[#1] Program do kontrolowania działających procesów
Cześć.
Czy na Amigę powstał jakiś programik, pozwalający na kontrolę działających procesów? Nie wiem czy odpowiedniego wyrażenia użyłem. Chodzi mi o taki odpowiednik "menadżera zadań" z windowsa. I co najważniejsze, żeby umożliwiał zamknięcie padniętej/nieodpowiadającej aplikacji/okna.

[#2] Re: Program do kontrolowania działających procesów

@frywolny_marian, post #1

Jest Scout, na to i owo pozwala.
http://aminet.net/util/moni/Scout_os3.lha

[#3] Re: Program do kontrolowania działających procesów

Oprócz Scouta jest jeszcze ARTM (Amiga RealTime Monitor), XOpa i kilkaset innych. Zajrzyj np. na Aminet w http://aminet.net/util/moni

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2009 19:59:07
[#4] Re: Program do kontrolowania działających procesów

frywolny_marian napisał(a):

> windowsa. I co najważniejsze, żeby umożliwiał zamknięcie
> padniętej/nieodpowiadającej aplikacji/okna.

Bez ochrony pamięci? ;)
Ktoś mądry mi kiedyś tłumaczył, że niespecjalnie się da.

[#5] Re: Program do kontrolowania działających procesów

@GumBoy, post #4

Scout potrafi. Wypróbuj sam. Ale jak przesadzisz, to będzie zwiecha.
[#6] Re: Program do kontrolowania działających procesów

@kmilota, post #5

kmilota napisał(a):

> Scout potrafi. Wypróbuj sam. Ale jak przesadzisz, to będzie
> zwiecha.

No właśnie. Będzie zwiecha. Właśnie o to chodziło, że takie ubijanie pod systemem bez ochrony pamięci to kaskaderka i proszenie się o zwiechę.

[#7] Re: Program do kontrolowania działających procesów

@GumBoy, post #6

Kmilocie chodziło... Hm... Kmilotowi (?)... Ech, mam jakąś blokadę - sorki Krzysiek :D. Może tak.
Gdy kmilota pisał, że zabawa taka grozi zwieszką, chodziło mu chyba raczej o bezmyślne klikanie i zamykanie okien, co zawsze grozi guru. Oczywiście, bez ochrony pamięci takie zabawy to jak gra w sapera na prawdziwym polu minowym, ;) ale jeżeli program zawiesił się na tyle kulturalnie, że od razu nie pociągnął za sobą systemu to, przy odrobinie wiedzy i ostrożności da się odzyskać część zasobów właśnie zamykając okna, czy "wyrzucając" z systemu niezamknięte przez padnięty program biblioteki czy inne dewajsy.
Taka "zabawa" ma sens wyłącznie w przypadku, gdy nie chce się resetować Ami, bo np. trzeba poczekać na zakończenie działania jakiegoś programu, który ucieszyłby się na widok kilku dodatkowych, wolnych kilo RAM dostępnych w systemie. Ale tak naprawdę to reset, reset über alles... ;)

[#8] Re: Program do kontrolowania działających procesów

@APC74, post #7

Tylko, że jeśli chodzi o stabilność systemu właśnie, podobno lepiej zostawić zawieszony program, niż go Scoutem uwalić do końca.

[#9] Re: Program do kontrolowania działających procesów

@GumBoy, post #8

Przeglądając stare czasopisma znalazłem jeszcze SysInspectora. Z tego co piszą sprawdza jakie zasoby zwieszony program zabrał systemowi i usuwa je z list systemowych. Ponadto nie dopuszcza do ewentualnych Guru mogących być skutkiem jego działania.
Dzięki za pomoc. Wypróbuję je wszystkie.

[#10] Re: Program do kontrolowania działających procesów

@frywolny_marian, post #9

Był jescze Fenster i CloseWD. Ja używałem tego ostatniego i zwiechy miewałem rzadko.

[#11] Re: Program do kontrolowania działających procesów

@GumBoy, post #8

Trudno mi to stwierdzić, sam przez całe życie może z 5 razy potrzebowałem uruchomić taki program i były to sytuacje w stylu opisanej przeze mnie wyżej. Ale nie używałem wtedy Scouta lecz znacznie mniej wymagających XOpa lub ARTM, bo na Scouta z tym jego MUI za mało dostępnej pamięci było. Ale wracając do tematu - te ok. 5 razy to za mało, żeby stwierdzić jaki wpływ na system ma usunięcie zawieszonego procesu - u mnie zakończyło się to szczęśliwie, ale proszę się tym nie sugerować. :)

@frywolny_marian
Jeżeli nie zależy ci na "gmeraniu" w żywym systemie i wystarczyłby ci tylko, żeby po zawieszcze jakiegoś programu pokazało się okienko z opisem który program się zawiesił i dlaczego, i z kilkoma guzikami do wyboru (usuń, resetuj system, ignoruj itp.), to zainteresuj się MCP a dokładniej jego opcją NoGuru (i ewentualnie Alert-History). Mnie to wystarcza z naddatkiem.

[#12] Re: Program do kontrolowania działających procesów

@APC74, post #11

Masz rację, więcej mi nie trzeba.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem