[#1] pytanie o konwerter PAL->VGA
mam pytanie odnośnie konwertera V2V Pro i tego typu podobnych produktów. W opisie podają, że można podłączyć magnetowid, ps2 itp, wszystko co daje sygnał PAL do zwykłego monitora, czyli teoretycznie Amige też. Co do do jakości nie mam wątpliwości, że będzie troche gorsza niż scandoubler, ale czy będzie porównywalna do tej jak przez podłączenie Amigi przez comp --> SCART? I drugie pytanie jak tego rodzaju użądzenia radzą sobie z przeplotem? Proszę o odp szczególnie jak ktoś używa tego czegoś :)
[#2] Re: pytanie o konwerter PAL->VGA

@mars, post #1

V2V Pro ma wbudowane deinterlace.

[#3] Re: pytanie o konwerter PAL->VGA

@APC74, post #2

czyli amigowy 640x512 będzie ok?
[#4] Re: pytanie o konwerter PAL->VGA

@mars, post #3

Tak.

[#5] Re: pytanie o konwerter PAL->VGA

@mars, post #1

witam, mam v2v pro, jakosc przez composite jest jak dla mnie co najwyzej zadowalajaca do gier, na szczescie jest wejscie vga ale trzeba recznie przelaczac (przyciskiem na obudowie). oczywiscie da sie podzialac w systemie ale to nie jest to czego szukalem. deinterlace dziala, jednak podczas np: przesuwania okna przez chwile pojawiaja sie smieci na przesuwanym obiekcie. jest tez wejscie s-video ale z braku takiego wyjscia w mojej ami nie testowalem. co do tej jakosci obrazu przez composite to lepsza mam na tv, moze trafilem jakis dziwny egzemplarz a moze tak to ma byc. przy podlaczeniu do monitora lcd moga tez byc problemy z ustawieniem obrazu na caly ekran - u mnie na lcd 15cali zawsze jest gdzies jakas spora szpara przy krawedzi, mozliwe jednak ze to wina ubogiego menu korekcji obrazu w lcd. na crt 21 cali na ktorym dzialam na co dzien da sie poustawiac tak zeby bylo ok. co do composite -> scart to jakosc bedzie taka sama jak przez comp->comp bo w sumie to samo przeciez, w gniazdku scart (jesli masz obraz przez taki kabel) jest tez czasem wejscie composite. a jesli chodzi o porownanie do obrazu przez rgb -> scart to jakosc duzo duzo lepsza niz przez comp na v2v pro. ok troche namieszalem ale chyba wiadomo o co chodzi.

Ostatnia modyfikacja: 02.08.2009 19:36:16
[#6] Re: pytanie o konwerter PAL->VGA

@dritt, post #5

dzięki, czyli rozumiem szkoda zachodu o ten sprzęt?
[#7] Re: pytanie o konwerter PAL->VGA

@mars, post #6

Raczej szkoda zachodu.
Problem z interlace jest dość "przereklamowany", IMHO. Owszem, pececiarze onegdaj się nabijali i wymyślili taki żarcik: "Czemu Amiga nazywa się Amiga? No bo w wyższych rozdzielczościach miga"
No ale z ilu programów "migających" korzystasz? Jasne, że scandoublery tudzież flicker - fixery to fajne rzeczy są.
Ale bądźmy szczerzy i realistyczni. Amiga (mam na myśli sprzęt bez karty GFX) doskonale się sprawdza z telewizorem CRT, na przyklad Sony 21 cali, podłączonym przez banalny kabel RGB - Scart. Obraz jest ostry, z dobrym kontrastem, z dobrym (jak na tę klasę sprzetu) balansem bieli, no ogólnie miodzio.
Jeśli nie używa się Ami do jakich wysoce specjalistycznych celów, to jakiś tivizor z płaskim monitorem wystarcza do (prawie) wszystkiego. Polecam soniacze Black Trinitron. Bo tanie są, nie do zabicia, długowieczne i bezproblemowe ogólnie.

Z szacunkiem
Des

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem