[#1] przeróbka amigi 500 na amige 1000
czy ktos wie coś na ten temat?j

[#2] Re: przeróbka amigi 500 na amige 1000

@neo2k, post #1

tak myslalem

http://allegro.pl/item718599503_amiga_commodore_1084s_500_1000_pelen_komplet.html

"-AMIGA A-500 (przerobiona na 1000)"

[#3] Re: przeróbka amigi 500 na amige 1000

@neo2k, post #2

Pewnie dodał 0,5Mb RAM i pomyślał, że jak Ami z 512KB RAM nazywa się Amiga 500, to teraz, gdy ma ok. 1000 KB, to to Amiga 1000 jest.

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2009 21:56:14
[#4] Re: przeróbka amigi 500 na amige 1000

@APC74, post #3

Najśmieszniejsze jest to, że ktoś to kupił

[#5] Re: przeróbka amigi 500 na amige 1000

@Hubez, post #4

Ktoś kupił po prostu Amigę 500 z monitorem. Amisia jest w dość dobrym stanie, więc raczej warto było.

[#6] Re: przeróbka amigi 500 na amige 1000

@Hubez, post #4

Najlepiej kupować od ćwierć-mózgów, którzy nie wiedzą co mają. Opisy aukcji typu "nie znam się, nie mam jak sprawdzić" w przypadku sprzętu na czasie to zwykle oszustwo, w przypadku starego - to najczęściej prawda. Zmatolenie społeczeństwa osiągnęło już taki poziom, że dla wielu podłączenie A500 do sieci i do telewizora jest nie do przejścia. Dodatkowo dupny opis daje tę korzyść, że nie napędza konkurencji do takiej licytacji.

Moje najlepsze trafienie to legendarny ruski szpulowiec Sojuz 111, wystawiony jako niesprawny i z takim założeniem przeze mnie kupiony. Okazało się, że jest w pełni na chodzie, tylko trzeba mu założyć taśmę, żeby ruszył, inaczej auto-stop nie pozwala mu zakręcić czymkolwiek.
[#7] Re: przeróbka amigi 500 na amige 1000

@Daclaw, post #6

w ten sposob kupile A1200 z BPPC za 700 zl :)

[#8] Re: przeróbka amigi 500 na amige 1000

@AS, post #5

ale to zadna rewelacja,
amiga 500 z monitorem za 170 zl
[#9] Re: przeróbka amigi 500 na amige 1000

@AS, post #5

Ja wiem kto to kupił :) Jeszcze nie widziałem jej na oczy ale z pewnoscia dowiem się co zanczy przeróbka na 1000, jak tylko to zobaczę (w najblizszą sobotę może). Z tego co wiem to warto było bo wszystko zadbane i w oryginalnych pudełkach i działające. Zbierając to wszystko osobno gość by się wykosztował dużo bardziej.

[#10] Re: przeróbka amigi 500 na amige 1000

@APC74, post #3

Więc jest dokładnie tak jak napisał APC74. Ale to w sumie dobrze, bo ja myślałem że może ktoś lutował jakieś kostki na płycie czy coś, ale amiga ma oryginalne plomby więc nie była kombinowana.

Jeśli chodzi o to czy warto za 170 zł to sądzę że tak. Monitor jest śnieżnobiały chyba nie był używany, bo nie ma śladów kurzu i brudu od palców w okolicy wyłącznika (klapka cała!). Kineskop bez śladów wypalenia. Kable oryginalne commodore, joystick w pudełku oryginalnym, wszystko sprawne 100% i nieotwierane. Jedynie klawawiatura jest lekko pożółkła i prawy SHIFT i INSERT nie domagają. Dyskietki jak nowe i o dziwo wygląda, że nie mają BAD sectorów (przynajmniej większość sprawdzonych). Filtr na monitor w stanie idealnym z pudełkiem i instrukcją. Wszystko zapakowane w oryginalne pudełka i filie. Najlepsze jednak jest w tym wszystkim to, że z amigą przyszedł oryginalny paragon zakupu z PEWEKSU w Płocku z 1991 roku (~4 600 000 zł to była cena ) :) Cóż brakuje tylko gwarancji, ale może się nie przyda

Myślę, że to była okazja, jaka się raczej nieczęsto nie zdarza. W eFUNZINE coś takiego to znacznie większy wydatek, a plomby też pewnie byłyby zerwane. Myslę, że nie ma co porównywać z innymi amigami na allegro (te modele "nie wiem czy sprawna"), bo moje doświadczenie jest takie że 90% z nich ma jakiś problem, a martwe klawisze to niemal standard.

Jak wy sądzicie?

[#11] Re: przeróbka amigi 500 na amige 1000

@silverbud, post #10

tak jak piszesz to troche inaczej to wyglada niz to w opisie aukcji.
mozna przypuszczac, ze gdyby sprzedajacy napisal to co ty napisales to i cena sprzedazy bylaby wyzsza.
[#12] Re: przeróbka amigi 500 na amige 1000

@silverbud, post #10

Świetny zakup. OK

[#13] Re: przeróbka amigi 500 na amige 1000

@silverbud, post #10

no to gratki :D

[#14] Re: przeróbka amigi 500 na amige 1000

@neo2k, post #11

Sam byłem zdziwiony, że sprzedający tego nie napisał. Kiedy zobaczyłem co przyszło to byłem trochę hmm ... zaskoczony.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem