[#1] Podkręcić PoverPC
Do ilu można podręcić najszybszą Powerke do 1200??? I jaka jest najszybsza powerka do 1200??? Mniej więcej ile taki zabieg kosztuje.
[#2] Re: Podkręcić PowerPC

@Mleko, post #1

Mleko napisał(a):

> Do ilu można podręcić najszybszą Powerke do 1200??? I jaka
> jest najszybsza powerka do 1200??? Mniej więcej ile taki zabieg
> kosztuje.

Mi oferowano podkręcenie, ale procka 68040 za 40 PLN-ów. Powerkę pewnie podobnie...

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#3] Re: Podkręcić PowerPC

@Mleko, post #1

pod*k*recic po*w*erke mozesz do max. 240 MHz iirc
[#4] Re: Podkręcić PowerPC

@v., post #3

Taa.........A wydawalo mi sie ze do 266 Mhz , a niektore modele nawet do 270 Mhz.Podobno istnieja modele chodzace na 300 Mhz.Pytaj Jacka Rzeuskiego , On sie na tym zna chyba najlepiej
[#5] Re: Podkrćcić PoverPC

@Mleko, post #1

040 na Powerce podkręca się przez wymianę oscylatora a PPC przez wymianę oscylatora oraz zmianę mnożnika (ale potrzebna dobra ręka i w niej tak samo dobra lutownica)

[#6] Re: Podkręcić PowerPC

@waldiamiga, post #4

"iirc". widac jednak nie.
[#7] Re: Podkręcić PowerPC

@waldiamiga, post #4

Też tak słyszałem ale nie z pewnego źrudła. A czy taki podkręcona Poverka sie nie przepali?? Oczywiście wiem że musi być jakiś dodatkowy wetylator. No ale jednak?
[#8] Re: Podkrćcić PowerPC

@Mleko, post #7

Wiem jedno chciałem sprawdzić podkręcenie poprzez wymianę oscylatora z 50MHz na 66Mhz i chyba zwaliłem BVizję więc z moich doświadczeń wynika że jedyne bezpieczne przetaktowywanie to tylko przez zmianę mnożnika. Spalić się nie spalą procki gdyż PPC jak i 68040 mają zabezpieczenie sprzętowe (najwyżej nie zadziałają).
A teraz wracam do BVizji bo widzę to w czrnych kolorach. A chciałem dla kolegi Mleko zrobić test no i chyba BVizja nadaje się do remontu a PPC działa ok.
Pozdrawiam

[#9] Re: Podkrćcić PoverPC

@Arbuz, post #5

Dzięki wszystkim za informację. Jęlsi mój wybyr z powodu braku siana lub nie udzielenia przez bank pożyczki trafi na 1200PoverPC będe ją podkręcał.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem