[#1] Problemy z odczytem danych
Heyah...

Mam problem z odczytem danych z karty CF (karta pracuje zamiast dysku). Podczas wchodzenia (klik na ikonie) na dana partycję od razu wyswietlany jest komunikat o błednej sumie kontrolnej (xyz has a checksum error on disk block 123123). Klikając na "retry" otwiera się okno z zawartością partycji. Chcąc wejść do katalogu na tej partycji, znów pojawia się błąd sumy kontrolnej block 1906236 - ten sam blok przy próbie wejścia do jakiegokolwiek folderu?
Łącznie mam 3 partycje - problem dotyczy tylko 2 z nich.

Pytanie do Was - czy istnieje jakiś soft którym da się to naprawić?
Co mogło być powodem wystąpienia takiego błędu?

Karta CF jest w 100% sprawna (Kingston 2 GB) na wspólnym kabelku sygnałowym z CD-SLIM TEAC 224E. Adaptera karty CF nie zasilam poprzez zamontowane gniazdo.

Moja konfiguracja: A1200 (ROM 3.0); Kick39.106; WB 3.1; 8 MB fast; CD-SLIM TEAC 224E

[#2] Re: Problemy z odczytem danych

@newguru, post #1

to ja mam pytanie jak podklaczyles cd slim ? przez 3.5" czy 2.5" przejsciowke ?

[#3] Re: Problemy z odczytem danych

@PrzemasIII, post #2

[slim/slave] adapter 3,5" <----- 3,5" -----> 3,5" adapter [CF/master] <-----3,5"----->|<--- 3,5"-----[tutaj jest tasiemka 3,5"kabelki są przylutowane do kawałka laminatu wchodzącego w gniazdo 2,5"---> [gniazdo na płycie]

nie wiem czy to będzie czytelne

[#4] Re: Problemy z odczytem danych

@newguru, post #1

Pytanie, czy bez podłączonego cd cf działa dobrze?

Bo sam mam problemy z cf i cd, poczytaj ten temat:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=60083&t=60083

Wg mnie najbardziej prawdopoodbnym powodem jest niekompatybilność adaptera CF (lub karty), co prawda ma to imitować HDD, ale może nie robi tego idealnie.

Jeżeli masz możliwość, sprawdź z jakims dyskiem 2,5' lub 3,5.
Ja w końcu dostałem kontroler FastATA, co prawdopodobnie rowiąże u mnie ten problem.

[#5] Re: Problemy z odczytem danych

@Bagheera, post #4

CF działała wcześniej bez problemów. CD-ROM też działa. Tak jak wspomniałem, wydaje mi się że szopki zaczęły się dziać w duecie tj. CF + CD na 1 taśmie. Na początku błąd pojawiał się tylko na 1 partycji, wczoraj zaczęły się problemy z 2 partycją. Jak klikam "retry" to oczywiście system otwiera żądany katalog i odczytuje z niego np. plik adf. Zastanawiam się, czy to czasami nie jest wina zasilania, być możliwie że karta nie jest w wystarczający sposób zasilana ze złącza 2,5" na płycie, albo po prostu zasilacz nie wyrabia - gdyż jest standardowy - commodorowy.

[#6] Re: Problemy z odczytem danych

@newguru, post #5

Hmm, problemy z zasilaniem też mogą być. Ja mam śmieszny problem z moją nagrywarką cd slim, otóż jej tacka nie chcie sie wysywać ptrzy podpięciu do niekórych zasilaczy. Dopiero podpięta do fortrona moim PC dziala prawdiłowo. Dlatego amidze kupilem taki fajny mały zasilacz ATX, też fortrona, 150W, taniutki, niby użwany, a wygląda jak nowy, bo nawet niezakurzony, polowa zwykłego zalicza. trzeba tylko zewrzeć sygnały, żeby pstryczkiem można było go włączać, no i dorobić przejściówkę do kabla z oryginalnego zasilacza amigi, albo wlutować, jak kto woli.

http://allegro.pl/item593867015_fortron_fsp150_60mdn_od_ss_wroclaw.html

Jutro będę go przerabiał.

[#7] Re: Problemy z odczytem danych

@newguru, post #1

Instalnij sobie turbovala z aminetu, ew pomecz partycje disksalvem. Ps walidacja sie dupla po prostu - proponuje przesiadke na sfs.

Ostatnia modyfikacja: 14.04.2009 14:16:03
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem