[#1] PowerPC i MC68040 40MHz
Witam!

Czy istnieje możliwość przełożenia procesora 68040 40MHz z Blizzarda lub Apollo do karty PowerPC? Chciałem zamienić 68040 25MHz w karcie PowerPC na 68040 40MHz ? Pewnie bez lutowania się nie obejdzie, bo trzeba zapewne wymienić oscylator kwarcowy? Czy w ogóle taka zamiana jest możliwa? Nie miałem do czynienia z PowerPC.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#2] Re: PowerPC i MC68040 40MHz

@rjack1, post #1

Ja też nie miałem doczynienia z lutownicą w Ami więc chętnie się dowiem czy taka zmiana jest możliwa. :)
[#3] Re: PowerPC i MC68040 40MHz

@rjack1, post #1

Możesz spokojnie wymieniać, ale wylutowanie procesora to katorga. Wymaga supersprawnego posługiwania się lutownicą i odsysaczem cyny.
[#4] Re: PowerPC i MC68040 40MHz

@rjack1, post #1

Nie musisz zmieniac procesora na 040/40. Wystarczy ze podkrecisz 040/25 oscylatorem 80 MHz (ale nie wiekszym). Ja tak mam i chodzi juz pare lat. Bedzie cie to kosztowalo okolo 20 zl. A wymiana proca w serwisie...hohoho :)
[#5] Re: PowerPC i MC68040 40MHz

@Andrzej Drozd, post #4

Cześć Andrzej

Dzięki za info. Właśnie sprzedałem swojego starego BlizzardaIV i jak tylko kupię PowerPC, to pewnie się z Tobą skontaktuję w sprawie szczegółów. Widzę jednak, że nie tak łatwo kupić dobre PowerPC. W eFUNZINe mają tylko 603 160MHz/ z 040/25MHz, a na aukcjach posucha...

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#6] Re: PowerPC i MC68040 40MHz

@rjack1, post #5

Spozniles sie tydzien - mialem ppc210/040(krecone na 40) za 300stowki)..ale tak na temat-wymiec mozesz,ale jak pisal kolega Jacek zajedziesz sie..wiem, bo kiedys wyjmowalem 040 z apollo..chlopie-zapomnij,chyba,ze masz sklonnosci masochistyczne i dlonie pianisty))...ale krecic na 33,lub 40 bez problemu..no i PPC o te srednio 30% przekrecisz bez problemu.pozdrawiam.PS.masz pytania-pisz
[#7] Re: PowerPC i MC68040 40MHz

@rjack1, post #1

Ja przetaktowałem 68040 z 25MHz na 40MHz przez wymianę oscylatora ale w końcu przeszedłem na 36MHz bo musiałem kumplowi oddać radiator i wiatrak (nie chciałem ryzykować bez radiatora nie chciała AMI odpalić )

[#8] Re: PowerPC i MC68040 40MHz

@rjack1, post #5

Ja mam do opylenia PPC200MHz+040/36MHz+96MBRam+FastAta+BVision
Tanio (oczywiście jak przylecą do POLSKI PEGAZY )

[#9] Re: PowerPC i MC68040 40MHz

@Arbuz, post #7

Ktoô wie gdzie moűna kupię kwadratowe oscylatory 80MHz?
[#10] Re: PowerPC i MC68040 40MHz

@Tom256, post #9

Allegro :D Kilka dni temu był cały zestaw a'la Adam Słodowy do przetaktowywania Amigi

[#11] Re: PowerPC i MC68040 40MHz

@Arbuz, post #8

Witam,

Będę pamiętał o Twojej ofercie. Najpierw muszę jednak rozwiązać problem z moją Amigą. Mediator nie chce dobrze działać. Nie wiem co jest przyczyną tego, że karta Voodoo nie zawsze jest widoczna. Przypuszczam, że coś na styku mediatora z płytą główną. Kiedy wydam polecenie pciinfo wszystko się wyświetla poprawnie tylko w miejscu Device ID jest Unknow, a powinno być Voodoo 3000 All Chips.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#12] Re: PowerPC i MC68040 40MHz

@rjack1, post #11

Niewykluczone, że masz jakiegoś klona Voodoo3, którego Mediator nie obsługuje. No chyba, że kiedyś obsługiwał a nagle przestał. Wtedy to pewnie kwestia wersji sterowników.
[#13] Re: PowerPC i MC68040 40MHz

@rjack1, post #1

Jesli overclocking nie pomoze ,zadzwon do Elbox-u .Powinni pomoc.Sam mam proc 040/40 z Blizza 040 i chcialem tez przelutowac do Powerki ale dalem sobie spokoj
[#14] Re: PowerPC i MC68040 40MHz

@Tom256, post #9

Po co ci kwadratowe. Ja mam na swojej powerce 2 oscylatory prostokątne i się mieszczą. Faktem jest że jeden jest z jednej a drugi z drugiej strony karty i działają super. :D

[#15] Re: PowerPC i MC68040 40MHz

@Arbuz, post #14

Ostatnio jak sië bawiîem prostokâtnymi oscylatorami to mojej PPC juz nie odratowali i musiaîem kupic nowâ (za kasë na BVision, której nie mam do tej pory 8-(((( )
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem