cynk jeśli tak.

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2009 22:25:24
[#45] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@xtro, post #44

Więc Panowie proszę o konkretne rady, chcę wreszcie zamówić jakieś 4 MB do A600 na pcmcia, czy to będzie chodzić:

http://brigarelectronics.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=BE&Product_Code=8186822&Category_Code=COMPUTER

[#46] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@xtro, post #45

Jasny gwint.. w tym sklepie powyżej 84$ przesyłka.....

[#47] Re: Amiga 600 Pcmcia Ram

@xtro, post #45

Dlaczego dałeś drugi raz tego samego linka, jest duże prawdopodobieństwo, że nie będzie działać bo jest na 3.3V. Kiedyś ktoś z PPA ( http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=7&i=4899&t=4899 ) sprzedawał podobną kartę na allegro i pisał, że nie ma jak sprawdzić pomimo, że ma w domu A600 i A1200. Więc albo tamta karta była uszkodzona albo nie działała bo była na inne napięcie.

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2009 18:01:30
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem