[#1] Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S
Witam

Stoje przed problemem monitora do amigi. Chciałbym taki, który umozliwi podłączenie A500 i A1200. Do wyboru zostaje praktycznie tylko C= 1084S i Amiga M1438S z funzine. Który według was byłby lepszy? Nie ukrywam że chodzi mi głównie o gry (i to te niesystemowe). Monitor VGA bez scandoublera to nieporozumienie. Przejrzałem całą piwnicę uczelianą - dziesiątki starych monitorów (S)VGA i ani jeden nie złapał 15 kHz. Tylko WB3.1 w Multiscanie :(

Na alledrogo (i niepewnie :) ) są zdjęcia C= 1084S, np: to http://allegro.pl/item707825388_monitor_commodore_1084s_bcm.html

Niestety nie widze w nich wejscia RGB (tego DB9 zdaje się), wydaje się, że jest tylko Composite, a to właściwie dyskfalifikuje taki monitor. Czy sa rózne warianty tych monitorów, czy też nie maja one wejścias RGB - no ale wtedy co z amigą 500? Czarno-biały composite?

Bardzo proszę o radę, który z nich wybrać

[#2] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@silverbud, post #1

Tylko i wyłącznie do gier wystarczy 1084s, ale jeśli chcesz/będziesz chciał się pobawić w A1200 systemem np. w upiększenie blatu to bardzo przydatna będzie możliwość skorzystania z rozdzielczości dających kwadratowy piksel i jednocześnie nie waląca po oczach wyświetlanym co drugą linię obrazem. Czyli w tym przypadku M1438s.

Pozdrawiam
[#3] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@silverbud, post #1

Monitor 1084s ma kilka wersji, możesz je sobie obejrzeć na stronie:
http://www.amiga-hardware.com/

Na pewno są 1084s z wejściem RGB, ja mam 1084-D2 i takie gniazdo jest.
Jakość obrazu na tym monitorze jest dość dobra (zależy od egzemplarza, bo są mniej i bardziej zużyte), na pewno lepsza od obrazu na TV. Mówię oczywiście o podłączeniu przez RGB, bo łącząc komputer z 1084s przez composite uzyskamy obraz praktycznie tej samej jakości co łącząc komputer z TV przez composite.

O jakości obrazu M1438 niech wypowiedzą się inni - ja nie widziałem tego monitora "w akcji".

[#4] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@PopoCop, post #3

Widziałem tą stronę, ale właśnie C= 1084S nie ma zdjecia z tyłu obudowy :(

Z tych monitorów, które pojawiają się na nieszczęsnym allegro w żadnym nie widziałem złącza RGB dlatego się obawiam kupna C=1084S bo nie wiem czy akurat bedzie miał ten wtyk.

[#5] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@silverbud, post #1

Ten 1084 też ma RGB tylko na złączu DIN6

Ze strony: http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=849

Pin-Outs (Analog RGB, 6-Pin DIN)

Pin 1: Green
Pin 2: Horizontal Sync
Pin 3: Ground
Pin 4: Red
Pin 5: Blue
Pin 6: Vertical Sync

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2009 11:40:46
[#6] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@PopoCop, post #3

O jakości obrazu M1438 niech wypowiedzą się inni - ja nie widziałem tego monitora "w akcji".

O jakości obrazu w tego typu monitorach zupełnie nie powinno się dzisiaj mówić. :) Każdy wie, że to wszystko są bluratory, które nie spełniają nawet w 1% dzisiejszych norm/standardów. Po prostu to należy przemilczeć. One były produkowane 8 epok temu więc nawet nie bardzo można gnoić ten sprzęt, bo to zabytki. To tak jakby gnoić syrenę czy trabanta. Po prostu nie wypada. :)

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2009 11:41:40
[#7] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@MDW, post #6

Uważasz, że LCD są lepsze? Bo ja nie. Właśnie ten blur w pewnych zastosowaniach jest wręcz nieoceniony. Poza tym, jescze nie spotkałem LCD, który dorównywałbym jakością odwzorowywania kolorów przeciętnemu CRT. Co gorsza (?) im starszy, tym lepszy! Mam porównanie, bo pracowałem do niedawna na NEC Multisync FE700+, ale coś mu się pochrzaniło i kolorki zaczęły mu się robić dziwne (raz obraz jest mocno czerwony, a raz niebiesko-zielony), więc musiałem wrócić do starej Belinei 15''. I widzę, ze różnica jest wyraźna - na korzyść Belinei właśnie!
A co do problemu kolegi - to ja bym się w zasadzie nie zastanawiał. M1438S jest o klase lepszy od 1084S, na dokładkę chwyta wszystkie tryby amigowe. Widziałem też gdzieś jakiś monitor przemysłowy, 17'', który tez chwyta wszystkie praktycznie tryby amigowe. Nie pamiętam nazwy, musze poszukać. Ciekawym monitorem jest też Microvitec 1019 - łapie częśtotliwości w zakresie 15-36 KHz i 40-80 Hz, czyli tez bez problemu nadaje się do Ami. A to jest 19''!!!

[#8] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@OSH, post #7

Też uważam, że CRT maja ładniejszy obraz. Ich jedyną wadą jest to że są duże. Do amigi są jedyne, to lekkie rozmycie działa korzystnie na "jakość" grafiki w grach.
Co do monitora to chyba wybiorę ten M14838S.

Z drugiej strony to właśnie przydałaby się taka baza nazw monitorów VGA które łapia częstotliwości amigowe taki jak ten Microvitec 1019.

[#9] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@silverbud, post #8

http://www.monitorworld.com/

Tyle, że niestety tam nie ma wyszukiwarki np. pod kątem częstotliwości...

[#10] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@silverbud, post #8

Było w tym wątku:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=43273&t=43253#reply_43273
[#11] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@silverbud, post #1

Miałem oba.

Wystarczy Ci 1084S, albo Philips.

[#12] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@OSH, post #7

Ja akurat wole widzieć kwadratowe pixele niż jakieś rozmazane plamki. Rozblurowanie pięknej ręcznie pixlowanej grafiki jest dla mnie profanacją tej grafiki. :) Nawet w 320x240 wolę widzieć ostre pixele. Zawsze mnie wkurzała kiepska ostrość i nigdy nie uważałem, że jest to sposób na zatuszowanie niskiej rozdzielczości.

W CRT zawsze nienawidziłem geometrii. Zawsze jakieś zniekształcenia. Wkurzały mnie różne częstotliwości. Na LCD wszystko zostało uproszczone i naprawdę obraz jest prosty.

A co do odwzorowania kolorów... Kiepskiej jakości LCD odwzorowuje kiepsko kolory, dobrej jakości lepiej. To normalne. Tak samo z CRT. Teraz na rynku za grosze można kupić CRT za które kilka lat temu ktoś zapłacił równowartość połowy nowego samochodu. Mimo wszystko jak widzę 21 cali CRT (o mniejszych nie chcę słyszeć) to robi mi się niedobrze. A co do samego C1084S to nie uważam, że stare amigowe monitory jakoś rewelacyjnie odzworowywały kolory tylko dlatego, że były CRT. :) Jak dawno temu kupiłem BVision3D to żeby nie odcinać się zupełnie od AGAty kupiłem też Flicker Fixer. Wszystko podłączyłem wtedy do jakiegoś CRT 17 cali. No i dopiero tak naprawdę zobaczyłem kolory AGAty. To co oglądałem na C1084S to była jakaś pomyłka. Kolory wybrudzone, przyszarzałe. Zresztą to nie tylko moje zdanie. Z 10 lat temu Madd i Mustafa (uznawani wtedy za czołowych pixel masterów polskich) zabronili oglądać swoje obrazki na monitorach nie-VGA. To od nich wyszło pojęcie "blurator". :)

No ale oczywiście do grania w SuperFroga najlepiej kupić C1084S, Philipsa albo jakieś VGA z zewnętrznym FlickerFixerem. Jednak w tym ostatnim przypadku trzeba przygotować się na normalne kolory i średnio-normalną ostrość.

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2009 14:53:07

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2009 14:55:28
[#13] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@OSH, post #7

Uważasz że LCD jest gorszy? Od czasu kiedy kupiłem Eizo S1961 (matryca S-PVA) CRT-ka nawet bym psem nie poszczuł... chyba że mówisz o LCD z marketu za 300 zł w promocji :) C 1084S ciągnie za gały bardziej niż okulary mojej babci... ale i tak go lubię bo ma lepszy obraz niż TV :D

Ostatnia modyfikacja: 13.08.2009 08:07:13
[#14] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@Nightmare777, post #13

Szczerze - LCD sa swietne. Do pracy juz od dobrych paru lat uzywam tylko Apple Cinema Display HD i nie zamienilbym na zadne inne monitory. Mialem tez kiedys Amige 1200 podlaczona do LCD i musze stwierdzic, ze po podlaczeniu jej do CRT bylem zaskoczony jakoscia. Problem matryc jest taki, ze maja swoja natywna rozdzielczosc, a wyswietlenie kazdej innej wiaze sie ze skalowaniem. I niestety - nawet najlepsze algorytmy skalowania psuja jakosc obrazu. Mniej lub bardziej, ale zawsze psuja. Rozwiazaniem moze byc dobranie monitora tak, zeby Amiga wysylala na niego obraz w natywnej rozdzielczosci, co wymagac bedzie karty graficznej, a to juz dodatkowe wydatki i nie kazdemu jest taka karta potrzebna (szczegolnie do gier). Pozatym wiekszosc gier nie korzysta z RTG i bedzie skalowana, przez co jakosc wyswietlania ucierpi...
Szczerze 1084 moze nie jest jakims swietnym monitorem, ale w polaczeniu z A500 czy A1200 swietnie tworzy klimat tamtych lat...
A najlepsza jakosc obrazu (bez znieksztalcen powstalych w trakcie skalowania) w grach badz co badz uzyskac mozna tylko przez dobry scandoubler i porzadny monitor CRT VGA

[#15] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@Czarek, post #14

Mnie też chodzi o "klimat tamtych lat". Do super obraz to można mieć na byle PC i pierwszej lepszej gierce. Tak np. granie na emulatorze nie wciąga zupełnie, mimo że obraz jest piękny i ostry.

Dla mnie kupno scandoublera to już całkowite nieporozumienie, taka kasa a efekt .... super grafiki jak w PC i tak nie będzie.

[#16] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@silverbud, post #15

Osobiście używam Microviteca DeltaScan 17". Przesiadka z C=1084S (czyli de facto Philipsa) na to coś to niebo a ziemia (na korzyść multisynca). To tak jal przesiadłem się na piecu z 15" Hyundaia na 22" Eizo. Jakość obrazu bez porównania. Poza tym na multisyncu odpalam sobie rozdziałkę 640x480 i jest gitara. Interlace nie wypala oczu - obraz jest stabilny. Commodore czy Philips nadają się tak naprawdę tylko do gier/dem. Jakakolwiek praca na tym sprzęcie to masakra - albo 640x256, mała powierzchnia robocza, albo 640x512 i interlace że aż głowa boli. Był co prawda taki programik - MagicTV - który ograniczał efekt interlace, ale działał tylko w 16 kolorach (o ile pamiętam). Multisync ma tą przewagę, że masz desktop na którym da się pracować, oraz PAL do gier/dem. Nie potrzeba scandoublera, który strasznie kaleczy obraz - no i potrzebuje czasu na "wygrzanie się" (przynajmniej Micronik miał takie odchyły).

[#17] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@silverbud, post #4

Powiem tak.... akurat za czasów Amigi używałem właśnie tych monitorów (M1438 służył mi również przez przełączniki na 2 kompy również do pc). 1084s używałem od początku posiadania A500, a potem trochę z A4000 i o ile pamiętam to ten model różnił się tym od 1084, że to "S" oznaczało STEREO (miał głośniczki wbudowane do których z tyłu podpinano dźwięk "czinczasmi"). Z pewnością miał RGB (kabel monitor-ami był w komplecie). M1438 w wersji którą miałem głośników nie miał. Jeżeli chcesz go używać z dwiema Amigami 500 i 1200 to oczywiście jest to lepsze rozwiązanie od monitora 1084S, którego możliwości wyświetlania obrazu ograniczją się praktycznie do trybów PAL i NTSC (ten drugi wyświetlał się na moim modelu lekko rozciągnięty w poziomie z widocznym kolorowym tęczowym paskiem u góry ekranu przy samej obudowie co jednak nie przeszkadzało w pracy w tym trybie). Mając A1200 z pewnością na M1438 będzie się lepiej pracować z uwagi na wyświetlanie praktycznie wszystkich trybów oferowanych przez AGA. Workbench w Euro72, Multiscan wygląda dużo lepiej niż w PAL'u, pozatym można nieco podkręcić te tryby programem Mon'ed (chyba nawet swego czasu wgrywałem swoje zmodyfikowane sterowniki gdzieś na aminet) przez co uzyskuje się zdrowsze dla oczu np. 73Hz zamiast PAL'owych 50... No i oczywiście sporo programów nawet starszych otwierających swoje ekrany wypromujesz NewModem. Dla ciekawostki zrobiłem kiedyś Monedem ustawienia w których Real 3D 1.4 pozwalał na promocję swojego ekranu do 110 Hz (640x256 multiscan) właśnie na M1438. Pracowało się znakomicie :)
No oczywiście mając M1438 musisz pomyśleć o przelotce z gniazda RGB Amigi na VGA bo taki wtyk jest w M1438 (przynajmniej ja taki miałem).

[#18] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@Czarek, post #14

Czarek napisał(a):

> Rozwiazaniem moze byc dobranie monitora tak, zeby Amiga
> wysylala na niego obraz w natywnej rozdzielczosci, co wymagac
> bedzie karty graficznej

Lub dobranie monitora który oferuje rozdzielczość będącą wielokrotnością rozdzielczości Amigi, a więc np. 1280 na 1024. Wtedy obędzie się bez skalowania. Sam zastanawiam się nad taka opcją, tylko nie wiem czy pikseloza nie bedzie zbyt widoczna. Pamiętam jak kiedyś grałem w Simon the sorcerer w rozdzielczości 320 na 200 na CRT 17 cali, to był koszmar. Nie wiem jak to będzie wyglądać na LCD. Ktoś już próbował?

[#19] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@Krypol, post #18

Wykopując temat z głębi forum zadam jedno zasadnicze pytanko: widzieliście może to: http://www.microvitec.co.uk/DataSheets/ds_1402l.pdf ? Oni te monitorki nadal sprzedają! Skrobnąłem im maila z pytaniem o cenę.

EDIT:
na jakimś forum wyczytałem że (przynajmniej w 2007) krzyczeli sobie za nówkę sztukę...

500 funciaków (HAHAHA)

Ostatnia modyfikacja: 16.09.2009 00:07:11
[#20] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@xtro, post #17

Microviteki nie miały głośników. Z drugiej strony głośniki w 1084s to żaden atut. Dźwięk produkują raczej mocno średni. Ja podłączyłem swoją Ami pod wzmacniacz Unitry (WSH-110). Tak naprawdę cała muzyka (gry, dema, mody) brzmi zupełnie inaczej. Osobiście trzymam w domu C=1084s, ale to tylko przez wzgląd na C64 - tego się do multisynca niw podłączy. Moja rada - bierz Microviteca. Zanim za niego zapłacisz, to w miarę możliwości podłącz go (nawet do pieca) i przetestuj na szybko. Czasem zdarzają się egzemplarze styrane tak, że nadają się tylko do przeglądu.

[#21] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@silverbud, post #1

Jeśli zamierzasz głównie grać, to polecam C1084S. Daje znacznie ładniejszy obraz, niż A1438 (czyli Microvitec) w trybach PAL/NTSC. Dodatkowo można coś do niego podpiąć przez CVBS/SVideo. Jakość obrazu z odtwarzacza DVD przez SVideo jest po prostu perfekcyjna i trudna do pobicia. Jeśli będzie Ci się chciało zrobić przeróbkę na SVideo w A1200, to będziesz mógł podłączyć obie swoje Amigi na raz (A500 przez RGB) i przełączać słiczem z tyłu monitora. A1438S nie daje tych dodatkowych bonusów.
[#22] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@Daclaw, post #21

Od czasu napisania postu zdobyłem juz dwa monitory C= 1048S i C=1048ST oba z Allegro. Do moich zastosowań w zupełności wystarcza - jestem zadowolony z obu. Dzwięk jest faktycznie, taki sobie, ale mam głośniczki Commodore podłączone do amigi.

Z tego co się orientowałem wcześniej przed kupnem, to to, że nie każdy C= 1048S jest taki sam, one się troche róznią, np wtyczką RGB (niektóre mają DIN - tak jakby były przeznaczone do C64 - moje watpliwości zdecydoweanie rozwiał Count Grishnack - dzięki :) ). Natomiast duża różnica jest pomiędzy 1048S i 1048ST - kineskopy są wyraźnie inne i obraz na tym drugim znacznie bardziej ostry i mniej daje po oczach. 1048ST jest zdecydowanie lepszy niż 1048S, takie jest moje odczucie.

Tak czy inaczej jeden z nich chyba sprzedam.

[#23] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@Red_Bullet, post #20

Mylisz się, Microvitek 1438S ma głośniczki. Stoi taki obok mnie i gra, ciekawe jak by to robił bez głośniczków. Jakość dźwięku jest taka sama jak w 1084S.

[#24] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@silverbud, post #22

To że jeden 1084s różni się od drugiego 1084s to wiem doskonale. Mam taki jeden sprawny inaczej. Za czorta nie mogę znaleźć schematu do niego. Niby 1084s a różnią się - czasami nawet znacznie.

Szczerze mówiąc to nie bardzo rozumiem o jakich ubytkach obrazu w PAL mówicie. Mój Microvitec świetnie sobie radzi z PALem. Gdybym miał oceniać to Microviteka stawiam oczko wyżej niż 1084s (Philipsa CM ani 1084ST nie miałem okazji sprawdzić).

[#25] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@Red_Bullet, post #24

Szczerze mówiąc to nie bardzo rozumiem o jakich ubytkach obrazu w PAL mówicie.

Chodzi pewnie o to, że Microvitec ma mniejszą plamkę i kineskop typu delta. Przez to w trybie PAL widać wyraźnie każdą linię obrazu (i obraz jest przez to nieco ciemniejszy).

[#26] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@Grzegorz Kraszewski, post #25

Myślę że odrazu powinien kupić monitor Amiga M1438S
poco później zmieniać i kasę tracić a za jakiś czas mogą zniknąć monitory AMIGA
jest ich malutko nie to co 1084
ja osobiście na allegro w ciągu ostatnich 6mies nie widziałem monitora o nazwie amiga a sama nazwa wskazuje do jakiego on kąputera został stworzony
[#27] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@Amigowiec, post #26

A ja myślę, że może się zaopatrzyć w Scandoubler.

Monitory Multiscan kosztują nie małą kasę teraz. Ja sprzedałem swój jakiś rok temu za 360zł (Nec Multiscan 14 cali)

[#28] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@Amigowiec, post #26

posiadam do sprzedania monitor Amiga M1438S

http://allegro.pl/item757473729_monitor_amiga_m1438s_skarb_dla_kolekcjonera_okazja.html
[#29] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@Amigowiec, post #28

Multisynchronicznego NEC'a sprzedalem w zeszłym roku za 320zł.

[#30] Re: Jaki monitor C= 1084s czy Amiga M1438S

@Amigowiec, post #28

Przepraszam za archeologie, nie chcialem zakladac osobnego watku. Ze niby:
http://allegro.pl/monitor-multisync-amiga-m1438s-by-microvitec-bcm-i4138422183.html
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem