[#1] Czy stacja Fdd działa normalnie?
Witam !
Na wstepie zaznaczam że jestem siwezym/starym amigowcem.
Ostatni raz miałem A500 12 lat temu. Teraz zakupiłem ze wzgledów sentymentalnych A1200 na allegro. Wielkie rozczarowanie.
Obraz podpiety pod TV 21 - wszystko lata i drży, kolory w Workbenchu 3.1 tragedia. Zakupiłem monitor 1084 S - mam nadzieję, że będzie lepiej.

Pytanie:
stacja Fdd - zachowuje się kapryśnie. Na hdd zainstalowano kilka gier w adf-ie. Zrzucam na dyskietki programem ADF Blitz - nagrywają się, ale po odpaleniu niektóre gry po intrze grup pirackich zawieszają się np. Another World, Chaos Engine. Przegrałem AB: Tower Assault. Posiada instaler, zrobiłem dyskietkę do instalacji na Hdd. Podczss instalacji zawisza się na dysku 2, innym razem odpala workbench, klikam na ikonkę AB:TA INstall podaję scieżkę i po zapodaniu dyskietki nr 4 zawiesza się.
Dyskietki probuje sformatować po workbenchem, ale prawie na wszystkich podczas formatowania pojawia się komunikat BA Sektor i rózne numery.

Czy to jest możliwe że wszystkie dyskietki, które były w zestawie z Amigą są padniete ? A może szwankuje stacja dysków ?
Zainstalowałem Glooma na Hdd, jednak kilka razy pojawiał się komunikat BAD Sektor, jednak po kliknięciu na retry stacja dalej odczytywała poprawnie.

Pamietam, że za starych dobrych czasów nie było takich zwiech.

Czy sprzedawca na allegro był nieuczciwy i wrzucił do Amigi starą wysłużoną stację, a może taki urok obrazów adf ??

CZy wiekszość dyskietek jest padnięta - jest ich ok. 100, ale wizualnie nie wygladają na maltretowane.

Czyżby ratunek tylko w WHDload ??? chętnie zapłacę 70 zł za klucz i możliwość bezstresowego pociorania w hity z młodości, planuję też PCMCIA - CF.

Czy do skręcenia Amigi użyte były jakieś specyficzne śrubki, bo zauważyłem że poprzedni właściciel użył za długich i trochę przewiercił obudowę? Gdzie dostać te idealnie pasujące, ew. jaki to typ śrubek ??

Prosze o wasze uwagi w tym temacie.
[#2] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@Robo, post #1

Robo napisał(a):

> Obraz podpiety pod TV 21 - wszystko lata i drży, kolory w
> Workbenchu 3.1 tragedia. Zakupiłem monitor 1084 S - mam
> nadzieję, że będzie lepiej.

Pytanie jakim kabelkiem podłączałeś ten TV ?
Najlepszy efekt daje podłączenie przy pomocy sygnału RGB.

> Pytanie:
> stacja Fdd - zachowuje się kapryśnie. Na hdd zainstalowano
> kilka gier w adf-ie. Zrzucam na dyskietki programem ADF Blitz
> - nagrywają się, ale po odpaleniu niektóre gry po intrze grup
> pirackich zawieszają się np. Another World, Chaos Engine.
> Przegrałem AB: Tower Assault. Posiada instaler, zrobiłem
> dyskietkę do instalacji na Hdd. Podczss instalacji zawisza się
> na dysku 2, innym razem odpala workbench, klikam na ikonkę
> AB:TA INstall podaję scieżkę i po zapodaniu dyskietki nr 4
> zawiesza się.

Obrazy dyskietek montuj bezpośrednio z dysku, ADFy najwygodniej podstawić jako wirtualną dyskietkę a DMSy na taką wirtualną rozpakować.
Dyskietek używaj tylko do gier na dyskietkach nie DOSowych.
Najbardziej aktualny program do tego to DiskImageDevice, dostępny tradycyjnie na Aminecie.

> Dyskietki probuje sformatować po workbenchem, ale prawie na
> wszystkich podczas formatowania pojawia się komunikat BA Sektor
> i rózne numery.

Stare dyskietki, stacja też nie nowsza.

> Czy to jest możliwe że wszystkie dyskietki, które były w
> zestawie z Amigą są padniete ? A może szwankuje stacja dysków ?
> Zainstalowałem Glooma na Hdd, jednak kilka razy pojawiał się
> komunikat BAD Sektor, jednak po kliknięciu na retry stacja
> dalej odczytywała poprawnie.

Czasami gra pójdzie bez jakiegoś obrazka lub dźwięku.

> Pamietam, że za starych dobrych czasów nie było takich zwiech.

W tamtych czasach te dyskietki miały rok czy dwa a nie kilkanaście.

> Czy sprzedawca na allegro był nieuczciwy i wrzucił do Amigi
> starą wysłużoną stację, a może taki urok obrazów adf ??

Sugerujesz że Amige kupiłeś nową ?

> CZy wiekszość dyskietek jest padnięta - jest ich ok. 100, ale
> wizualnie nie wygladają na maltretowane.

Bo plastik obudowy wytrzyma kilkaset lat, nośnik magnetyczny nie utrzyma tyle czasu danych.

> Czyżby ratunek tylko w WHDload ??? chętnie zapłacę 70 zł za
> klucz i możliwość bezstresowego pociorania w hity z młodości,
> planuję też PCMCIA - CF.

Ktoś odgrażał się że zrobi sprzętowy emulator flopa, ale nie wiadoma na kiedy i za ile, na razie do gier bez instalera chyba tylko WHDload.

Pozdrawiam
[#3] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@Robo, post #1

Dyskietki już faktycznie mogą być padnięte, chociaż stacje o to też bym podejrzewał, tak czy siak WHDLoad jest dużo lepszym rozwiązaniem, tylko potrzebne będzie dodatkowe minimum 4MB Fast Ramu (jeśli nie masz), żeby przyzwoicie działał.
Co do śrubek to były to zwykłe krzyżaki, nie wiem gdzie można je dostać, ja zawsze dopasowuje na oko z własnych zbiorów.
Ja zamiast PCMCIA-CF mam karte sieciową i ściągam bezpośrednio na Amige, a jeśli mam przerzucić coś z pc to za pomocą otoczenia sieciowego (można też za pomocą ftp)

[#4] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@Banderas, post #3

Hmm w Amidze 500 PCMCIA-CF ciekawe jak
Amiga 500 to fajny sprzęt, ale gniazda PCMCIA to raczej nie ma.

[#5] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@alf, post #4

Prześledź kilka ostatnich wątków w dziale Amiga to zrozumiesz o czym pisze RadosławF
[#6] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@alf, post #4

Alf, ale kolega przecież pisał że zakupił A1200

[#7] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@RadoslawF, post #2

> Obrazy dyskietek montuj bezpośrednio z dysku, ADFy najwygodniej
> podstawić jako wirtualną dyskietkę a DMSy na taką wirtualną
> rozpakować.
> Dyskietek używaj tylko do gier na dyskietkach nie DOSowych.
> Najbardziej aktualny program do tego to DiskImageDevice,
> dostępny tradycyjnie na Aminecie.

Czy możesz bardziej rozwinąć powyższy temat? Bardzo mnie to interesuje, gdyż męczy mnie przegrywanie ADF-ów z Amigi na dyskietki w jej stacji. Nie oczekuję krok po kroku instrukcji lecz zarysu co trzeba mieć(programy, etc.) i jak do tego podejść.

Tomek

[#8] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@pampers, post #6

No tak - zwracam honor - faktycznie mowa o A1200

[#9] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@Tomski, post #7

Tomski napisał(a):

> Czy możesz bardziej rozwinąć powyższy temat? Bardzo mnie to
> interesuje, gdyż męczy mnie przegrywanie ADF-ów z Amigi na
> dyskietki w jej stacji. Nie oczekuję krok po kroku instrukcji
> lecz zarysu co trzeba mieć(programy, etc.) i jak do tego
> podejść.

ADFa można w systemie zainstalować jako wirtualny napęd dyskietek.
Na Aminecie masz program DiskImageDevice, to chyba najnowszy pakiet do montowania różnych obrazów. Ściągnij i poczytaj instrukcję.
Ja używam jakiegoś pakietu który powstał z 10 lat temu i montuje tylko obrazy dyskietek.

Pozdrawiam
[#10] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@RadoslawF, post #9

Dzięki. Poczytałem sobie trochę o tym programie DiskImage. W najbliższym czasie popróbuję na Amidze jak to działa.

Tomek

[#11] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@RadoslawF, post #9

lepszym programem i to z GUI jest HFMounter

[#12] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@HOŁDYS, post #11

Ciekawszym rowiazaniem jest zainstalowanie pakietu xfs (Aminet)
Dzieki jednej moutliscie mozna podmontowac adf, dms, adz, d64, plikopartycja do pctaska, czy obrazy dyskietek pecetowych.
[#13] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@Robo, post #1

A może to nie wina stacji tylko uszkodzonej pamięci CHIP? Zrób taki ekperyment: wrzuć DMSa z PC0: do RAMu i sprawdź programem CRC32 (pobierz z Aminetu) wartość dla tego pliku oraz pliku DMS, który znajduje się jeszcze na dyskietce zamontowanej w PC0: Jeżeli są to różne wartości oznacza to przekłamanie pliku w którymś miejscu albo podczas odczytu przez stację dysków i transmisji danych do RAMu albo przekłamanie powstało w samym RAMie. Niedługo pojawi się mój artykuł krok po kroku na temat prakrycznego zastosowania algorytmu CRC32 dla Amigowców. Z tego co wiem sam DMS też zabezpiecza pliki przed przekłamaniami zawartości za pomocą któregoś algorytmu chyba CRC16... Sam ADF nie jest chroniony w żaden sposób i dopiero zgranie go na dyskietkę i komunikat Workbencha "Error on disk block" może świadczyć o uszkodzeniu struktury plików i/lub katalogów. Jeszcze jedna możliwość to uszkodzone/przegrzane kości graficzne AGA. Dorzuć jakiś radiatorek i zobacz czy pomogło. Na "zimnej" po nocy włączonej Ami dzieje się to samo czy dopiero jak pochodzi chwilkę? Może jakieś inne zimne luty lub cuś ma miejsce...

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2009 20:47:51
[#14] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@pong777, post #13

Jak pisałem jestem posiadaczem Amigi od kilku dni. Hasła: DMC, PC0 i tak dalej to niezany dla mnie obszar. Ale czy uszkodzenie Ramu Chip powoduje bład działania wszystkich programów/gier czy niektórych ? Jakie jest prawdopodobieństwo i przyczyna uszkodzenia ?
Po prostu jestem zawiedziony działaniem gier z dyskietek.
Przykłady: ABreed - drugi raz po przegraniu się wczytał i zadziała.
AB:TA - działa do momentu wrzucenia dysku nr 4.
Gloom - o dziwo udało się wrzucić na HDD, ale przy instalacji 2 razy wyskoczył komunikat bad sector.
Wszystkie dyskietki przy formatowaniu pod Workbenchem - pokazuje się bad sector+ jakis numer cylinder.
Ja zrzucam to na karb wieku dyskietek, ale to chyba nie jest norma bo oryginały działają po kilkunastu latach - tak wynika z aukcji na portalach i informacji - przetestowano - działa.
Za kilka dni bede mial PCMCIA wiec wrzucę pakiety gier WHDload i zobaczymy.
KOści AGA raczej się nie grzeją, chyba że od HDD ale nie wiem jak one są na płycie rozmieszczone. Planuje i tak zmianę HDD na kartę CF - będzie ciszej i szybciej no i pojemność 120 MB to trochę mało.
Jeszcze jedno pytanko: jak zwiększyć ilość kolorów w workbenchu -bo jest chyba ze 16 i wyglada to koszmarniej niż win3.11
pozdro
[#15] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@Robo, post #14

Ilość kolorów zwiększysz programem ScreenMode z katalogu Prefs a przy okazji pooglądaj sobie inne programy z tego katalogu.
Najmniej pewny element to dyskietka, potem stacja dysków, pamięć podejrzewał bym w ostatniej kolejności.
Skoro masz HD to do przenoszenia programów podłącz kartę sieciową, przelotkę do kart CF lub napęd CD.
Dyskietki wykorzystuj w ostateczności.

Pozdrawiam
[#16] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@Robo, post #14

Jak już będziesz miał ten adapter CF na PCMCIA(jest artykuł jak zainstalować stery do tej przejściówki a i ja też w którymś wątku w miarę krok po kroku przedstawiłem jak to zrobić - może będzie łatwiej gdyż ten artek na PPA to jest raczej dla ludzi mających pojęcie o Amidze. W każdym bądź razie ja miałem na początku z instalacją kłopoty) to skorzystaj z tych programów wcześniej przedstawionych: fmsdisk, Image2disk, HF_Mounter. Dyskietki wtedy nie będą już tak niezbędne. Mnie się udało odpalić te programy i jestem bardzo zadowolony z tych programów - zero dyskietek. Z tym, że w sumie używam HF_Mounter do pod montowania wirtualnych dyskietek znajdujących się na dysku twardym a Image2disk to rozpakowania ADF na te wirtualne dyskietki. Adf2disk nie widział tych wirtualnych napędów a z HF_Mounter'a nie potrafiłem je rozpakować(jeśli takowa opcja jest?). Jeszcze możesz mieć jedynie kłopot przy mount liście dla HF_Mounter'a(tutaj musiałem się trochę nakombinować zanim wpadłem na proste rozwiązanie). Po prostu skopiowałem sobie odpowiednią mount listę z fmsdisk(jest ona w katalogu DEVS: ) i zmodyfikowałem nazwy napędów z FF na HF:). Jeszcze tylko muszę dodać więcej napędów. FMSdisk ma tylko 4 a HF może ich mieć 12 jak dobrze pamiętam.

Pozdrawiam
Tomek

[#17] Re: Czy stacja Fdd działa normalnie?

@RadoslawF, post #2

Aktualnie: monitor 1084 S podłączony.
Obraz dobrym a nawet b.dobry w porównaniu z TV 21. Do gier idealny.
Franko wzbudził tęsknotę za latami młodości.
Czekam na oryginał B-17 Flying Fortress, na Hdd w oparciu o CF oraz na przejściowkę PCMCIA i CF.
pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2009 11:08:41
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem