[#1] ilu amigowcow w Pomrocznej?
tak sobie z Gregiem na ircu gadalismy o liczbie ludzi UZYWAJACYCH (ew. regularnie odpalajacych) ami/peg w Polsce i jakos nie moglismy dojsc do porozumienia... co Wy o tym myslicie? ilu ich jest?
[#2] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@KAM_, post #1

Odpowiedź jest prosta.Zawsze za mało ;)
A tak na powiaznie to ja sadzę, że góra 1500 osób w tym około 400 udzielających sie na necie.
[#3] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@KAM_, post #1

No to ja powiem, ze moze i z 1000 bedzie, ale na necie to chyba sie garstka udziela. Takie czasy :(
Na amiga.org jest podobny temat. Dotyczy globalnej liczy - narazie sa glosy, ze 100 osob albo kilka/kilkanascie tysiecy. Taki maly rozrzut :D
[#4] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@KAM_, post #1

Właśnie ciekawe :D

[#5] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@DjThunder, post #2

A tak na powiaznie to ja sadzć, że góra 1500 osób w tym około 400 udzielających sie na necie.

Jesli chodzi o ilosc ludkow na necie to sie z Toba zgadzam. Na najwiekszej amigowskiej grupie dyskusyjnej jest okolo 200 osob, z kolei na portalach liczniki notuja niekiedy i po 1000 odiwedzin dziennie. Wiadomo jednak ze sporo ludzi wchodzi na nie wiecej niz raz dziennie. Trzeba by wiec z tych liczb wyciagnac jakies miarodajne wnioski i mysle ze liczba 350 - 400 osob jest najbardziej zblizona do rzeczywistosci.

Co do liczby amigowcow wogole to zaryzykuje stwierdzenie ze moze ich byc nawet i 2500 - 3000. Tu znowu podpieram sie pewnymi liczbami a konkretnie nakladem gazet. Wprawdzie ACS nie podawal takiego, ale nalezy przypuszczac ze skoro ukazywal sie w kioskach to musialoto byc okolo 5000, a jesli wiezyc ze pismo nie przynosilo strat to mysle ze musialo sie z tego sprzedawac jakies 3500, do tego nalezaloby jeszcze dodac grupe nieczytajacych tego pisma. Mysle wiec ze optymistycznie patrzac na poczatku 2001r moglo byc nawet i 4000 amigowcow.
Oczywiscie te liczbe mzna by skonfrontowac z jeszcze jednym pismem "Exec", tu sprawa juz nie wygladala tak rozowo, naklad 1000szt. sprzedaz okolo 600szt. Z tym ze profil Execa pasowal bardziej do obrazu amigowca udzielajacego sie na sieci niz tego niessieciowanego. Ten drugi to przewaznie gostek ktory kupil sobie, a coraz czesciej swojim dzieciom, tania maszynke do odpalania starych gierek. I czesto z ust takich "amigowcow" slyszalem opinie ze nie kupuja "Execa" gdyz jest to pismo zbyt powazne dla ludzi o mocnych konfigach.
[#6] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@Mufa, post #5

Co do Execa to nie bylo wogole reklamy. Ludzie ktorzy nie mieli internetu, dowiedzieli sie o Execu dopiero z ACSu, ale bylo juz po "ptokach". Ja ledwo zalapalem sie na Exec nr 5. Co do ilosci Amigowcow to mysle ze moze byc tak, ze na 4 Amigowcow tylko jeden sie udziela...
[#7] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@Arbuz, post #4

Liczba się wykrusza, z 4 amigowców (poza mną) których znam osobiście w swoim miejscu zamieszkania, zostałem tylko ja i jeden który planuje przesiadkę na PC.

[#8] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@KAM_, post #1

Znam tylko kilka osób ale sądzę że jest ich o wiele więcej. Mój dziadek ma amigę 500 z CD-ROMEM i w ciągłym użyciu, mój kumpel także 500, inny 500+, ja 1200, wszyscy ich używamy i nie zamierzamy przestać ich udoskonalać
[#9] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@DjThunder, post #2

2004 :)
[#10] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@Michał, post #8

NO w Sosnowcu to myśle że tylko ja zostałem...
A była kiedyś chyba dość mocna ekipa.
[#11] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@KAM_, post #1

Tych udzielających się na necie może faktycznie być koło kilku setek. Ja dopiero wchodzę w erę sieci, a jestem aktywny na swój sposób. Takich osób jak ja pewno jest ze 2 razy tyle co aktywnie działających. Oby było więcej.
[#12] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@TJindy, post #11

kilka setek to lacznie. na sieci jest <100 aktywnych.
[#13] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@Valwit, post #12

Witam,

Mieszkam w Rypinie (dawne województwo włocławskie). Do tej pory znałem tylko jednego użytkownika Amigi z Rypina: Sławomira Skrzyńskiego, zapewne pamiętacie go z artykułów do Magazynu Amiga, a także z jego rozwiązań elektronicznych dla Amigi. Obecnie mieszka w Warszawie.

Niedawno poznałem innego użytkownika Amigi 1200 z Rypina, gdy szukałem kogoś kto pożyczyłby mi katrę turbo do testów. Z tego co mówił, to nie udziela się na sieci, mam na myśli amigową część netu, choć sporadycznie tam zagląda.

Poza tym istnieje jeszcze jeden użytkownik Amigi w moim mieście, z którym nie nawiązałem kontaktu.

Ponadto nasza telewizja kablowa używa nadal dwóch Amig 1200. Jak stwierdzili: "...sprzęt pracuje dobrze, jest niezawodny, więc po co go wymieniać i ponosić dodatkowe, niepotrzebne koszty...".

Tak więc można powiedzieć, że są u nas regularnie używane 4 sztuki Amig, to chyba niezły wynik, jak na miasto liczące 17000 mieszkańców

Istniały różne inicjatywy zbierające dane o użytkownikach Amigi, które też mogą okazać się pomocne w szacowaniu ich liczby.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#14] Ilu Amigowcow w Rybniku?

@Robert Jackowski, post #13

Ja aktualnie w Rybniku znam jeszcze dwie osoby ktore uzywaja Amig. Jedna z nich ma intrnet na Ami, ale nie udziela sie na portalach. Zastanawiam sie ilu jest aktualnie czynnych uzytkownikow w Rybniku i okolicach...
[#15] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@Robert Jackowski, post #13

właśnie!
a może by tak zrobić jakiś Powszechny Narodowy Spis Amigowej Ludności ?
Coś on-line w połączeniu z rozsyłaniem jakichś formularzy.
Co na to panowie z PPA i ACP. Może by połączyć siły i coś zorganizować?
[#16] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@RTea, post #15

;)
Żeby nie było, że ktoś już coś zaczyna pod tym kątem pisać to musze tutaj napisać, że mamy już gotowe rozwiązanie. Jest to strona, na której będą takie dane wpisywane i obsługiwane przez użytkowników. Strona jeszcze jest i będzie troche testowana, jest tam jeszcze pare drobiazgów do poprawienia. Odpowiednie informacje pojawią się mam nadzieje w stosownym czasie w aktualnościach na naszej stronie.
Termin uruchomienia tej strony wydaje się nie być odległy w każdym razie.

[#17] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@Mufa, post #5

Podobno M.A. miewal swego czasu naklad 26 000 egzemplarzy...
Trudno mi wyciagac jakies obiektywne wnioski, ale czesto musialem "polowac", zeby zdazyc kupic.
Tylko bylo to nieco wczesniej.

Jesli chodzi o ilosc Amig, to raczej sie nie zmniejsza, tylko pewnie nie wszyscy ich w dalszym ciagu uzywaja.
Wiekszosc pewnie lezy w szafie.
BTW: znam tez grzybiarzy, ktorzy na necie bywaja "od swieta".

Generalnie sytuacja jest trudna do oceny.

I jeszcze jedno, ale to juz do KAM_:
Nie tylko ty i Greg, ja tez bralem udzial w takiej dyskusji, ale teraz juz nie pamietam z kim :),
w kazdym razie w tym samym srodowisku.
[#18] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@Andrzej Drozd, post #6

To i tak jestes optymista....
[#19] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@Seeker, post #17

W najlepszych czasach MA mial ponad 45000 nakladu.
[#20] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@DjThunder, post #2

Może amigowców nie ma w pomrocznej zbyt wielu, a jeszcze mniej takich, którzy działają w necie, ale są to naprawdę świetni ludzie. Jestem od niedawna posiadaczem amisi 1200 i miałem(w sumie wciąz mam), przez moją niewiedzę, mnóstwo problemów z użytkowaniem dosyć poważnej już konfiguracji, ale zawsze mogę zwrócić się o pomoc do kogoś z amigowego grona i zwykle otrzymuję potrzebne wsparcie... Przeciętny amigowiec, w porównaniu do osób ograniczonych do "grzyba", to wysokiej klasy spec od elektroniki i komputerów stricte - sam się o tym przekonałem nie raz.
Pozdro dla wszystkich!
[#21] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@RTea, post #15

Juz był kiedyś taki fajny programik (zapomniałem jego nazwy) będący bazą danych polskich Amigowców. Był w MUI i miał też programik do dokonywania zmian i dodawania nowych użytkowników.
[#22] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@kmilota, post #21

PAUBase się nazywa :)
[#23] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@R-Tea, post #22

No właśnie Muszę uaktualizować tam swoje dane, bo już trochę stare są.
[#24] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@kmilota, post #23

nie zaktualizujesz, bo niestety program nie jest juz rozwijany. :(
[#25] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@KAM_, post #1

Na stronie:
http://republika.pl/lubmil/
jest "spis Amigowców" (ostatnia aktualizacja 1.03.2004)
[#26] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@RTea, post #24

http://www.paubase.prv.pl/

No wlasnie moze ktos skontaktuje sie z Piotrem Wegnerowskim i pociagnie baze dalej!

Szkoda tego projektu!
[#27] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@RTea, post #24

Uuu a to szkoda :(
[#28] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@KAM_, post #1

Projekt już niedługo odrodzi się w nieco zmienionej formie - jedynej słusznej w dzisiejszych czasach. :D
Start myślę, że w przeciągu kilku tygodni (najpóźniej w kwietniu).
Czytajcie Wasz ulubiony portal amigowy a wszystko zostanie wyjaśnione. ;)
[#29] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@Piotr Wegnerowski, post #28

czekamy :)
[#30] Re: ilu amigowcow w Pomrocznej?

@Piotr Wegnerowski, post #28

Fajnie!:D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem