[#1] bad blocki - dysk SCSI w A200
Witam wszystkich Amigowców.

Jakiś czas temu dostałem do "ożywienia" fajny zestaw:

A2000 +KICK 3.1, karta turbo z procesorem 68060 64 MB RAM + kontroler SCSI, HD 6,4 GB SCSI Quantum, CD-ROM 4x SCSI , kontroler ATA oraz grafika Picassso IV. W zestawie jest jeszcze stacja HD i nagrywarka CD na SCSI (z taką kasetą na płytę jak w CDTV)

Na dysku jest 6 partycji. Partycja bootująca to DH0: Po wielu bojach udało mi się uruchomić kompa, wszystko wczytywało się poprawnie, aż pewnego razu komp się zawiesił przy inicjalizacji grafiki. No to magiczne 3 klawisze, restart i... "Volume "SYSTEM" has checksum error in xxxxxx" No to wyłączyłem tą partycję i zabootowałem kompa z jakiejś wykopanej z dna szuflady dyskietki z WB. No i teraz bład na partycji nr.6 ! Odłaczanie kolejnych partycji powoduje tylko to, że bład pojawia się na następnych pozostałych. Dys nie upadł, nie stuka itp. jestem pewien na 99,9% że to bład logiczny.

Największym problemem jest to, że po wyskoczeniu okna z requesterem, wszystko się wiesza (brak postępu ładowania, nawet przy użyciu dyskietki) - tylko mysz działa.

Jako że ostatni raz z Amigą na żywo miałem do czynienia 10 lat temu (przez ten czas tylko WinUAE i marzenia o Amidze ;) proszę szanownych forumowiczów o pomoc. Mam HD Toolbox'a ale nie widzi on dysku.

Jakich narzędzi użyć ? W ostatecznosci jestem gotów na format, ale wcześniej MUSZĘ odzyskać dane z partycji.

Pozdr

SylWo28

[#2] Re: bad blocki - dysk SCSI w A200

@SylWo28, post #1

Na początek podociskał bym taśmę sygnałową w kontrolerze i dysku.
Jak nie pomoże to podstawił bym inną taśmę.
Jest spora szansa że to wystarczy. A jeśli nie to faktycznie dysk zdycha.
Znajdź kogoś z kontrolerem SCSI ewentualnie podepnij inny dysk, zainstaluj system i ratuj dane z tego padniętego.

Pozdrawiam
[#3] Re: bad blocki - dysk SCSI w A200

@SylWo28, post #1

Co do narzędzi to polecam poszukać oprogramowania do kontrolera SCSI.
Miałem podobny problem z moją A2K - HDToolBox nie widział dysku. Dopiero dyskietka narzędziowa do Oktagona pozwoliła utworzyć partycje i uruchomić system z dysku (mam kontroler A.L.F.3). A też się niemało naszukałem bo w temacie Amigi jestem zielony.

[#4] Re: bad blocki - dysk SCSI w A200

@SylWo28, post #1

jak masz w miarę normalny kontroler to poszukaj na Aminecie - mój oktagon 2008 nie cierpi dysków powyżej 1 gb , wiem, że nie na temat ale gdzie takie super zestawy można dostać ?
[#5] Re: bad blocki - dysk SCSI w A200

@SylWo28, post #1

Posprawdzaj taśmy, terminatory.
Co do HDTB to jaki device mu ustawiasz w tooltypach?
Pomierz zasilacz.

[#6] Re: bad blocki - dysk SCSI w A200

@NREPEB, post #4

Zainstaluj sobie Oktapussy (z Aminetu). Oktagon będzie łyka w tym momencie każdy dysk, tylko są dwa albo nawet trzy. ;)
1. Ja mam tak, że mam mały dysk z którego Ami startuje i ładuje sterownik oktapussy, po restarcie następuje start z dużego dysku (9 GB). Ewnetualnie można sobie załadowac sterowniki z dyskietki.
2. Jeśli masz w Oktagonie rom w wersji min. 4, możesz oktapussy zainstalować w RDB dysku i odrazu będziesz miał start z dysku powyżej 1 GB.
3. zdobyć/zaprogramować rom do Oktagona z softwarem oktapussy. Może ktoś coś takiego zrobić?

Ostatnia modyfikacja: 23.05.2009 15:03:13
[#7] Re: bad blocki - dysk SCSI w A200

@11MASTEr, post #5

Witam.

Odkurzam stary topic, bo Amigę o której mowa naprawiałem na raty - totalny brak czasu.

Chciałbym tylko wspomnieć że sprzęt udało się zreanimować w 100%. Porozpinałem wszystkie bebechy, wyczyściłem jeszcze raz wszystkie złącza i styki, spiąłem do kupy i zakonserwowałem. Poszło !

Błędy sektorów udało mi się usunąć przy uzyciu "zreanimowanych" moich starych dyskietek z toolsami. Na jednej z nich znajdował się "Disksalv" i to on zrobił porządek na dysku.

Sprzęt śmiga, właściciel szczęśliwy :)

PS. Dostałem dwie padnięte 1200 - tki w tym jedną w oryginalnym towerze Gift. Będę je reanimował - pewnie się znowu odezwę :)

Dzięki za porady !

pozdr

SylWo28

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem