[#1] karta CF do a1200
chodzi o te
http://allegro.pl/item665229911_4gb_cf_a_data_80x_speedy_wysylka_24h.html
http://allegro.pl/item659160296_promocja_extreme_iv_8_gb_40_mbps_cf_kingmemory.html
cena jest atrakcyjna
probowal ktos?

Ostatnia modyfikacja: 23.06.2009 09:55:06
[#2] Re: karta CF do a1200

@Tiger, post #1

Cześć

A-DATA 4GB
http://allegro.pl/item665229911_4gb_cf_a_data_80x_speedy_wysylka_24h.html -
nie działa - miałem taką kartę i po walce na kilku Amigach 1200 (na zlocie) zamieniłem ją na 512 MB -->
http://www.allegro.pl/item662826208_compactflash_kingston_512mb_okazja.html - ale przynajmniej działa ;)

Pozdrawiam
alf

[#3] Re: karta CF do a1200

@Tiger, post #1

Polecam 4-gigowego SanDisk'a Extreme II - moja A1200 wyciaga na niej pelna predkosc (oczywiscie z FastATA). Kosztuje sporo ale nie bedziesz mial z nia nigdy jakichkolwiek problemow jak ze wszystkimi kartami SanDisk'a
[#4] Re: karta CF do a1200

@taurus, post #3

Również polecam, tyle że 2 GB. Cena nie za niska, ale żadnych problemów nigdy nie miałem.

[#5] Re: karta CF do a1200

@Tiger, post #1

Polecam SanDiska Extreme III 2GB. Mam takie 2 i działają bez zająknięcia na czytniku pod PCMCIA. Jedną używkę kupiłem za 40PLN a drugą dostałem na urodziny (ale wiem że kosztowała 99PLN). Cena wysoka, ale warto - 100% kompatybilności z Ami.

[#6] Re: karta CF do a1200

@Red_Bullet, post #5

Tylko po co - SanDisk Extreme II to trensfer rzedu 15 MBps a III - 30 MBps - wiec jak wykorzystac jej pelna moc w amidze, bo FastATA II osiaga do 14,5 MB?
[#7] Re: karta CF do a1200

@taurus, post #6

Bo działa? Zanim trafiłem na działającą z A1200 kartę, to przerzuciłem ich kilka sztuk. Kupowałem te (niby) lepsze i wraz nie działały. Wkurzyłem sie i przywaliłem z grubej rury. Poza tym nie wiem czy jeszcze da się kupić SanDisk Extreme II np. w sklepie nie dla idiotów.

[#8] Re: karta CF do a1200

@Red_Bullet, post #7

Dlatego kolego zawsze polecam SanDisk. A kupic mozna - jesli nie ma na polce to zawsze na zamowienie w dowolnym sklepie komputerowym. W hurtowniach dalej widze oferty dla sklepow, a koszt Extreme II jest 30% mniejszy niz III

[#9] Re: karta CF do a1200

@taurus, post #8

Luz, nie spieram się która szybsza bo to i tak nie ma znaczenia. Napisałem tylko że działa i mogę szczerze taką kartę polecić. Biorę pod uwagę fakt, że do przenoszenia danych ExtremeIII jest fajniejszy bo szybciej na piecu działa. Nie używam CF jako HDD bo mam na ten cel przewidziany HDD 20GB i jest git. Dla mnie CF ma sens jako "przenośnik" danych. Na standardowym kontrolerze i tak nie wyciśnie się więcej niż 1,5MB/s na CF (testowane na BlizzIV). Dysk dochodzi do 2MB/s, ale z czego to wynika - nie wiem (w teorii CF powinna być szybsza).

[#10] Re: karta CF do a1200

@Red_Bullet, post #9

A czy ktoś z Was próbował SanDisk Ultra II 4GB może przypadkiem i wie czy działać będzie? Pytam bo znalazłem taki w pobliskim markecie za 42zł.

Pozdrawiam

[#11] Re: karta CF do a1200

@Thom/CT, post #10

Ja nie mam żadnych problemów z taką kartą 2 GB. Ta sama rodzina, więc powinno działać.

[#12] Re: karta CF do a1200

@jaa2, post #11

Znalałem jeszcze tańszą :)
http://www.arest.pl/shop/index.php?inc=produkt&ID=11103&katid=38

A czy taka działa też poprawnie?
Może różnica cenowa jest śmieszna, ale i tak czy po tą czy tamtą trzeba pojechać ;)

Chyba że doradzicie, która jest bardziej kompatybilna czy po prostu lepsza.

Pozdrawiam

Edit:
Właśnie zauważyłem jaka jest różnica w transferze :)
Tak więc jeśli nawet ma być tylko troszkę szybciej lepsza powinna być ta sandiska. Amiga jak w stopce.

Ostatnia modyfikacja: 18.12.2009 22:58:43
[#13] Re: karta CF do a1200

@Thom/CT, post #10

Ja mam dwa Sandiski Ultra II 4GB, działa bez problemu od pierwszego podłączenia.
Popieram to co mówi Taurus, Sandisk chyba jest najlepszy, wcześniej próbowałem jeszcze kilku kart o pojemnościach poniżej 1GB, ale to właśnie Sandisk zadziałał bez problemów.

[#14] Re: karta CF do a1200

@Thom/CT, post #10

Mam taką i działa bez problemu (adapter CF ten laptopowy na taśmie 44pin)

[#15] Re: karta CF do a1200

@Madman, post #14

Zabawne jest to że znalazłem przed momentem pdf z opisem jak zainstalować CF w Amidze i tam właśnie jest używa Ultra II ;)

Czy taka karta może mieć pozakładane partycje do samego końca? Czy też trzeba zostawić jakieś sektory (mam na myśli nie poprawiany scsi.device i FFS). Pytam bo coś mi świta że jak miałem dysk 4GB to ustawiałem tak patycje czy też sam dysk w HDToolBox że był widoczny jako 3.9 GB (dokładniej mówiąc odejmowałem sektory aż 4.0 zmieniło się na 3.9GB)

[#16] Re: karta CF do a1200

@Thom/CT, post #15

Żeby nie kląć napiszę tak.... niech trafi te markety i inne promocje.... :)

Szukałem i szukałem i znalazłem Sandisk Extreme III za ~99zł ale to było przed świętami. Teraz już kosztuje ~135zł i w sklepie próbują mi wmówić że ceny się same odkleiły a Panie sprzedające są zdziwione że podrożało.
Żal.pl normalnie. Jak mnie już nerwy opadły stwierdziłem że jak już mi odbiło i chciałem kupić tego Extreme III za 99zł a on potrafi teraz kosztować od 130-185zł a tyle nie dam to teraz się zastanawiam nad czym znacznie jednak tańszym, zwłaszcza że pewnie nigdy jej z Amigi już nie wyciągnę. :)

Konkrety: Czy szanowni koledzy mogli by mi powiedzieć jakie karty używają (chodzi mi o dokładny model i może przypadkiem gdzieś jest jakieś zdjęcie dostępne jak ona dokładnie wygląda). Oczywiście interesują mnie karty tylko i wyłącznie 4GB i o takich prosił bym pisać. Chyba że ktoś będzie mi w stanie przytoczyć linka z kartami przetestowanymi. Wydaje mi się że był na EAB ale nie mogę znaleźć. A i wracając do tego Kingstona z kwiatkiem co linka podawałem wyżej (taki za 39zł). Czy ten Kingston działa, jak działa i
czy nie ma z nim jakiś problemów? Czy ktoś kto ma taką kartę może zdradzić jakie transfery ona oferuje i przy jakiej karcie turbo?
Dodam że w Amidze nie mam Fast-ATA i nie planuje (złe wspomnienia) do tego reszta jak w stopce.

Jeszcze w grę wchodzi taka:
http://www.neo24.pl/karta-pamieci-emtec-compact-flash-hs-135x-4gb-(ekmcf4gbhs).html
bodajże w sklepie dla idiotów była za 60zł i wydaje mi że może być lepsza niż kingston i transfer na oko 2x większy.

Dla zainteresowanych (znalazłem tego linka na EAB):
http://eab.abime.net/showthread.php?t=28249

Pozdrawiam
Thom

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2009 21:06:06
[#17] Re: karta CF do a1200

@Thom/CT, post #16

Ja mam coś takiego:

http://www.ppa.pl/opisysprzetu/opisy.php?art=180

I jak pamiętam dałem za to na giełdzie na Batorego w Warszawie jakieś ~50zł w okolicach wakacji jak dobrze pamiętam. Amigi za dużo nie eksploatuje(brak czasu) ale u mnie spisuje się wyśmienicie. Transfery jak pisałem na standardowym driverze scsi.device są 1.5MB w SysInfo. Przy zamianie na chyba eide.device (dopytywałem się na forum w PPA o ten sterownik) transfer skoczył do około 2.3MB jak dobrze pamiętam. A konfiguracje mam jak w stopce. Dodam może, że karta ta ma dożywotnią gwarancję.

[#18] Re: karta CF do a1200

@Tomski, post #17

W końcu kupiłem, podłączyłem i ogólnie mówiąc działa... ale.... :)
Przy kopiowaniu plików DOpus 4.1x sam potafi się zawiesić a pliki często są uszkodzone.
Gdzieś czytałem że ktoś miał jakiś problem z Opusem 4 i to właśnie dokładnie taki. :(

Czy możecie mi coś poradzić np co trzeba zmienić czy dodać używając CF zamiast HD? Mam na myśli np MaxTransfer czy eide.device zamiast scsi.device? To ostanie też gdzieś przeczytałem tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać i o co chodzi dokładnie. :)

Acha, karta to SanDisk Ultra II 4GB.

Pozdrawiam
Thom

Ostatnia modyfikacja: 29.12.2009 22:15:18
[#19] Re: karta CF do a1200

@Thom/CT, post #18

Z eide.device sytuacja wyglada tak, ze uruchamiasz program Loadeide, ktory "podmienia" scsi.device.
Przy dyskach bylo przyspieszenie.
Warto tez dodac bufory dysku.
[#20] Re: karta CF do a1200

@Norbert, post #19

Norbert napisał(a):

> Z eide.device sytuacja wyglada tak, ze uruchamiasz program
> Loadeide, ktory "podmienia" scsi.device.

Jak się domyślam źródło Aminet?

> Przy dyskach bylo przyspieszenie.
> Warto tez dodac bufory dysku.
Bufory ustawiłem na 80 dla każdej partycji (razem szt 5).

A jak wygląda sprawa MaxTransferu?

[#21] Re: karta CF do a1200

@Thom/CT, post #20

A jak wygląda sprawa MaxTransferu?

"Bezpieczny" dla wbudowanego w A1200 kontrolera: 0x0000fe00
Można też spróbować nieco szybszego: 0x0001fe00

[#22] Re: karta CF do a1200

@Thom/CT, post #20

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=64058&ostatnie=1&t=62844#reply_62849
[#23] Re: karta CF do a1200

@APC74, post #21

Witam w nowym roku ;)

Wygląda na to że problem może być jeszcze gdzieś indziej...
Kopiowane dane czasem zawierają błędy tzn program wywala błąd a np moduły po rozpakowaniu nie są odtwarzane (hippo pyta czy chcę to zagrać).

Metoda jaką używałem do przegrywania wygląda tak:
-partycje na karcie CF założyłem na Amidze i tam zostały sformatowane.
-maxtransfer ustawiony na "bezpieczny"
-podłączyłem dysk twardy przez przelotkę USB do PC
-kartę pamięci do czytnika (notabene też USB)
odpaliłem WinUAE 1.6.1 i skopiowałem dane przy pomocy DOpusa 4, później próbowałem też przy pomocy copy. Jedno i drugie prędzej czy później się gdzieś zawiesza wywalając błąd walidacji. No i pliki są jakieś takie mało przydatne. :(

Czy macie może koledzy jakiś pomysł co dalej? Jak wybrnąć z tego?

Pozdrawiam

[#24] Re: karta CF do a1200

@Thom/CT, post #23

Na moje oko to ta karta jest uszkodzona, skoro są z nią problemy pod Ami i PC. No chyba, że tak dziwnie się złożyło, że jednocześnie Ami i czytnik PC zaliczyły padaczkę. Przeleć po karcie jakimś programem do analizy i naprawy CF. W Twoim przypadku (podłączasz CF do PC za pomocą USB) najwygodniejszy chyba będzie HDDScan.

[#25] Re: karta CF do a1200

@APC74, post #24

Znaczy się nie do końca tak... Dane były przegrywane na PC bo tak było wygodniej i szybciej. Czy na Amidze nie działa jeszcze nie sprawdzałem bo nie często bywam w domu :) i nie było ku temu okazji.

Zastanawia mnie czy spróbować tak:

Scenerio1: przegrać dane z mojego HD na pliko partycję a później podłączyć kartę CF do przelotki IDE i do IDE => USB i pod WinUAE wgrać wpowrotem.

Scenerio2: ustawić kartę CF (przelotkę) na Slave i przegrać całość na Amidze.
Wolno i czy się przypadkiem nie pogryzie takie rozwiązanie, pomijając fakt że musiał bym taką małą kombinację kabelkową zrobić: dysk już jest podłączony więc tematu nie ma ale drugi koniec tego kabla jest 3,5 (dla CD) tak więc wtyczka => przelotka 3,5 do 2,5 => przelotka IDE do CF. :)

Karta jest całkiem nowa, przelotka zresztą też :)

Pozdrawiam

[#26] Re: karta CF do a1200

@Thom/CT, post #23

sprawdz sumy kontrolne przegrywanych plikow.
a moze archiwa sa uszkodzone?
[#27] Re: karta CF do a1200

@Thom/CT, post #25

Ja bym stawiał na brak softu. Może brakuje Ci m.in. sterowników Fat95 na Ami? A co z bitem protekcji? Albo też potrzebny jest jeszcze inny soft. W tej chwili nie przychodzi mi do głowy inazwy. Dobre pół roku temu stawiałem WB3.1.
Albo też "braki" w zasilaniu. Gdy miałem źle wetkniętą wtyczkę zasilania, w gnieździe Amigi, to zdarzały się błędy przy uruchamianiu niektórych programów. W moim przypadku po solidnym/dokładnym wepchnięciu wtyczki, do gniazda zasilania w Ami, błędy te odeszły jak ręką odjął. Co do padniętej karty CF, to mnie się nie chce wierzyć aby coś mogło się jej przytrafić.
A na marginesie to gdzie/jak ustawia się maks transfer z CF/HD? W HDTollBox mnie się nie udało niczego znaleźć pasującego do tego max transferu. Ja raczej nic nie grzebałem w tym transferze, i partycja systemowa wyciąga 2.5MB, a inna 3.2MB(Na standardowym kontrolerze z tym, że z eide.device zamiast scsi.device). Ale to już inna bajka....

[#28] Re: karta CF do a1200

@Tomski, post #27

Wygląda na to że znalazłem :)

1. Zawieszanie przy kopiowaniu spowodowane było zbyt długimi ścieżkami dostępu do pliku. Miałem kopię katalogów systemowych w dwóch katalogach wgłąb. :)

2. Co do błędów przy kopiowaniu plików najwyraźniej był to problem kombinacji czytnik kart + WinUAE. Po kopiowaniu przez IDE=>USB wygląda to dobrze (testy jeszcze trwają :) )

U mnie transfer dochodził do ok 1800k/sec z scsi.device a z EIDE jest na poziomie ok 2800k/sec.
No i po instalacji EIDE przestała mi świecić przy starcie dioda HD przy podłączonym CD.

Co do braku softu... FAT95 raczej wcale nie jest mi teraz potrzebny bo to CF/HD dla Amigi :)
A zasilanie też nie gdyż wcześniej na tym kablu był podpięty dysk 2,5'.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 03.01.2010 23:35:37

Ostatnia modyfikacja: 03.01.2010 23:37:08
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem