[#61] Re: XC68060RC60A ?

@TomK, post #60

nie chce mi sie teraz szukac byl gdzies opis z fotkami na stronie komus udalo sie podkrec powerke w bppc nawet troche ponad 300mhz, tylko goldeneye daja sie tak podkrec.

[#62] Re: XC68060RC60A ?

@TomK, post #60

Teoretycznie Acube wymieni 603e, tylko w wypadku niesprawnego procka ...

Ja mam podkrecona 603e (nie golden) z 200 na 266 Mhz, nie przegrzewa sie.
[#63] Re: XC68060RC60A ?

@TomK, post #60

TomK napisał(a):

> Skoro wy twierdzicie że zworka to to samo co rezystor

kumasz ze rezystor moze miec wartosc 0?
kumasz ze rezytsory lutuje maszyna?
kumasz ze mimo ze rezysto 0 ohmowy jest drozszy niz kropelka cyny, to jednak kropelke cyny musi zlutowac czlowiek, a rezystor wlanie maszyna co w efekcie bedzie szybciej a przez to i taniej?
kumasz ze w tym specyficznym wypadku rezytsory 0 ohmowe pelnia funkce zworki i dlatego mowimy o nich jak o zworkach?
[#64] Re: XC68060RC60A ?

@Valwit, post #63

Valwit a kumasz że w przypadku BlizkaPPC to mniejsze to jest po prostu rezystor o pewnej wartości a to większe to vjest po prostu zworka a nie żaden rezystor o wartości 0.
[#65] Re: XC68060RC60A ?

@TomK, post #64

Chyba roztrząsanie co jest zworka a co rezystorem mija się z tematem tego wątku.

Faktycznie w Blizzardzie PPC te rezystory nie maja wartości 0, ale służą do zwarcia dwóch pól lutowniczych, więc mogą być traktowane jako zworki (zwał jak zwał).

A jeżeli chcesz być aż tak precyzyjny, to to duże nie jest zworką a koralikiem ferrytowym. I tylko dlatego, ze przewodzi napięcie jak zwykły kawałek drutu, to został w tym przypadku użyty w roli zwory.

Wydaje mi się, że ta dyskusja nie prowadzi do niczego poza kłótnią i jako taka jest bezcelowa, chyba że ktos chce postów sobie nabić.

[#66] Re: XC68060RC60A ?

@TomK, post #42

> To się w końcu zdecyduj zworki czy rezystorki bo to "prawie" to samo

"Prawie" robi wielką różnicę. Zworki możesz ręcznie przełączać, a te rezystorki niestety nie. I jak nie masz wprawnej ręki i odpowiedniej lutownicy, to możesz sobie narozrabiać. Dlatego według mnie to nie są zworki.
[#67] Re: XC68060RC60A ?

@kmilota, post #66

skoro w układzie element ten nie pełni roli elementu rezystora np. w dzielniku napięcia, a wiadomo, że jedynie ustawia na stałe logiczne 0 lub 1 w określonych elementach układu, to trudno powiedzieć z punktu widzenia jego roli w układzie, że jest to rezystor...
za to z punktu widzenia zastosowanego elementu, którym jest rezystor, trudno upierać się, że element ten nie jest rezystorem
inna sprawa, że poza elementami nadprzewodzącymi każdy element wykonany choćby ze srebra charakteryzyje się niezerowym oporem... czyli moze pełnić rolę rezystora :)

ja stawiam na interpretację: REZYSTOR pełniący rolę ZWORY
[#68] Re: XC68060RC60A ?

@wali7, post #67

Generalnie fajnie że wszystkie ostatnie odpowiedzi dotyczą kart PPC ,a wątek jest na temat Blizzka 1240. Temat zupełnie się rozpłynął w próżni.

[#69] Re: XC68060RC60A ?

@twardy, post #68

I święta racja. Polać mu!!!

Poza tym, co znalazł lord_spider nie widziałem na sieci nic na temat zmiany Blizzarda 1240 na 1260.

Za to jak kogoś interesuje to jest na temat zmian w Apollo (po czesku):
http://amiga.probers.info/forum/archive/index.php/t-2316.html

A tu schemat regulatora w Apollo dla procka 060:
http://boboo.szm.com//68060-regulator.gif

Ostatnia modyfikacja: 24.03.2009 11:56:20
[#70] Re: XC68060RC60A ?

@wali7, post #67

Może napiszę to tak mamy tutaj do czynienia ze sprzętem którego jest coraz mniej dlatego każda ingerencja powinna być przeprowadzania rozważnie i z rozmysłem. Nie znam schematu BlizzkaPPC więc nie wiem co tak naprawdę łączy rezystor odpowiedzialny za informacjję karty o rodzaju procka, ale jeżeli producent zastosował rezystor o jakiejś wartości a nie o wartośći 0 (wiem że każdy element ma jakąś rezystancję) to miał w tym jakiś cel. Być może rezystor ustawia odpowiedni poziom sygnału i wtedy inna wartość może powodować błędną interpretację sygnału przez logikę karty która może powodować mniejszą stabilność karty, a być może rezystor spełnia rolę bezpiecznika ograniczjącego prąd przepływający przez jakąś część elektroniki karty i np w sytuacji "stresowej" może dojść do przekroczenia wartośći prądu a co za tym idzie uszkodzenia elektroniki na karcie. Dlatego też sądzę żę robienie "wody z mózgu" użytkownikom może spowodować żę stracimy kolejną kartę. Myślę że ta uwaga dotyczy równieć i innych kart w tym i omawianego w wątku głównym Blizka 040. Panowie proszę o większy szacunek dla tego muzealnego sprzętu.
[#71] Re: XC68060RC60A ?

@TomK, post #70

A więc : dwa śliczne procesory 060 dotarły do mnie dzisiaj. Blizzagra wyślę do przeróbki facetowi w Szwecji którego znalazłem na forum amiga.org. Wiele osób już przerabiało u niego karty, koszt razem z przesyłką wyniesie ok 370zl. Lepsze to niż czekanie pół roku na animart.

[#72] Re: XC68060RC60A ?

@twardy, post #71

No to wracam do tematu : karta dotarła 060 śmiga, na razie testuje na 64 i 66 MHz. na procesorze mały radiator i wentylator. Pod procesorem i kwarcem podstawki, mam też wlutowane nowe gniazdo simm, pod kątem 45 stopni do plytki. Niedlugo wrzucę foty ...

Aha na 64 MHz sysspeed daje 84 Mipsy :)

[#73] Re: XC68060RC60A ?

@twardy, post #72

Napisz jeszcze jak wrażenia z odpalonych gier i dem. Przyspieszenie itd.
Koniecznie też spróbuj odpalić ShapeShiftera lub Fusiona.

Super, widzę że usługa extra błyskawiczna.

Ostatnia modyfikacja: 23.04.2009 12:21:26
[#74] Re: XC68060RC60A ?

@Sir_Lucas, post #73

Na razie przetestowałem z różnymi kwarcami.

64 HMz - chodzi stabilnie, nie grzeje się nawet po 4 godzinach , w tym godzinie z odpalonym Quake :)

66 MHz - uruchamia się, działa ale po kilkunastu minutach zaczyna się wsystko wieszać. Wg Sysspeed przyrost prędkości w stosunku do 64 Mhz to 3%.

80 MHz - uruchamia się tylko bez kości ram i działa na tyle długo żeby wpisac komendę cpu060 i stwierdzić że procesor działa.

Co do oprogramowania to na razie zbyt wiele nie przetestowałem. Quake jest nawet bardzo grywalny, Doomattack śmiga w 320x480. Napalm szybciej, ale nie widać trzykrotnego wzrostu prędkości w stosunku do 040 jaki wynikałby z mocy procesora - tu już chyba Picasso na zorro II nie wyrabia :)

[#75] Re: XC68060RC60A ?

@twardy, post #72

Coś mi sie wydaje ze z tym chlodzeniem przesadziłeś...
[#76] Re: XC68060RC60A ?

@arti4-92, post #75

Lepiej przesadzić niż "niedosadzić"

[#77] Re: XC68060RC60A ?

@arti4-92, post #75

Tak ci się wydaje ? Wiesz, procki z serii XC jako takie się bardziej grzeją , dodatkowo przetaktowuje o te 4 MHZ w stosunku do znamionowej szybkosci wiec IMHO wiatraczek nie zaszkodzi.

[#78] Re: XC68060RC60A ?

@arti4-92, post #75

nie marudz :) ciesz sie szczesciem kolegi :)

[#79] Re: XC68060RC60A ?

@PrzemasIII, post #78

Zdjecia sa juz w grafitti.

A co do grzania : po załozeniu boku obudowy 060 zaczelo sie dosyc mocno grzac, do tego stopnia ze po ok 1,5 h zaczely sie zwiechy. Wczesniej pracowalem ze zdjeta boczna sciana infinitiva i tak jak pisalem przez pare godzin nic sie nie dzialo takiego.

Czyli wychodzi na to drogi Arti ze jednak chlodzenie przy xc060 jest potrzebne.

[#80] Re: XC68060RC60A ?

@BananB, post #49

Ściągnij sobie ze strony Freescale noty katalogowe modeli procesorów które posiadasz (sprawdź dokładnie oznaczenie procesorów), porównaj pinout, oraz ogólne wymagania i będziesz wiedział czy się da ... O kilku takich podejściach słyszałem, tyle że dla kart CSPPC, ale nie znalazłem w necie opublikowanych wyników Ja sam testowałem wyłącznie wymianę procesorów serii 68k, a Twojego typu karty nie miałem jeszcze "na stanie", ale jak będę miał to nie omieszkam sprawdzić
[#81] Re: XC68060RC60A ?

@twardy, post #79

czyli moze byc tak ze te 68060/60 MHz to sa 68060/50 MHz

[#82] Re: XC68060RC60A ?

@twardy, post #79

Ja swojego apolla przerabiam na 060, żeby się tak nie grzał, a ty teraz mi wyskakujesz z tym tekstem :P .
[#83] Re: XC68060RC60A ?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #81

najprawdopodobnie tak jest.. moja 060/50 mhz jest lekko ciepla (040 parzyla) .. najgorzej sie grzje PPC ;((

[#84] Re: XC68060RC60A ?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #81

Raczej tak jest ... przy 50 MHz moje 060 miało temperaturę herbatki do wypicia.
[#85] Re: XC68060RC60A ?

@arti4-92, post #82

a dasz rade przerobic mojego ??

[#86] Re: XC68060RC60A ?

@PrzemasIII, post #85

zobaczymy, jak moj będzie działał, to będę mógł ci zrobić, załatw tylko podstaweczke(a jak nie załatwisz to sie po gimnastykuje coby załatwić :] ) :PP
Malinowi pasowała cena 0,2k za wlutowanie podstawki pod proca, apollo musi znosić pewne zasady (duży mach z 131 na końcu, jeżeli masz takiego to 060 będzie elegancko smigało ;] )

Ostatnia modyfikacja: 24.04.2009 22:32:28
[#87] Re: XC68060RC60A ?

@arti4-92, post #86

a skad mam takowa podstaweczke skolowac ?PC socket 3 sie nada ?? Mach mam 131 :)

Ostatnia modyfikacja: 27.04.2009 16:12:11
[#88] Re: XC68060RC60A ?

@PrzemasIII, post #87

z ciekawosci zapytam :

po jakim czasie pada np krecona PPC ? ma ktos jakies info ?
moze gra nie warta swieczki ..bo kupic druga 060/PPC to traf na loteri

[#89] Re: XC68060RC60A ?

@PrzemasIII, post #87

Socket 4 się nada, jak byś nie miał to postarałbym się go wykombinować(pewnie jeszcze mam gdzieś coś takiego.
A co do wymiany procka, musisz być świadomy, że wlutowanie podstawku wiąże się z wypiłowaniem(dosłownie) starego procka z płytki, tak więc procek jak coś do ciebie nie wróci(w każdym bądź razie nie cały :P ), a jeżeli chodzi o bezpieczeństwo takiej operacji, z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to chyba najbezpieczniejszy sposób na wylutowanie proca(oczywiście dla płytki, nie dla procka :PP ).

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2009 16:26:00
[#90] Re: XC68060RC60A ?

@arti4-92, post #89

ok trudno :( chociaz szkoda bo to pelny 040/40... A mozesz zrobic kompletna przerobke ? tzn z ta zmiana napiecia i tak dalej ? Szperajac w googlu natrafilem na to http://eab.abime.net/showthread.php?t=37307 . Wychodzi na to ze potrzebny jest update epromu na karcie (jest w tym watku plik)

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2009 17:03:09
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem