[#1] Dopus i Apollo 040
Witam!

Wyposażyłem swą Amigę chwilowo w kartę turbo Apollo 040 z 32MB RAM. Przedtem miałem BlizzardaIV 030. Karta działa dobrze, ale przestał uruchamiać DOpus v4.16 Czy coś wiadomo Wam na ten temat? Dlaczego tak się dzieje? Pojawia się błąd 800000000B w okienku na blacie (okienko z przyciskami uśpij i resetuj). Próbowałem uruchomić jakąś wersję beta dopusa, próbowałem różnych wersji biblioteki 68040.library i bez tej biblioteki też uruchamiałem komputer i zawsze ten sam efekt... Czy ktoś spotkał się z tym problemem?

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#2] Re: Dopus i Apollo 040

@rjack1, post #1

mam dokladnie ten sam konfig i wszystko dziala ok. na moj gust to wina samej karty, bo apollo sa z natury porabane.
[#3] Re: Dopus i Apollo 040

@rjack1, post #1

A czy przypadkiem nie wywala się RamLib? W requestrze, który Ci się pojawia powinno być napisane co się wywala. Spróbuj też zwiększyć stos.
[#4] Re: Dopus i Apollo 040

@mailman, post #3

Witam,

Zwiększałem stos - bez zmian. W okienku nie ma RamLib, ale DOpus. Dzieki za info. Nie zawsze się też wczytuje obrazek na blat WB. Może to rzeczywiście wina tego Apollo?

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#5] Re: Dopus i Apollo 040

@rjack1, post #4

najlepiej by bylo, jakbys wsadzil inna karte. no chyba, ze do takowej nie masz dostepu...
[#6] Re: Dopus i Apollo 040

@rjack1, post #1

A próbowałeś zmieniać "pozycjć" karty w slocie? Przeczyść też styki, popraw simmy. Powyłączaj wszelkie łatki typu MCP i zobacz czy bćdzie nadal to samo. Jak używałem Apollo też miałem podobne problemy, jednak po rozłożeniu Ami, wyczyszczeniu wszystkiego i poprawieniu zasilania Apollo przestało robic problemy.
[#7] Re: Dopus i Apollo 040

@rjack1, post #1

Z wersja 4.16 czesto sa problemy. Sciagnij najnowszego DOpusa 4.17pre21 http://groups.yahoo.com/group/opus4/
Aby to zrobic musisz zalogowac sie na yahoo i zapisac na anglojezyczna liste dopusa (dopiero wtedy bedzie aktywny banerek "Files" na tej stronie).
[#8] Re: Dopus i Apollo 040

@rjack1, post #1

... miałem ten sam problem: użyj nowszego setpatcha w ss np w wersji 44 lub zainstaluj programik PatchmathSB10 ( lezy na aminecie ) oba sposoby poprawiają błąd obsługi bibliotek FPU który objawia się przy niektórych kickach i kartach turbo. W lha patchmath jest tester który sprawdza czy Twój komputer obarczony jest błędem - jesli tester sie wywali tak jak DOpus to znasz już przyczynę.
[#9] Re: Dopus i Apollo 040

@yarko, post #8

Witam,

Dzięki za info. Faktycznie to coś z oprogramowaniem, bo gdy zamontowałem twardziela z gołym OS 3.1, to Dopus ruszył bez problemów. Być może to setpatch jak piszecie, ale nie sprawdzałem już dokładnie, gdyż tę kartę miałem tylko pożyczoną, ale wyszedłem z nowymi doświadczeniami i przekonałem się, że to nie wina sprzętu.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem