@Tomski,
post #1
Procesory serii MC 680x0 miały możliwość - sprzetową i programową - obsługi do 8 jednostek, tak m.in. obsługiwano kooprocesor matematyczny.
Tak je zaprojektowano. Po skoku technologicznym jaki nastąpił w momencie wypuszczania 68020 można było integrować kilka jednostek w jednej obudowie.
Praktycznie nic - oprócz ceny - nie stało na przeszkodzie żeby w Amigach było 8 kooprocesorów. W wersji z MMU, o której piszecie, pojawia sie liczba 7 ponieważ MMU był kooprocesorem, odpowiedzialnym za zarządzanie pamiecią, ale zwykłym kooprocesorem.
Ba, nie podam dokładnych źródeł - tylko czytałem jako ciekawostke -Motorola wogóle planowała, że wypuści serie DSP (możliwe że już mogły to być 560x0) które były dedykowane do systemów z MC680x0.
Możliwy system mógłby składać sić np. z 1 procesora, MMU, 4 FPU i 3 DSP. Można sie rozmarzyć co to byłaby za maszyna - ale pamietajmy: cena CPU, FPU i MMU była wtedy znaczna. Nie było szans na rewelacyjny sprzet domowy w tamtych czasach, co nie znaczy że nie powstawały takie karty do ściśle określonych zadań. Miałem w swoich łapkach sterownik SCSI gdzie na jednej płycie był 68040 i 2x68020 jako kooproce. Widziałem router CISCO z 68030 i prawdopodobnie 2xMMU (68851).
Pod wzgledem obsługi tego w programach nie było żadnego problemu - to tak jak emulowano FPU za pomocą różnych programików uzupelniajcych liste instrukcji MC680x0.
To jest bardzo ciekawy, na ówczesne czasy rewolucyjny, mikroprocesor. Polityka cenowa Motoroli jednak do końca mu nie służyła.