[#1] PPC 160MHz
Cześć!

Zamierzam kupić BlizzardaPPC 603 160MHz z 68040/25MHz. Czy da się podkręcić PPC powiedzmy do 220MHz bez lutowania? Czy trzeba np. wlutować nowy oscylator kwarcowy?

Czy w ogóle możliwe jest przetaktowanie procesora PPC tej karty na wyższą niż 160MHz częstotliwość?

Pozdrawiam
Robert
[#2] Re: PPC 160MHz

@rjack1, post #1

Bez lutowania nie da się nic podkręcić. Trzeba przelutować oscylator lub rezystory od mnożnika (o niebo trudniejsze) albo jedno i drugie.

Mnie się udawało takie karty przetaktować na 225 a czasem nawet na 233, ale będzie potrzebne bardzo dobre chłodzenie i zasilanie.
[#3] Re: PPC 160MHz

@rjack1, post #1

Do 200MHz podkręcisz spokojnie (mam tak u siebie) przy 210 u mnie nie działa karta a z innymi PPC nie próbowałem. (jak zamierzasz kupić to ci sprzedam moją)

[#4] Re: PPC 160MHz

@Arbuz, post #3

Cześć

A ile byś chciał za swoją? Ile ma ramu, a procek 040 jak taktowany? To kompletna karta z radiatorem, ewentualnie wiatrakiem. Czy pasują do niej
zwykłe simmy 72 pinowe? Obustronne, jednostronne, grubsze cienkie - wszystko jedno jakie włoże będą pasować? Pytam się bo moje oczy nie widziały tego "cuda" jeszcze.

Robert

[#5] Re: PPC 160MHz

@Jacek Rzeuski, post #2

Jacek Rzeuski napisał(a):

> Bez lutowania nie da się nic podkręcić. Trzeba przelutować
> oscylator lub rezystory od mnożnika (o niebo trudniejsze) albo
> jedno i drugie.

O to klops. Nie mam wprawy w lutowaniu. W ogóle nie mam wprawy w lutowaniu, no może nie do końca gdyż jakieś kabelki lutowałem...

> Mnie się udawało takie karty przetaktować na 225 a czasem
> nawet na 233, ale będzie potrzebne bardzo dobre chłodzenie i
> zasilanie.

Dzięki za info. Widzę, że masz wprawę.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#6] Re: PPC 160MHz

@Arbuz, post #3

Czekam na Pegaza II i w momencie gdy będzie chciałbym sprzedać Ami (mam jeszcze jedną).
Co do PPC to 040 przetaktowałem na 36MHz a PPC ze 175 na 200 wiem że na 210 nie działała a na 225 nawet chodziła tylko że nie miałem dostępu do radiatora i zostałem przy 200MHz a teraz jak mam radiator i wiatrak to nie chce mi się przetaktowywać. Mam 96MB ram(obustronne) i BVision. Za całość 800 stówek. Ale pisz na priv może się dogadamy.
Pozdrawiam

[#7] Re: PPC 160MHz

@rjack1, post #1

Ja w mojej PPC 175 Mhz (proc IBM)poprzez zmiane oscylatora wykrecilem na 210 Mhz.Zastosowalem oscylator 60 Mhz.Z 66 Mhz nie probowalem z braku takiego oscylatora
[#8] Re: PPC 160MHz

@waldiamiga, post #7

Ja też mam 175 IBM-a ale przetaktowywałem mnożnikami.

[#9] Re: PPC 160MHz

@rjack1, post #1

Nie wiem, ale chyba miałem szczęście bo nic nie musiałem lutować gdyż pod oscylatorem miałem od razu "rurki" w które wkłada się kwarc. Od ponad roku karta pracuje bardzo stabilnie przetaktowana z 175 na 233.
[#10] Re: PPC 160MHz

@Jager, post #9

Widocznie ktoś przed Tobą grzebał już w tej karcie.
[#11] Re: PPC 160MHz

@Jager, post #9

Jager napisał(a):

> Nie wiem, ale chyba miałem szczęście bo nic nie musiałem
> lutować gdyż pod oscylatorem miałem od razu "rurki" w które
> wkłada się kwarc. Od ponad roku karta pracuje bardzo stabilnie
> przetaktowana z 175 na 233.

Cześć

Wnioskuję, że podkręcanie się opłaca, bo chyba prawie wszyscy to robią. Chyba, że się mylę.

Czy to się opłaca. Widać znaczne przyspieszenie? Lepiej przetaktować PPC z 160 na 200 czy procka 040 z 25 na 40MHz?

Filmy VideoCD chodzą dobrze na PPC 160MHz?

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#12] Re: PPC 160MHz

@rjack1, post #11

Lepiej jedno i drugie. Ale jeśli już musisz wybierać, to podkręcaj to 040/25.
[#13] Re: PPC 160MHz

@rjack1, post #11

Na mojej Powerce przetaktowanie 68040 z 25 na 40 Mhz nie wydalo.Poprostu Amy nie startowala.Zastosowalem kwarc 56 Mhz (Mokry co z MOIM 66 Mhz Oscylatorem ??)Wiec 040 chodzi jako 28 Mhz (zawsze to ze 2 MIPSy wiecej)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem