[#1] kontrolka stacji dysków
Witam
Który pin na taśmie od stacji dysków odpowiada za świecenie się diody od tejże stacj w trakcie odczytu/zapisu.
chodzi o to żeby podłączyć sobie kontrolke od stacji na obudowie, bo moja stacja jej nie ma.
może ktoś się orientuje?
[#2] Re: kontrolka stacji dysków

@Shredder, post #1

Nie ma takiego pinu, za świecenie się diody na stacji odpowiada jej elektronika, co najwyżej w taśmie możesz podłączyć się pod sygnał silnika który masz wyprowadzony w złączu amigi, tam gdzie są podłączone diody power, floppy i HDD i tu bym ci radził się podłączać, gdyż dioda w stacji świeci tylko gdy głowica czyta, natomiast dioda podłączona ze złącza FDD amigi świeci się tak długo jak silnik się kręci po to aby nie wyciągnąć dyskietki za wcześnie. Obejrzyj elektronikę stacji dysków, bo może jest miejsce na diodę.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2009 17:02:44
[#3] Re: kontrolka stacji dysków

@rafgc, post #2

Dobrze piszesz. Dioda LED świeci gdy działa silnik stacji dysków. Dioda jest podłączona pod sygnał MRT. Ja mam ostatnio inny objaw. LED się świeci (mruga) gdy FDD nie jest podłączona. Wie ktoś czemu?

[#4] Re: kontrolka stacji dysków

@Shredder, post #1

Poszukaj z przodu stacji miejsca, gdzie jest na płytce symbol graficzny diody. Tam trzeba przylutować diodę świecącą. Zrobiłem tak już dwa razy i zawsze działało.

[#5] Re: kontrolka stacji dysków

@Olek, post #4

ok już znalazłem. Ale musiałem jeszcze wlutować rezystor 1 kilo, bo na płytce też brakowało i dioda nie działała.
Dzięki za pomoc
[#6] Re: kontrolka stacji dysków

@cichym, post #3

Małe sprostowanie. Sygnał odpowiedzialny za mruganie diody na obudowie Amigi to _MTRD i znajduje się on na 4 i 16 pinie wewnętrznego złącza stacji dyskietek. Na zewnętrzne złącze nie jest on wyprowadzony. To tak, gdyby jeszcze to kogoś interesowało. A moje pytanie jest nadal aktualne :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem