[#1] ustawienia vga
co i gdzie muszę zmienić, żeby widzieć workbench na ekranie vga używając tylko zwykłej przejściówki? Czy załóżmy będę musiał skombinować telewizor i tam coś zmienić a dopiero potem podłączyć do monitora?
[#2] Re: ustawienia vga

@mars, post #1

Tak, musisz najpierw skorzystać z telewizora. Uruchom Workbench i upewnij się, że w katalogu DEVS:Monitors/ znajduje się sterownik MULTISYNC lub EURO72 i koniecznie VGAONLY. Jeśli ich tam nie ma skopiuj je tam z katalogu SYS:Storage/Monitors/. Teraz naciśnij na ikonki tych monitorów (np. MULTISYNC) i uruchom program ScreenMode z preferencji. Powinienieś zobaczyć tryby nazwane MultiSync. Ustaw na jakiś z nich (np. Productivity) i naciśnij guzik SAVE. Teraz podłącz monitor VGA i spróbuj uruchomić Workbench. Daj znać czy jest OK.

Dodatkowo w preferencjach IControl ustaw opcję Mode Promotion, to powinno zapewnić dobre zachowanie przeróżnych programów pod VGA. Polecam też zaopatrzyć się w program z rodzaju NewMode, który "promuje" ekrany do trybów VGA.

[#3] Re: ustawienia vga

@mars, post #1

Jesli masz BPPC to obraz Amigi zobaczysz od razu na VGA. (bootmenu i CLI)
Oczywiscie potem trzeba dodac te sterowniki o ktorych wspominia Minniat.
Nie majac BPPC programem bootcontrol (aminet - bootctrl) mozesz wymusic bootmenu i CLI w VGA.
Nie bedziesz potrzebowal monitora PAL ani TV.
[#4] Re: ustawienia vga

@Minniat, post #2

Albo multiscan productivity i ustawić 640x480

[#5] Re: ustawienia vga

@Minniat, post #2

dzieki za instrukcje, zadzialalo OK chociaż jak na początku zobaczyłem kłąb szarych pasów to trochę sie przestraszyłem
[#6] Re: ustawienia vga

@Bagheera, post #4

a czy korzystajac z monitora vga mozna ustawic rozdzielczosc wieksza niz 640x480 bez karty graficznej? np. 1024x786 lub 800x600?

sa jakies specjalne sterowniki, ktore to umozliwiaja, jakis program?
[#7] Re: ustawienia vga

@mccnex, post #6

trzeba kombinowac driver/moni czy cos takiego @ aminet@net
[#8] Re: ustawienia vga

@mccnex, post #6

bez kombinowania możesz włączyć AutoScroll i przesuwać ekranem.
[#9] Re: ustawienia vga

@mccnex, post #6

mozna "podkręcić" któryś z trybów VGA za pomoca programu MonEd. Modyfikacja ta bedzie konieczna jak chcesz uzyc AGAty z niektorymi monitorami LCD bo nie łapią one 29kHz :) ja uzywałem kiedyś trybu DblPAL z maksymalnymi overscanami w rozdziałce 784 na 540 a DblNTSC w 784x454 http://paubase.ppa.pl/shotview.php?id=94. Oczywiscie W DblPAL bedziesz mial mniejsze odswiezanie pionowe...

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2012 10:01:28 przez virago
[#10] Re: ustawienia vga

@mccnex, post #6

Zerknij na to i to, może coś się przyda.
[#11] Re: ustawienia vga

@kutafon, post #10

Posiedzialem troche i pokombinowalem z driverami z aminetu i najlepszy obraz jaki udalo mi sie ustawic to DBLPAL 704x550,

sterowniki wraz z gotowymi ustawieniami:

http://m68k.aminet.net/driver/moni/supermicrovite.lha

dzieki za wskazowki OK

dopiska:

monitory uzyte do eksperymentow to Amiga 1438S i CRT 17" LG Flatron 700 ze scandoublerem. przywiozlem wczoraj do chaty jeszcze taki dosc stary monitor LCD 15" (Hansol) - jak cos sensownego uzyskam to napisze - moze komus sie przyda pomysł

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2012 12:35:53 przez mccnex
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem