[#31] Re: HCX Floppy emulator

@abcdef, post #27

Ja też do 200 zł bym był zainteresowany.

[#32] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #1

Czy pytałeś się autora czy możesz to sprzedawać i dał Ci schematy oraz wsady?

Wersja na kartę SD jest wg mnie najlepsza, bo jest samodzielna. Czy są jakieś zalety korzystania z drugiego komputera jako emulatora?

Gdzie można w Polsce znaleźć tego PIC'a?

Ostatnia modyfikacja: 15.09.2009 00:18:47
[#33] Re: HCX Floppy emulator

@rafgc, post #32

Szukajcie a znajdziecie ;) Cena to nieco powyżej 10zł :] ... przy zakupie 100+ sztuk ;)
[#34] Re: HCX Floppy emulator

@Azzorek, post #29

Rozmawiałem z Lotharkiem. Niestety na razie odstawił na bok projekt emulatora. Ma na głowie parę innych spraw i chyba szybko się za to nie weźmie. Szkoda.

[#35] Re: HCX Floppy emulator

@frywolny_marian, post #34

:(

[#36] Re: HCX Floppy emulator

@frywolny_marian, post #34

pewnie gdyby wszyscy zachwycili się tym przy cenie jaką on podał - 300 zł to by nie odstawił tego projektu na bok.
[#37] Re: HCX Floppy emulator

@neo2k, post #36

bylo cicho z mojej strony..

http://allegro.pl/item811044760_hcx_floppy_emulator.html

W razie pytan pisac na lotharek@mmj.pl

dla wszytskich niepewnych/watpiacych :

- cena scalakow do USB i ALtery + pcb w rozbiciu na 20 szt ( pierwsz partia) to 140 zl . Reszta to drobnica. do tego kosty wysylek. 40 dla skladajacego gwoli wyjasnienia.

Jak sie uzbiera wiecej niz 50 osob cena moze spac do ok 190zl

Ostatnia modyfikacja: 08.11.2009 22:57:15
[#38] Re: HCX Floppy emulator

@rafgc, post #32

RAFQC -- a czytales pierwszego posta ??

[#39] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #37

Jeśli dobrze zrozumiałem urządzenie trzyma w pamięci jeden obraz dyskietki.
W przypadku gry kilku dyskowej musimy mieć peceta pod ręką i wczytywać kolejne obrazy.
A nie dało by się tego zrobić tak jak mają w małym atari, płytka z gniazdem na kartę, na karcie dowolna liczba obrazów i kilka klawiszy do przełączania między obrazami. W zestawie wyświetlacz pokazujący który obraz wybieramy i całość za 100zł.

Pozdrawiam
[#40] Re: HCX Floppy emulator

@RadoslawF, post #39

Dało się, ale to nie na FPGA było tylko na PICu (MCU lub po 'polsku' uC). A LCD swoje kosztuje ;)
[#41] Re: HCX Floppy emulator

@RadoslawF, post #39

RadoslawF - zrob - chetnie kupie

[#42] Re: HCX Floppy emulator

@RadoslawF, post #39

i nie trzyma nic w pamieci...no moze oprocz buforwania sektorow po 32 kb.. calosc transmisji idzie po USB z pieca.
jest mozliwosc zmiany nr stacji i tp

[#43] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #41

lotharek napisał(a):

> RadoslawF - zrob - chetnie kupie

Nie jestem elektronikiem.
Natomiast pamiętam że zawsze się pisało że wysoka cena stacji do 8 bitowców wynika z faktu że poza samym napędem posiadają skomplikowaną elektronikę sterującą, nadrabiającą brak kontrolera w kompie.
A tutaj emulator flopa z emulatorem kontrolera plus wyświetlacz kosztuje ponad dwa razy mniej niż sam goły emulator bez niczego podpinany do kontrolera.
Biorąc pod uwagę spełniane funkcję powinno być tańsze a nie droższe.
Może popracuj nad tym, przeprojektuj na jakieś inne tańsze układy bo w takiej cenie sukcesu rynkowego nie wróżę.

Pozdrawiam
[#44] Re: HCX Floppy emulator

@RadoslawF, post #43

jesli myslisz ze robie to w celu zdobycia rynku/zalania rynku to sorry..robie to bo lubie i sam chce miec taka zabawke.

poza tym obudz sie -- cena 50 euro -- jestesmy w UE, gdzie koszt robocizny jest kalkulowany na poziomie 30-40 euro /h. a wierz mi ze naklad czasu jednostkowy na sztuke to wiecj niz jeddno wolne popoludnie -- przy realizacji partii 20 sztuk. przy 50 spada do 3 godzin...

zreszta, wiekszosc interefejsow idzie w swiat -- w Polsce z racji takich postaw jak Twoja - ciezko sie sprzedaje i cokolwiek robi, bo zawsze sie znajdzie koles ktory bedzie krytykowal i pisal komentarze - ze mozna inaczej, lepiej..

Logika jest prosta - chcesz miec i uzywac - zapraszam. nie chcesz miec, to sie nie wypowiadaj - bo po co ? zeby powiedziec ze Ci warunki nie odpowiadaja ??

nie wiem czy wiesz, ze na moim macierzystym forum JIL ostatnio byly zapisy na VBXE do atari 8bit - i placilismy o wiele wiecej za mniejsza pcb z podobnym jesli chodzi o mozliwosci chipem.. i co ??? kazdy jest happy - poczytaj forum atariage - ludzie tworza - dodaja cos od siebie, nie widzialem ani razu hasla - przeprojektuj, zmien, po co ? dlaczego tak drogo...

Bez obrazy - ale postawa malkontenctwa jest dla mnie odrazajaca. a wydaje mi sie ze taka ze soba reprezentujesz. Chcialbys nie wiadomo co i za darmo..
sorry -- tak sie nie da
socjalizm dawno umarl

jak co ma byc dobre i dzialac latami i miec gwarancje to musi kosztowac.

mozesz kupic malucha za 200 zl, albo Pande za 20000.

i czym dluzej pojezdzisz ??

jak masz potrzebe to ja zaspokajasz. a na pande narzekaja tylko ci ktorzy ja nie jezdza.

ot co.. cala moja filzofia.

wiecej sie nie wypowiadam, bo szkoda na to czasu

ps. probowales kiedys zamowic plytki ? cos zrobic ??
wiesz ile wtop mozna zaliczyc ?? ile dni stracic na szukanie bledu ??

probowales cos kiedy zaprogramowac ?? masz programator ?? wylozyles na spzet lutoweniczy i caly warsztat kilka tysiecy zlotych ??

tak ??

watpie

[#45] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #41

Temat ciekawy, widziałem że MarX (jeden z Forumowiczów) ma takie urządzenie właśnie na kartę CF i z wyświetlaczem.
Super sprawa!

Jestem w trakcie jednego projektu a potem zabieram się do następnego; jak skończę to bardzo chętnie zrobię kilka sztuk wersji na karty SD i z wyświetlaczem jeżeli będą chętni.
Oczywiście za zgodą autora.
Koszt niestety gruubo powyżej 100PLN.

Pozdrawiam,
Stacho
[#46] Re: HCX Floppy emulator

@stachu100, post #45

ciekawe uzadzenie.. (multiplatformowe)

jednak ja szukam/spodziewalem sie cos takiego jak widzialem na ktoryms z ostatnich party .. czytnik CF/SD jakies gowienko elektronicznie ktore emuleuje kilka stacji DF0:...DF9: ,,,wrzuca sie plik i jazda ..po co mi jakis kabel USB i PC ???

skoro takie ustrojstwo jest na Atari/C64/ZX ... czy jest na Amidze ???

...hmm lecz tykajaca stacja dyskow DF0: podczas ladowania dema ...
#### BEZCENNE ####

Ostatnia modyfikacja: 09.11.2009 10:12:17
[#47] Re: HCX Floppy emulator

@lotharek, post #44

Ja widać nie jestem w EU i nie zarabiam tyle i to jeszcze w euro.
Możesz oczywiście mi nawsadzać bo nie jestem elektronikiem ale liczyłem na bardziej merytoryczną odpowiedź.
Podałem przykład urządzenia które robi więcej za mniejszą cenę i dowiedziałem się że to "postawa malkontenctwa" i że nie powinienem się wypowiadać.
Producent zawsze chce ceny wysokiej a nabywca niskiej. Dobry producent potrafi wysoka cenę nabywcy wytłumaczyć i do niej przekonać. Tobie się nie udało w tym przypadku.

Pozdrawiam
[#48] Re: HCX Floppy emulator

@HOŁDYS, post #46

Multiplatformowe więc na Amigę też:

http://hxc2001.free.fr/floppy_drive_emulator/pictures/index.html

Czytnik SD, no ale od strony użytkownika żadna różnica
[#49] Re: HCX Floppy emulator

@stachu100, post #48

o cos takiego mi chodzi :) zeby zamontowac zamiast DF0: i zapomniec o kabelkach ..

[#50] Re: HCX Floppy emulator

@HOŁDYS, post #49

Jak znajdę PIC-a w Polsce to pokuszę się o zrobienie 1-2 sztuk.
Koszty ściągnięcia z zagranicy są większe niż koszt układów.

Mnie też wachlowanie dyskietkami już się powoli nudzi
[#51] Re: HCX Floppy emulator

@RadoslawF, post #47

Skończ, cena jest dobra, a jak coś ci nie pasuje to zrób se to sam.

Radzio: napisałeś do Pana HCX Floppy Emulator ( :P )
" Dobry producent potrafi wysoka cenę nabywcy wytłumaczyć i do niej przekonać. Tobie się nie udało w tym przypadku. "
Wytłumaczę ci dlaczego tyle to kosztuje, raz że elementy do najtańszych nie należą, dwa: jest problem z ich zdobyciem.

Panie HCX Floppy Emulator:
Faktem jest, że pomyliłeś się przy ustalaniu ceny, 2 z przodu powinna zamienić 3. I tak znaleźli by sie nabywcy.

Ostatnia modyfikacja: 09.11.2009 13:22:51
[#52] Re: HCX Floppy emulator

@arti4-92, post #51

arti4-92 napisał(a):

> Radzio: napisałeś do Pana HCX Floppy Emulator ( :P )

Tak to możesz się zwracać smarkaczy w twoim wieku.
A co do ceny to sam zrób i sprzedawaj za trzysta. Nabywcy przecież się znajdą.

Pozdrawiam
[#53] Re: HCX Floppy emulator

@RadoslawF, post #52

o losie ..kolejene wojenki .. zrobcie sobie ramadan

[#54] Re: HCX Floppy emulator

@arti4-92, post #51

No dobra, zamówiłem kilka PIC-ów raz kozie śmierć
[#55] Re: HCX Floppy emulator

@RadoslawF, post #52

Prosze NIE, nie zabijaj MNIE... Szok
Stary sztywniak .

P.S. Radosławie F (jak w telexpresie): Napisałeś "A co do ceny to sam zrób i sprzedawaj za trzysta. Nabywcy przecież się znajdą."

Przy takiej konkurencji jak pan HCX Floppy Emulator, nie miał bym za dużych szans, no chyba że zaczął bym budowę i sprzedawanie emulatorów fdd które obrazy biorą z pamięci sd.

Ostatnia modyfikacja: 09.11.2009 14:20:09
[#56] Re: HCX Floppy emulator

@stachu100, post #54

Powiedz gdzie zamówiłeś i ile cie one kosztują, może sie do ciebie dorzuce, bo w sumie z tym picem18f4525 jest największy problem.

[#57] Re: HCX Floppy emulator

@arti4-92, post #56

Wyhaczyłem z eBaya; kupiłem ostatnie sztuki z aukcji, ale pewnie sprzedawca będzie wystawiał ponownie:

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=330360540205&ssPageName=STRK:MEWNX:IT

Są też tutaj:

http://pl.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?sku=1212717

Niedługo zrobię płytkę drukowaną (domową metodą ale z reguły nieźle wychodzą).
Co prawda nie będzie wyglądać jak z fabryki z opisami komponentów itd., no ale chyba nie o to chodzi.
[#58] Re: HCX Floppy emulator

@arti4-92, post #56

A ja bym szukał zamienników ;)
Ogółem te całe zabawki to w większości przerost formy nad treścią...IDE dla Amigi500 robili kiedyś na GALach (PLD) a teraz FDD to tej samej amigi na FPGA - lol.
[#59] Re: HCX Floppy emulator

@abcdef, post #58

Jak znajdziesz to daj znać!
Ma być lepszy i tańszy i żeby działał w tej aplikacji (soft ogólnodostępny, zdebugowany i przetestowany ze wszystkimi modelami komputerów).
Jeżeli nie jest spełniony którykolwiek z tych warunków to po co szukać

Ostatnia modyfikacja: 10.11.2009 08:56:34
[#60] Re: HCX Floppy emulator

@stachu100, post #59

Jest wsad czy kod źródłowy? Bo realnie to mając źródło jesteś w stanie zrobić to na KAŻDYM mikrokontrolerze spełniającym pewne dość ogólne warunki (ilość portów i/o, taktowanie, ilość flashromu czy ramu)...jeśli powiem, że wiedząc jak oni to tam zrobili jestem w stanie zrobić to samo na atmedze8 za 5 zł to mi uwierzysz?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem