[#1] 68040 vs 68060
Witam,
Na początku chciałbym zaznaczyć, że mojego klasyka (A4000D) używam czysto hobbystycznie i pakuję w niego swoją ciężko zapracowaną kasę tylko po to aby mieć frajdę "pobawienia się" raz na jakiś czas. Doskonale zdaję sobie sprawę że Amiga klasyczna to zabytek który powinien stać w muzeum obok Odry 1305.
Zdaję sobię również sprawę że nawet A4000 z PPC i kartą graficzną na ZIII to coś jak Pentium 200 + karta 3Dfx Voodoo I warte razem puszkę piwa.

No ale Amiga klasyczna to moje hobby.

Tyle słowem wstępu.

Otóż zastanawiam się nad zmianą karty procesorowej z WarpEngine 68040@40 na CyberStorm PPC + 68060@50 plus CyberVision.

Czytałem w kilku miejscach że 68060 jest najmniej kompatybilny wstecz z innymi procesorami rodziny m68k z powodu trybu CopyBack cache i czegoś tam jeszcze.

A4000D używam okazjonalnie do "poczucia klimatu" czyli AOS3.1; AOS3.9 (z CSPPC to może w przyszlości nawet AOS4.0 i MOS-a) i kilku programów użytkowych pod te systemy, dema, Linux m68k, mp3 i w najmniejszym stopniu gry.

Czy brak pełnej kompatybilności wstecz na 68060 będzie bardzo uciążliwy?
Czy może ktoś podzielić się ze mną swoimi wspomnieniami przy podobnej zmianie procesora?

Co "może pójść nie tak", jakie programy użytkowe mogą "kaprysić".
Wszelkie odkurzone wspomnienia; rady i przestrogi od znawców tematu mile widziane.

Mam również nadzieję że dema pisane pod 020 i AGA nie będą kaprysić na 060 chociaż zdaję sobie sprawę że w demach wszystko jest możliwe.

Z tego co się orientuję to najwięcej problemów będą sprawiać gry typu NDOS; no ale od czego jest WHDLoad.
Zresztą naprawdę nie gram dużo; po pierwsze permamentny brak czasu a po drugie wolę eksperymentować z czymś nowym niż katować joystick.

Zdaję sobie sprawę że osób naprawdę używających klasyki z 060 można dzisiaj policzyć na palcach jednej ręki pracownika tartaku; no ale chyba sporo osób miało styczność z 060 w przeszlości.

Rady, wrażenia, sugestie i przestrogi mile widziane.

Pukanie się w czoło z powodu wywalania pieniędzy na "badziewie" widziane mniej mile; mam to na co dzień z żoną.

Pozdrawiam,
Stacho
[#2] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #1

stachu100 napisał(a):

>
> Otóż zastanawiam się nad zmianą karty procesorowej z WarpEngine
> 68040@40 na CyberStorm PPC + 68060@50 plus CyberVision.
> Idziesz ostro, podziwiam i zazdroszczę :)
> Czytałem w kilku miejscach że 68060 jest najmniej kompatybilny
> wstecz z innymi procesorami rodziny m68k z powodu trybu
> CopyBack cache i czegoś tam jeszcze.

To prawda, część instrukcji jest emulowana w stosunku do 040.

> Czy brak pełnej kompatybilności wstecz na 68060 będzie bardzo
> uciążliwy?

Biorąc pod uwagę to, że gry interesują Cię najmniej - nie sądzę. Oprogramowanie pisane "pod system" na pewno będzie działać, oczywiście znacznie szybciej (jeżeli zostało pod 060 zoptymalizowane).

> Czy może ktoś podzielić się ze mną swoimi wspomnieniami przy
> podobnej zmianie procesora?

To nie do mnie to pytanie, ja wciąż mam 040...

> Co "może pójść nie tak", jakie programy użytkowe mogą
> "kaprysić".

Głównie stare, które sypią się i na 040. Nowsze programy, powstałe powiedzmy po 1995 roku nie powinny się sypać.

> Mam również nadzieję że dema pisane pod 020 i AGA nie będą
> kaprysić na 060 chociaż zdaję sobie sprawę że w demach wszystko
> jest możliwe.
> Z tego co się orientuję to najwięcej problemów będą sprawiać
> gry typu NDOS; no ale od czego jest WHDLoad.

WHDLOad nie jest panaceum, ale w wielu wypadkach na pewno pomoże odpalić "krnąbrną" grę czy demo.

> Zdaję sobie sprawę że osób naprawdę używających klasyki z 060
> można dzisiaj policzyć na palcach jednej ręki pracownika
> tartaku; no ale chyba sporo osób miało styczność z 060 w
> przeszlości.

Aż tak mało to ich nie jest - popatrz sobie na sygnatury naszych forumowiczów :)

> Pukanie się w czoło z powodu wywalania pieniędzy na "badziewie"
> widziane mniej mile; mam to na co dzień z żoną.

Z tym to się nie spotkasz na tym forum (no, może w co poniektórych wypadkach ), ale i tak nie ma się co przejmować.

> Pozdrawiam,
> Stacho

A ja życzę, by zakup dał Ci sporo satysfakcji :D

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2009 01:44:47
[#3] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #1

Ja mam Cyberstorma z 060 i mogę powiedzieć, że przesiadka na tę kartę jest sporym przyśpieszeniem. Z 060 nie ma problemu, tylko na początku trzeba będzie dobrać odpowiednią bibliotekę 68060.library i 68040.library (nie koniecznie najnowszą), a będzie chodzić wszystko dobrze. Jeśli chodzi o programy użytkowe, to nie zauważyłem problemów. Jeśli jakieś najstarsze miały kłopoty, to nowsze wersje działają bez problemów, tylko szybciej. Z grami dużo Ci nie powiem, gdyż sam mało gram, ale na ogół te kilka co uruchomiłem to działały. Problemy mogą (nie testowałem) sprawiać te najstarsze, które i tak na Amidze 4000 nie uruchomią się, gdyż są pisane "sprzętowo" pod Amigę 500. A dema - to sobie sam odpowiedziałeś :D
Ogólnie mówiąc jeśli przesiadziesz się na Cyberstorma PPC to zobaczysz sporo szybsze działanie i może 1% problemów z programami. Warto tutaj instalować programy pisane pod PPC, który jest dużo szybszy od 68060, a pod m68 właśnie szukać pod 060. Wtedy unika się problemów, a szybkość działania jest zauważalna. Jeśli nie ma pod 060 to wybieraj wersje programów pod najszybszy procesor. Gdyby wersja pod 040 powodowała problemy, to zmień wtedy na 020 - ta powinna działać.
Ponadto PPC jest duuużo szybszy od Pentiuma 200 - z tym to może komkurować sam 68060.
Użytkowników mających CyberstormaPPC jest w Polsce spora gromadka. Staraj się kupić Cyberstorma jak najmocniejszego (PPC 233 z 060), w przypadku PPC między zegarem 200, a 233 jest spora różnica. Na pewno ta karta da Ci sporo radości w pracy na Amidze klasycznej. No i bez karty graficznej AGA może spowalniać. Tu tylko Cybervision PPC lub Mediator i Voodoo 3 3000 lub lepiej Voodoo 5 5500 (tę ostatnią dość dobrze wykorzystuje AOS 4 - 64 MB VRamu).

[#4] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #1

Czytałem w kilku miejscach że 68060 jest najmniej kompatybilny wstecz z innymi procesorami rodziny m68k z powodu trybu CopyBack cache i czegoś tam jeszcze.

Propaganda. Po przesiadce z A3640 040/25 na CyberstormaMKII 060/50 z radością stwierdziłem, że więcej rzeczy zaczęło się nagle uruchamiać. Lepsza pod tym względem jest na pewno 060 na kartach by phase5, od np. 040 na Apollo. CS PPC w por. do MKII daje to samo + widoczne przyspieszenie (mimo takiego samego procesora z powodu szybszej pamięci).

Otóż zastanawiam się nad zmianą karty procesorowej z WarpEngine 68040@40 na CyberStorm PPC + 68060@50 plus CyberVision.

Gorąco polecam, jeśli tylko uda Ci się gdzieś dostać Cyberstorma.
[#5] Re: 68040 vs 68060

@Daclaw, post #4

Też to zauważyłem. :) W dawnych czasach używałem A1200 z Apollo 68040/40. Po przesiadce na BlizzardaPPC 603e/160 z 68060/50 faktycznie miałem wrażenie, że wszystko dużo sprawniej chodzi. Moim zdaniem to właśnie te "czterdziestki" były jakieś nie tego. :) Ja miałem znacznie mniej problemów z 060 niż 040. No a przyspieszenie było ogromne. Na nowo zacząłem odkrywać stare dema, które dopiero teraz zaczęły chodzić naprawdę fajnie. System też niesamowicie przyspieszył. Pamiętać należy, że wówczas AmigaOS nie był pod PowerPC i dlatego kupiłem Blizzarda z najwolniejszym PPC i najszybszą Motorolą. Jakoś nie wierzyłem, że szybko wyjdzie system pod PPC. No i się nie pomyliłem, bo wyszedł dopiero gdy ja już właściwie rezygnowałem z klasycznej Amigi i przesiadałem się na nowy sprzęt (Pegasos1/G3 a potem Pegasos2/G4). :)

Podsumowując. Gdybym był na Twoim miejscu to bez zastanowienia kupowałbym 060 (zwłaszcza do A4000, bo 060 w CyberStormie czuć dużo bardziej niż w Blizzardzie - dostęp do pamięci jest szybszy). Ale oczywiście to tylko moje zdanie i nie biorę odpowiedzialności za to co zrobisz. :)

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2009 09:47:25
[#6] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #1

oczywiscie ze warto.. odczucie mocy bedzie naprawde zauwazalen i mniej ciepla zrobi sie w pokoju :P

gry/dema z amigi 500 z dyskietki moga nie pojsc ..ale przez whdload powinny smigac.

co do tamdemu 060 + PPC zobaczysz duze przyspieszenie PPC (040/25 jest zenada)

jesli cie tylko stac na tak droga karte bierz.. na pewno za kilka lat nie stracisz na niej a wrecz zyskasz.

czy warto tak..popatrz na allegro/atarens :P skupuje wszystkie 060 z calej polski :D ..

[#7] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #1

Jako były posiadacz CyberStorma PPC z 68060/50 i 604e/233 na pokładzie, mogę śmiało tę kartę polecić. Tania pewnie nie będzie, ale z tego co się orientuję, to najszybsza karta do klasycznej Amigi. Szkoda, że tylko 128 MB pamięci można w niej umieścić, no ale w Efice też mam 128 i jakoś da się żyć.

[#8] Re: 68040 vs 68060

@Grzegorz Kraszewski, post #7

Dziękuję za wszystkie rady!
Widzę że opinia wszystkich Forumowiczów jest jak na razie zgodna: "jak cię stać to bierz".

No i tak zrobiłem; upolowałem CSPPC PPC@233 z niestety 040@40 + 128MB ram + CVPPC + oryginalne dyskietki z driverami i manual czyli cały tłusty komplecik :)

Nie pytajcie ile dałem bo jak żona się dowie to seksu nie będzie z pół roku :D :D :D

Ale od dawna chciałem mieć takie turbo w swojej A4000D

Co prawda na pokładzie 68040@40, ale można zrobić łatwy upgrade do 68060 z maską 71E41J (ostatnia wersja tego procesora, poprawione wszystkie błędy, mniej się grzeje i chodzi spokojnie do 80MHz; chodza słuchy że nawet więcej).
Koszt jakieś 100$ procek+6$ podstawka na wszelki wypadek+4$ oscylator.

Co prawda mam dorbny dylemacik czy przerabiać niegrzebany oryginał, ale raczej zdecyduje się na wymianę procka.

I wtedy będzie najlepsze turbo do klasyka.

Jak będę miał jakieś problemy to nie omieszkam zasięgnąć porady na forum.

Serdecznie dziękuję wszystkim za odpowiedź!

P.S.
Ponieważ wcześniej miałem ofertę sprzedaży najsłabszego CSPPC PPC@180 040@25 to z ciekawości sprawdzałem jaki byłby koszt zakupu i wymiany procesorów na XPC604ERX233PE i MC68060RC50 z maską 71E41J.

Może ktoś byłby zainteresowany wymianą procesorów na swojej karcie turbo?
Upgrade PPC nie jest aż takie trudne; przecież to standardowe BGA.
Upgrade 68040 do 68060 jest jeszcze łatwiejsze.
Na eBayu można kupić MC68060RC50 z maską 71E41J w cenie 100$, ale już różne źródła z Chin oferuja w cenie od 40$ do 70$.

Przez e-mail ciężko oczywiście stwierdzic czy to chińska podróbka czy nie.
XPC604ERX233PE jest dostępny w Chinach za ok. 40$/szt

Ja PPC nie potrzebuję wymieniać; no ale może byłby ktoś chętny na upgrade.
Usługa reballingu (czyli wymiany układu BGA) w Warszawie to ok 150-200PLN.
Wszytkie te ceny są cenami które ja dostałem w różnych ofertach; mogę się po prostu podzielić rezultatami moich poszukiwań.
Ja sam nie podejmuje się wymiany na cudzej karcie no chyba że mnie ktoś o to poprosi i zapłaci za ryzyko.
[#9] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #8

Na eBay.de można dostać 060 za około 50 EUR - nie wyjdzie taniej?
A oscylatory w Polsce nie są dostępne?

Podczas wymiany 040 na 060 ważna jest zmiana napięcia doprowadzanego do procesora z 5V na 3,3V oraz zmiana sposobu podawania częstotliwości z oscylatora do procesora (dla 040 jest dzielona przez 2, dla 060 nie).

Wymiana procesora i inne sztuczki związane z CSPPC są opisane na tej stronie.

[#10] Re: 68040 vs 68060

@lord_spider, post #9

Oj coś słabo sprawdzałeś

http://desc.shop.ebay.pl/i.html?_nkw=68060&_sacat=164&LH_TitleDesc=1&_trksid=m270&LH_PrefLoc=2&_dmd=1&_odkw=&_osacat=164&_rdc=1

Czy aby na pewno 50EUR za MC6860RC50 (pełna wersja)?
Z maską 71E41J jeszcze droższe, ale warte swojej ceny.

Na EAB jest kilka postów ludzi którzy kupili sobie procesor za 30EUR; potem zawsze kupowali jeszcze jeden za 100$ nie wiedzieć czemu...

Pozdrawiam,
Stanisław

Ostatnia modyfikacja: 29.08.2009 07:16:29
[#11] Re: 68040 vs 68060

@lord_spider, post #9

Dziękuję za stronkę ze sztuczkami na CSPPC; co prawda te informacje znalazłem już w innych miejscach, ale jeszcze jedno źródło wiadomości nie zawadzi.

Pozdrawiam! OK
[#12] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #10

Nie napisałem że sprawdzałem :) , lecz że za taką kwotę można kupić z Niemiec, nie z Chin, USA czy innego Hong Kongu.

A że obecnie w Niemczech nie ma żadnych aukcji z 060 to inna sprawa. Osobiście kupowałem 4 sztuki (nie jednocześnie, w różnych odstępach czasowych), nigdy nie kosztowały więcej niż 50 EUR + wysyłka.

I oczywiście były z maską 71E41J (jeden mam do tej pory).

[#13] Re: 68040 vs 68060

@lord_spider, post #12

To wyjaśnia sprawę
Ja śledzę eBay od 4-5 dni (niedługo, wiem) i za 50EUR nie widziałem jeszcze MC68060RC50 71E41J. w tej chwili zalatwiam zakup tego procka z Hong Kongu. Jak się nie uda to kupuję tego z eBaya za 100$.

Pozdrawaim,
Stacho
[#14] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #1

stachu100 napisał(a):

> Zdaję sobię również sprawę że nawet A4000 z PPC i kartą
> graficzną na ZIII to coś jak Pentium 200 + karta 3Dfx Voodoo I
> warte razem puszkę piwa.

No bez przesady. Jeśli tak ją wyceniasz, to stawiam ci skrzynkę piwa za tą A4000.

> Czytałem w kilku miejscach że 68060 jest najmniej kompatybilny
> wstecz z innymi procesorami rodziny m68k z powodu trybu
> CopyBack cache i czegoś tam jeszcze.

Wiesz. Ja do swojej A4000D wsadziłem CSPPC z 68060 już w 1997 roku i jakoś nie zauważyłem jakiś problemów, oprócz wielkiego kopa w stosunku do 68040.

> Czy brak pełnej kompatybilności wstecz na 68060 będzie bardzo
> uciążliwy?

Nie. Ja nie miałem z tym problemów.

> Czy może ktoś podzielić się ze mną swoimi wspomnieniami przy
> podobnej zmianie procesora?

Zobacz na mój konfig. Mi jakoś 68060 w niczym nie przeszkadza.

> Co "może pójść nie tak", jakie programy użytkowe mogą
> "kaprysić".

Nie spotkałem programów użytkowych, które nie lubią 68060.

> Mam również nadzieję że dema pisane pod 020 i AGA nie będą
> kaprysić na 060 chociaż zdaję sobie sprawę że w demach wszystko
> jest możliwe.

Tutaj wszystko jest możliwe.

> Zdaję sobie sprawę że osób naprawdę używających klasyki z 060
> można dzisiaj policzyć na palcach jednej ręki pracownika
> tartaku

Chyba jednak nie wiesz nic o Amigowcach :) Wejdź na PAU Base i sam się przekonaj.

> Pukanie się w czoło z powodu wywalania pieniędzy na "badziewie"
> widziane mniej mile; mam to na co dzień z żoną.

Trafiłeś na forum, gdzie większość zamroziła pieniądze w swoje hobby. Tak więc ja wszystko rozumiem.
[#15] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #13

Ja kupiłem 060 od chińczyka z Hong Kongu, też mam CSPPC i z pomocą MrT wymieniliśmy procka. Cała operacja zajćła 30min. Bez problemów karta odpaliła po włączeniu Amigi. OS3.9 nie wstał od razu, musiałem wywalić biblioteki dla 68040, które wcześniej miałem i kilka łatek. Po tym zabiegu wszystko pićknie wstało i rozkoszowałem sić śmigającym OS3.9. W moim przypadku przesiadka z 040/25MHz na 060/50MHz dała dosłownie łupnia. Wrażenia ogromne

[#16] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #8

stachu100 napisał(a):

> No i tak zrobiłem; upolowałem CSPPC PPC@233 z niestety 040@40 +
> 128MB ram + CVPPC + oryginalne dyskietki z driverami i manual
> czyli cały tłusty komplecik :)

Szkoda, że nie kupiłeś z 68060. Sam CSPPC z 68040 to jakaś pomyłka.
Jeśli jesteś dobrze obeznany z obsługą lutownicy na płytce z powierzchniowym montażem, to nie powinieneś mieś problemów z przerobieniem karty dla 68060.
[#17] Re: 68040 vs 68060

@kmilota, post #16

Nie będę mial z tym problemów, w końcu jestem automatykiem
[#18] Re: 68040 vs 68060

@kmilota, post #14

Tak tytułem sprostowania; być może niedokładnie się wyraziłem:

> > Zdaję sobię również sprawę że nawet A4000 z PPC i kartą
> > graficzną na ZIII to coś jak Pentium 200 + karta 3Dfx Voodoo
> I
> > warte razem puszkę piwa.
>
> No bez przesady. Jeśli tak ją wyceniasz, to stawiam ci skrzynkę
> piwa za tą A4000.
>
Chodziło mi o wartość Penitum 200 + VooDoo I.
Watość A4000 znam *bardzo* dobrze.

> > Zdaję sobie sprawę że osób naprawdę używających klasyki z 060
> > można dzisiaj policzyć na palcach jednej ręki pracownika
> > tartaku
>
> Chyba jednak nie wiesz nic o Amigowcach :) Wejdź na PAU Base i
> sam się przekonaj.

"Mieć" a "naprawdę używać" codziennie do wszystkiego to duża różnica.
Sam mam A4000D a na co dzień używam laptopa z WinXP.
Myślę że nie jestem odosobnionym przypadkiem chociaż szczerze podziwiam ludzi którzy twają tylko przy AOS3.9 lub 3.1.

Nawet na samym PPA jest żelazny dowód że króluje Windows.
Wystarczy wejść sobie w komentarze do dowolnego artykułu i tam w nagłówku komentarza jest informacja od jakiego providera i z jakiej przeglądarki post został wysłany.
Królują Windows, Linux i MOS.
Oczywiście to akurat wynika z tego że na OS3.9 nie ma sensownej przegladarki; no ale na AWeb czy IBrowse też niby można surfować i pisać posty.

Pozdrawiam,
Stacho
[#19] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #1

Witam,
ja też nie miałem problemów z 060. Czasem odpalałem speedballa pod uaeppc (nie muszę wyciągać pluskwy z głębokich czeluści szafy ;) i żadnych problemów nie było - 233 riscowe megaherce dają radę! Zatem jeśli CSPPC jest w pełni sprawna, to tylko można polecać.
Piszę w czasie przeszłym, bo w moim CyberStormie 604-ka się zepsuła(?). Po prostu, po wystartowaniu systemu, wszystko co korzysta z PPC sobie wisi. Dopiero po wywaleniu wszystkiego co ma związek z ppc, system działa... Dobrze, że chociaż 68060 jest sprawna.
Czy w obecnych czasach jest szansa na naprawę (gdzie?), czy lepiej (i taniej) będzie znaleźć coś na ebayu?

Pozdrawiam!

[#20] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #8

dla MOS-a i OS4 nie ma znaczenia jaki masz procek 68k, a 040 do gier i nawet dem styknie. w Napalm mozesz spokojnie grac pod JIT trance MOS-a i chodzi lepiej jak na prawdziwym procku 68060, podobnie z demami TBL na AGA.

[#21] Re: 68040 vs 68060

@kmilota, post #16

pomyłka? jakby miał mediatora to tak, ale on ma CSPPC + CVisionPPC to MOS-a odpali. OS4 nie bardzo nadaje sie do uzywania, bo za malo dziala na nim programow z OS3 i starszych w przeciwienstwie do MOS-a, a ten jak wiadomo nie dziala z mediatorem.

Ostatnia modyfikacja: 29.08.2009 21:38:04
[#22] Re: 68040 vs 68060

@BigBang, post #19

Dzięki za info!

W sprawie naprawy karty:

Jeżeli jest to tylko uszkodzony procesor PPC to nie ma problemu.
Nowy XPC604ERX233PE kosztuje ok 45$ w Chiach (plus koszty sprowadzenia).
Nawet myślałem żeby ściągnąć 4-5 sztuk i robić upgrade z 150MHz na 233MHz dla chętnych; no ale na razie to tylko zamiary.
Jakby było parę osób to dlaczego nie
Jak chcesz mogę dać Ci parę namiarów (nie sprawdzonych); także jak gość dostanie kasę od Ciebie i przestanie odpowiadać na e-maile nie miej do mnie żalu

Usługa wymiany (reballingu) układu BGA w Polsce to ok 150-200PLN.
Czyli teoretycznie za ok. 400PLN karta może być sprawna.

Gorzej jak coś jeszcze padło.
Bo wydasz 400PLN i nic...
O czasie i nerwach nie wspominając.

Podobno jest jakiś serwis we Francji który robi naprawy Amig; poszukaj na Google.
Od pewnego Fina mam info, że tam za upgrade sprawnej CSPPC biorą od 200 do 300EUR; naprawa może być jeszcze droższa.
Ciężka i kosztowna decyzja, nie zazdroszczę
[#23] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #22

ja bylbym chetny :) moje 150 Mhz dziala ale wiadomo ze demon szybkosci ot nie jest

[#24] Re: 68040 vs 68060

@PrzemasIII, post #23

Tylko w Blizzardzie PPC procesor jest 603E an Cyberstormie 604E.
Inny znaczy się.
Oczywiście nie wyklucza to zamówienia i przerobki; trzeba tylko wiedzieć dokładnie który procek.
Na szybko znalazłem że na karcie PPC@200MHz siedzi XPC603PRX200LE

Natomiast dla wyższych częstotliwości są inne procki:

XPC603PRX240
XPC603PRX240LD
xpc603prx300

z braku czasu nie szukałem dokładnie który trzeba zamawiać; ale myslę że XPC603PRX240LD

Teraz pytanie:
Czy chciałbyś się w to bawić sam czy też zlecasz komuś (np mi).

Jeżeli sam to po pierwsze musisz poszperać po internecie jakiego procka szukasz.

Potem piszesz do każdego z tych kontaktów z prośbą o cenę i warunki płatności:
chen佳 [rst.ic.com@gmail.com]
husoniya [asia-hk@hotmail.com]
Jessie [hkzhixin1@gmail.com]
mo in [mointechnology@gmail.com]
dahedz [dahedz@vip.163.com]
steven zhang [steven@kringic.com]
Amily [xianneng1@gmail.com]

Oferty jakie od nich otrzymasz będą pewnie baaaaardzo się między sobą różniły.
Nie przejmuj się; można się targować to nie sklep osiedlowy.
Na początek wystarczy.

Potem do serwisu gdzie naprawiają laptopy ale MUSISZ się upewnić że wymiany procka nie zrobią sprzętem hot-air tylko Infra-Red (w skrócie IR).
Infra-Red to w miarę nowa technologia wymiany układów BGA.

Potem zmiana mnożnika na karcie lub oscylatora.

I sprawa załatwiona.

Jeżeli przeze mnie to musiałbym to wszytko sprawdzić za Ciebie no i oczywiście wziąć na siebie ryzyko że coś pójdzie nie tak (np. dostanę uszkodzony procesor albo podczas lutowania coś się stanie; ryzyko uszkodzenia ukladu BGA podczas jego wymiany wynosi ok 1-2% na dobrym sprzęcie IR).
Oczywiście nie zrobię tego za przysłowiowe piwo a i dobrej stacji IR nie posiadam; jest to wydatek rzędu 14-20tys PLN.
Dlatego z wymianą ukladu BGA i tak muszę iśc do dobrego serwisu i za to zapłacić.

Wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam,
Stacho

Ostatnia modyfikacja: 30.08.2009 01:01:48
[#25] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #22

Dzieki za informacje. Wszelkie przydatne namiary beda mile widziane. Ja osobiscie chce najpierw sie upewnic w ten lub inny sposob, co tak naprawde padlo. Nawet mam juz oscyloskop, ale moze sie on okazac za cienki na te czestotliwosci.

Pozdrawiam!

[#26] Re: 68040 vs 68060

@BigBang, post #25

Po pierwsze sprawdź czy oscylator dla PPC (to ten na samym rogu karty; 66MHz) generuje częstotliwość przy włączonym komputerze.
Tutaj oscyloskop się na pewno przyda.

Po drugie czy aby na pewno wszystkie zworki systemowe są właściwie ustawione (jeżeli procesor PPC kiedyś pracował i nagle przestał i nikt w karcie nie grzebał to ten temat sobie odpuszczamy).

Po trzecie wykluczyć wszelkie zimne luty na karcie; potrzebna będzie lupa i DUUUUŻO cierpliwości i wolnego czasu.
Po czwarte czy jest zasilanie na wszystkich układach płyty; trzeba znać na jakim wyprowadzeniu układ ma zasilanie. Ten pomiar niestety należy robić "na żywca" czyli przy włączonym komputerze.

Niewielkie drgnięcie ręki i zwieramy wyprowadzenia ukladu w najlepszym przypadku powodując zwis systemu.
W najgorszym przypadku wiadomo: dymek i takie tam...

Jak to nie pomoże to sama chęć naprawy nawet z najlepszym oscyloskopem też nie pomoże.
Po prostu nie wiesz co mierzyć i gdzie.
Trzeba mieć stację diagnostyczną + naprawdę profesjonalny analizator stanów logicznych i trzeba wiedzieć co i gdzie mierzyć.

Bez znajomści tematu nie ma co tak walczyć; znacznie lepszą metodą w warunkach polowych jest wymiana układów "na pałę" pod warunkiem że masz na 100% dobre układy zapasowe; w koncu winowajcę znajdziesz.
Zaczynamy od procka PPC.

Powodzenia! OK
[#27] Re: 68040 vs 68060

@stachu100, post #26

No właśnie, spodziewam się niezłego hardcora :)
Mam ten przypadek, że działało, działało, aż przestało. Bardzo liczę na jakiś zimny lut (karta miała wymieniane już elektrolity i dodatkowo, podstawka 68060 była poprawiana). Po prostu starość nie radość, zwłaszcza w elektronice.
Dzięki za sugestie! Pozdrawiam!

[#28] Re: 68040 vs 68060

@BigBang, post #27

Zimny lut może też być pomiędzy procesorem PPC a kartą turbo...
Niestey ten rodzaj zimnego lutu jest niemożliwy do wykrycia ponieważ procesor jest przylutowany na tak zwane "kulki".

Jedyna mozliwość wykluczenia zimnego lutu procesor-karta to wylutowanie procesora w wlutowanie go z powrotem.

Także jeżeli po sprawdzeniu wszystkich połączeń na płycie zimnych lutów nie znajdziesz; możesz iść do serwisu gdzie reperują laptopy (dobrego serwisu z IR!!) i zamówić usługę przelutowania procesora.

Kto wie; być może będziesz miał szczęście. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem