[#1] instalacja sterowników do karty CF
Witam !
Temat zapewne poruszany, ale nie znalazłem łopatologicznej odpowiedzi na forum.
Posiadam Amigę 1200 z Hdd i Workbenchem 3.1.
Zakupiłem adapter PCMCIA i kartę CF.
Jak zainstalować na Amidze dedykowane karcie CF sterowniki, aby była widoczna w systemie i jak ją sformatować?

W poradniku napisano:

"Instalacja pakietów nie powinna nastręczyć nikomu problemów, nawet niedoświadczonemu użytkownikowi. Pobrane z Aminetu archiwa rozpakowujemy i kopiujemy plik compactflash.device do katalogu DEVS: a plik CF0, oznaczający nasz napęd (CF), do DEVS:DOSDrivers. Następnym krokiem jest instalacja Fat95, który ma własne menu instalacyjne i kilka wersji językowych, w tym polską. Wystarczy więc kliknąć na ikonę instalatora, który załatwi za nas całą resztę. Tak spreparowany system restartujemy i po jego uruchomieniu powinniśmy zobaczyć nowy dysk."

Nie posiadam podpietego CD, jedyne rozwiązanie to przenieś za pomocą dyskietki.
Dla ścisłość - mam laptopa na gwarancji, a więc nie podepnę HDD z amigi, nie ma także mozliwości transferu przez LPT.

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi od doświadczonych użytkowników.
a i proszę bez złośliwych uwag.

[#2] Re: instalacja sterowników do karty CF

@Robo, post #1

Sformatuj dyskietke na 720kb. Przegraj pliki.
Na amidze wpisz
mount PC0:
i odczytaj pliki
[#3] Re: instalacja sterowników do karty CF

@Norbert, post #2

Dzieki, ale czy mogę prosić o totalną łopatologię.
Jak sformatować dyskietkę na PC czy na Amidze i jakim programem ?
Gdzie wpisac mount PC0: ?
z góry dzieki za pomoc.
[#4] Re: instalacja sterowników do karty CF

@Norbert, post #2

Witam

Tez miałem ten problem. A poradziłem sobie tak(mam nadzieję że niczego nie pominę):
1. Zakleiłem plastrem/taśmą izolacyjną otwór na dyskietce HD - nie miałem dyskietki DD.
2. Sformatowałem ją pod CROSSDOS'em(jest gdzieś na dysku twardym- poszukaj) na Amidze(PC na XP nie chciał mi formatować na 720kB pomimo, że wpisywałem opcję aby formatował na 720kB - format a: /F:720 - chyba ze to inne opcje podaje się, ale tak przynajmniej help do format pokazywał na ekranie)
3. Przekopiowałem(przeniosłem ikonę) "PC:"ze STORAGE do DOS DRIVERS na Amidze (teraz Amiga będzie potrafiła czytać dyskietki PC)
4. Na PC przegrałem ściągnięty z aminetu archiwizer LHA.RUN, FAT95.LHA, i sterowniki do obsługi CF(nie pamiętam teraz nazwy, jest ona na pewno w tym artykule co przytaczasz)
5. Dyskietkę z tymi programami włożyłem do Amigi.
6. Odpaliłem SHELL na amidze(dwu klik)
7. W otwartym oknie Shell'a wpisałem PC:
8. COPY LHA.RUN RAM:
9. COPY FAT95.lha RAM:
10. COPY ... RAM: (to ten sterownik do CF)
11. w oknie shell wpisałem ram:
12. lha.run - rozpakowało się archiwum w ram:
13 zmieniłem nazwę LHA_020 (nie pamiętam czy jest rozszerzenie czy nie po rozpakowaniu) na lha poprzez COPY lha_020 lha
14 skopiowałem lha do katalogu C:, teraz już w dowolnym miejscu na dysku możesz używać lha
15. rozpakowałem archiwa FAT95.lha oraz ten drugi sterowniki do CF poprzez wpisanie w shellu będąc wciąż w RAM: lha x fat95.lha - archiwum wypakuje się do ram:
16 teraz klikam na odpowiednie programy instalujące i już powinno iść.
17 Choć możesz jeszcze potrzebować pliku installer4.3.lha aby można odpalać instalki. Lepiej będzie go zainstalować zaraz po przegraniu LHA do katalogu C:.

Myślę, że to powinno pomóc. Mogłem coś pominąć gdyż piszę to z pamięci a robiłem to już jakiś czas temu. W razie kłopotów pisz na forum to na pewno znajdziesz podpowiedź.

Tomek

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2009 12:44:16
[#5] Re: instalacja sterowników do karty CF

@Robo, post #3

żeby sformatować na PC dyskietke HD, tak żeby była DD i potem po zamontowaniu działała w Amidze trzeba w PC wpisać komende:

format a: /T:80 /N:9
[#6] Re: instalacja sterowników do karty CF

@wube, post #5

Tylko trzeba zasłonić ten dodatkowy otwór. Inaczej się nie sformatuje. Przynajmniej na XP

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem