[#1] Początkujący. Podstawy - obsługa workbench
Witam towarzystwo.

Mam Amigę 1200 z romem 3.1 i OS 3.1 zaistalowanym na karcie 1gb cf. Cholernie żałuję, że dopiero teraz zacząłem się w to bawić. Amigę mam od kilku dni i już teraz widzę ,że będzie to wielka miłość, aż nas śmierć, moja lub jej, nie rozdzieli.

Ponieważ wychodzę z założenia, iż nie ma głupich pytań, ośmielę się kilka z nich zaserwować. Potrzebuję kilku podstaw, do reszty sam dojdę, albo trafię instrukcję na alledrogo czy gdzieś indziej. Czyli potrzebuję pierwszego kopa.

1. Jestem w workbenchu. Stara znajoma - ikonka RAM Disk - wita mnie czule po latach. Wrzucam dyskietkę np. cannon fodder. Pojawia się ikonka. Klikam na nią, otwiera się okno i nic się nie dzieje. Jak odpalić cannon fodder z poziomu workbencha?

Nie chodzi mi o to jak pograc w cannon fodder, tylko o ogólne zorientowanie się w klimacie wbencha na podstawie takich podstawowych drobiazgów.

2. Na pulpicie ikonka o nazwie "karta" czyli pewnie urządzenie cf3. Ok. Wypróbujemy komendę "assign" w shellu. Jak zrozumiałem, pewnie źle, utworzy mi ona na pulpicie odnośnik, czyli inną ikonkę. Wpisuję:

assign programy:cf3:programy (nie śmiać się) - efekt łatwy do przewidzenia: invalid device name. zamiast cf3 wpisywałem też "karta" itp.

3. Wyjasnijcie mi proszę, co się stało? Wrzuciłem dyskietkę z supaplexem. Żeby popróbować sobie biegłą znajomośc komend wpisałem w shell: copy df0: to karta: (jakoś tak, może bez ":", zapomniałem) Zaczęło mi kopiować z dyskietki. Zaglądam do "karty" a tam doopa...katalogi te co były, żadnych innych plików. Generalnie wiem że to nie XP, ale staram się intuicyjnie rozkminić ten temat, bazując na doświadczeniach z pcetem.
[#2] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@q800, post #1

Witamy w ami swiatku :) nie cf3 ale hd0: lub hd1: albo jakas inna nazwa ktora jest obarczona dana pratycja .

Ostatnia modyfikacja: 07.06.2009 00:17:01
[#3] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@PrzemasIII, post #2

Jak wpisuję komendę "info" to wywala mi ramdisk, df0 i cf3 właśnie. Na komendę "cf3:" też reaguje i pokazuje mi że się przeniosło do katalogu "karta".
[#4] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@q800, post #1

Jeżeli chcesz skopiować całość lokacji z podkatalogami to na samym końcu polecenia copy z argumentami (jak wpisywałeś) dodaj ALL. Skopiuje sie wszystko.

A reszta pytań.... poszukaj na PPA, były zadawane wielokrotnie, może też jakaś dobra dusza się zlituje (ja idę spać - pierwsza w nocy już :) )
[#5] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@q800, post #1

Dyskietki z Cannon Fodder są "niedosowe" - grę musisz odpalić z dyskietek, nie z Workbencha. Włóż pierwszą dyskietkę do stacji i zresetuj Amigę.
Co do kopiowania polecam np. FileMastera - kopiowanie dużo wygodniejsze (można pobrać z Aminetu).

Ostatnia modyfikacja: 07.06.2009 03:03:45
[#6] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@q800, post #1

q800 napisał(a):

> 2. Na pulpicie ikonka o nazwie "karta" czyli pewnie urządzenie
> cf3. Ok. Wypróbujemy komendę "assign" w shellu. Jak
> zrozumiałem, pewnie źle, utworzy mi ona na pulpicie odnośnik,
> czyli inną ikonkę. Wpisuję:
>
> assign programy:cf3:programy (nie śmiać się) - efekt łatwy do
> przewidzenia: invalid device name. zamiast cf3 wpisywałem też
> "karta" itp.

Prawie dobrze, zapomniałeś o spacji:
assign programy: cf3:programy/
po wpisaniu programy: przeniesie cię do cf3:programy/
[#7] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@q800, post #1

Na początek poczytaj coś z tego
http://ulisses32.sitesled.com/amiga/menu.htm
http://ulisses32.sitesled.com/amiga/soft.htm
http://amiga-emulation-in-pc.republika.pl/amigados.html
[#8] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@Sylwester, post #7

Heh. Szukałem takich stron i znaleść nie mogłem:)

Dzięki serdeczne Panowie!
Podstawowe wątpliwości już rozwiane, o to chodziło.
[#9] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@q800, post #1

Witam ponownie. W temacie Amigi pomału jestem coraz bardziej ogarnięty. Potrafię poruszać się już jako tako w środowisku WB 3.1, wiem co do czego jest, wymiana danych PC-Amiga, via null-modem i aexplorer, nie sprawia żadnego problemu, z powodzeniem ładuję adfy na dyskietki, mam ładny 14" monitorek phillipsa itp. Teraz zaczajam się na kartę turbo mteca, a jak się poszczęści to, jakiegoś mocniejszego blizzarda i Amigasys4, w przyszłości, o ile to możliwe może net. Chcę też zmienić kartę CF na prawdziwy dysk twardy (siędzę mocno w rekonstrukcji historycznej, stąd małe zboczenie na punkcie historycznej poprawności i działających diod;), choć druga Amiga 1200 z całą masą osprzętu czeka na mnie na Śląsku do odebrania i w którejś, zamiast dysku, będzie ta karta).

Jestem pewny, że pytanie, które chcę zadać pojawiało się nie raz, ale mimo wszystko nie mogę znaleść zadowalającego mnie wątku. Chodzi o...uwaga...
CD ROM. Chciałbym podłączyć cedeka do Amigi, choćby celem odpalania muzyki (swoją drogą też niezły anachronizm, cdków w formacie audio od lat już w rękach nie miałem). Pytanie proste: jak podłączyć? Gdzie? co z zasilaniem, zewnętrzne, wewnętrzne?

[#10] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@q800, post #9

Do A1200 najprościej podłączyć CD-ROM ze złączem IDE/ATA jako drugie urządzenie do tej samej taśmy co dysk. Najczęściej wymaga to dołożenia przelotki na IDE z 2,5" na 3,5". Dobrze to wychodzi gdy Amiga jest w obudowie tower, inaczej CD-ROM po prostu leży obok komputera. Są mistrzowie, którzy potrafią umieścić napęd typu slim (od laptopa) wewnątrz A1200 i chyba takie rozwiązanie było nawet opisane na PPA. Oprócz sprzętu, CD-ROM wymaga jeszcze oprogramowania, w rodzaju AmiCDROM (bez tego napęd nie będzie widziany przez system).

[#11] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@q800, post #9

> Chcę też zmienić
> kartę CF na prawdziwy dysk twardy (siędzę mocno w rekonstrukcji
> historycznej, stąd małe zboczenie na punkcie historycznej
> poprawności i działających diod;)

Szacun :)

Ale jesteś pewien?

Teraz jest tendencja właśnie odwrotna, tzn. by zamieniać dysk na CF, bo to zwyczajnie cichsza (!!!), mniej prądożerna i szybsza opcja. I ja też się tej tendencji mam zamiar poddać.
Ale to już sam wybierzesz, brzęczenie dysku też ma swój urok - do pewnego stopnia :)
[#12] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@Marek, post #11

No dokladnie tak.
Ja, przy calym swym odpale na punkcie Amigi Klasycznej, nie zamierzam rezygnować z CF na rzecz "zwykłego" twardziela.
No, chyba, że ktoś bardzo chce mieć taką maszynę stuprocentowo klasyczną, kolekcjonerską.

Karta CF jest idealnym rozwiązaniem, takim "złotym środkiem" - Klasyk ze wszystkimi swoimi zaletami i wadami, plus wygoda (cicho jest, mniej prądu żre, generalnie szybciej lata).

Sądzę, że nawet przy ortodoksyjnym dość podejściu, można Amigę z kartą CF uznać za w pełni klasyczny sprzęt.
Ja zrezygnowałem ze "zwyklego" twardziela po prostu z sacunku dla mojej wysłużonej Ami. Mogę się cieszyć wszystkimi fajnościami klasyka - bez strachu, że mi się za którymś tam razem system nie odpali, bo coś z dyskiem nie teges. Nie oszukujmy się - Amiga niekoniecznie kochała się z twardzielami. (Pomijam SCSI, tu latalo wszystko w pełni profesjonalnie, osobliwie gdy się miało Guru - ROM do sprzętu made in GVP).

Z szacunkiem
Des

[#13] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@Des, post #12

No i kolejne pytanie świeżaka z gatunku "ugh?...".

Generalnie jest tak.

Ściagłem sobie taki fajny obrazek z aminetu. Są tam chmurki i napis Amiga, no nieważne. Jest ładny.
Obrazek ma zdaje się 1024x768 i jest formatu jpg. W paincie (ugh!) se go zmniejszyłem o 50% procent (bo całość nie miesciła sie na amigowym 14" philipsie, zapisałem sobie go w gifie, mapie bitowej 256 i różnych takich.
Przerzuciłem to na Ami i chciałbym sobie wstawić jako tło. Obrazek waży niewiele.
W viewtecu odpalam jpg bez problemu, chociaż długo. Gifa w fastgif też bez problemu. Jaki format workbench widzi? Da się personal paintem któryś z tych formatów przerobić na ten rozpoznawalny przez wbpattern?

Kiedyś jakiś tam obrazek dostarczony w ppaincie zapisałem w odpowiednim formacie i dało się go wstawić w tło, chociaż był spłaszczony do połowy ekranu bo rozdziałka była chyba większa niż mój monitor jest wstanie bezboleśnie wyświetlić. Jednym słowem nie znam się na tym za cholerę.

Ostatnia modyfikacja: 23.07.2009 13:20:35
[#14] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@q800, post #13

Ogolnie mozesz sobie wstawic jaki chcesz obrazek pod tlo blatu i okien. Problem w tym zeby mial rozdzielczosc najlepiej max ekranu otwartego przez workbench i byl zapisany w pliku mapy bitowej .iff o max 256 kolorowej glebi.

Jesli po podlozeniu do workbencha obrazek wyglada na przekolorowany (a w czesniej np w ppaincie wygladal ok) to znaczy ze najprawdopodobniej musisz zwiekszyc ilosc kolorow w ktorych wyswietlany jest workbench.

Ostatnia modyfikacja: 23.07.2009 14:30:39
[#15] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@q800, post #13

Dla Workbencha i generalnie Amigi takim naturalnym formatem jest IFF, wszelakie GIFy i JPEGi też da się zastosować tylko potrzeba odpowiednich datatypów w systemie. Ilość kolorów obrazka ustawiałem dwa razy mniejszą niż była w systemie. Piszesz że masz spłaszczony obraz, widocznie używasz rozdzielczości nieproporcjonalnej np. 640x256 i na taką przeskaluj obrazek. Powyższe ograniczenia znikają na karcie graficznej ale AGA też może ładnie wyglądać, przykładowy screen http://www.ppa.pl/,122;graffiti.html i ogólnie przejrzyj dział graffiti.

PS. Jak piszemy Amigi i Amigii?

Ostatnia modyfikacja: 23.07.2009 15:23:26
[#16] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@Sylwester, post #15

Dzięki za odpowiedzi. Bardzo pomocne są.

Właśnie natrafiłem na wzmiankę o Picture Converter. Zdaje się że będzie bardzo użyteczny.

[#17] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@q800, post #16

Jesli masz dostep do netu to wejdz na aminet.net i sciagnij sobie ostatniego personal painta, PPaint. DArmowy program, zapisuje bezproblemowo obrazki do pliku iff.

[#18] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@Koyot1222, post #17

Wstyd mi o to pytać straszny i jednocześnie wiem już dlaczego instalacja Amigasys4 to wyzwanie jeszcze nie dla mnie, skoro nie wiem tak banalnej rzeczy:

Jak się podmienia ikonki? Zainstalowałem NewIcons i nie wiem jak zmienić ikonke drugiej partycji. Po instalacji, pierwsza partycja otrzymała nową NewIconową ta druga została ze starego WB. Tak samo jak utworzone przed instalacja NI szufladki.

[#19] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@q800, post #18

skopiuj nowa ikonde dysku jako Disk.Info do danej partycji..

[#20] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@Marek, post #11

bo to zwyczajnie cichsza

To akurat wada.
Jedną z głównych funkcji komputera jest zagłuszanie telewizora, więc powinien być możliwie głośny.
[#21] Re: Początkujący. Podstawy - obsługa workbench

@Sylwester, post #15

> PS. Jak piszemy Amigi i Amigii?

Amigi. Na pewno.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem