[#1]
bad blocki - dysk SCSI w A200
Witam wszystkich Amigowców.
Jakiś czas temu dostałem do "ożywienia" fajny zestaw:
A2000 +KICK 3.1, karta turbo z procesorem 68060 64 MB RAM + kontroler SCSI, HD 6,4 GB SCSI Quantum, CD-ROM 4x SCSI , kontroler ATA oraz grafika Picassso IV. W zestawie jest jeszcze stacja HD i nagrywarka CD na SCSI (z taką kasetą na płytę jak w CDTV)
Na dysku jest 6 partycji. Partycja bootująca to DH0: Po wielu bojach udało mi się uruchomić kompa, wszystko wczytywało się poprawnie, aż pewnego razu komp się zawiesił przy inicjalizacji grafiki. No to magiczne 3 klawisze, restart i... "Volume "SYSTEM" has checksum error in xxxxxx" No to wyłączyłem tą partycję i zabootowałem kompa z jakiejś wykopanej z dna szuflady dyskietki z WB. No i teraz bład na partycji nr.6 ! Odłaczanie kolejnych partycji powoduje tylko to, że bład pojawia się na następnych pozostałych. Dys nie upadł, nie stuka itp. jestem pewien na 99,9% że to bład logiczny.
Największym problemem jest to, że po wyskoczeniu okna z requesterem, wszystko się wiesza (brak postępu ładowania, nawet przy użyciu dyskietki) - tylko mysz działa.
Jako że ostatni raz z Amigą na żywo miałem do czynienia 10 lat temu (przez ten czas tylko WinUAE i marzenia o Amidze ;) proszę szanownych forumowiczów o pomoc. Mam HD Toolbox'a ale nie widzi on dysku.
Jakich narzędzi użyć ? W ostatecznosci jestem gotów na format, ale wcześniej MUSZĘ odzyskać dane z partycji.
Pozdr
SylWo28