[#1] Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA
Cześć. Mam pytanie: jak poprawnie skonfigurować na Amidze 1200 kartę sieciową PCMCIA 10/100Base FastEthernet marki Billionton Systems Inc. (zakupioną w eFunzine) tak by pracowała z routerem Siemens AID SLI-5300 i mógłbym transferować pliki pomiędzy pecetem i Amigą i korzystać na Amidze z Internetu? Jakie potrzebuję sterowniki? Próbowałem już z cnet.device, ale występują błędy i program nie może otworzyć tego urządzenia. Jak to zrobić na OS3.5 (Miami), a jak na OS4.0? Dzięki za wszelką pomoc!

[#2] Re: Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA

@Minniat, post #1

Przecież na stronie eFunzine jest napisane, że "w komplecie sterowniki do Amigi"?

[#3] Re: Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Miałem dyskietkę ze sterownikiem, ale się gdzieś zapodziała, ale był tam o ile pamiętam tylko sterownik cnet.device, którego najnowsza wersja mieści się na Aminecie. Podczas konfiguracji MiamiInit wychodzi komunikat o błędzie (requester z cnet.device na belce okna). Niedługo postaram się tutaj umieścić treść tego requestera.

[#4] Re: Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA

@Minniat, post #1

http://allegro.pl/item722844682_karta_pcmcia_10_mibt_3com_okazja.html - czy taka karta zadziała z A1200?

[#5] Re: Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA

@GumBoy, post #4

Hej, nie wiem czy ta zadziała jednak chciałbym skonfigurować obecnie posiadaną. Jest ona na pewno sprawna (po podłączeniu świeci się światełko na routerze oraz na karcie).

Ale coś mnie zaciekawiło: na dole strony z aukcją widzę opis karty - 16 bitowa. Może o to właśnie chodzi: cnet.device posiada wersję sterownika o nazwie cnet16.device, być może ta wersja zadziała z moją kartą sieciową (wystarczy, że podmienię nazwy). Muszę spróbować.

[#6] Re: Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA

@Minniat, post #5

Pytam z ciekawości, bo zapewne spece od "amigowych" sieciówek zawitają do tego wątku.

[#7] Re: Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA

@GumBoy, post #6

U mnie działała taka sama karta jak na podanej aukcji. OS 3.1, AmiTCP konfiguracja wg. opisu z PPA: http://www.ppa.pl/artykul-Instalacja.i.konfiguracja.AmiTCP-2_16_759.html
[#8] Re: Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA

@zyga64, post #7

To chyba sobie kupię nawet jakby miała leżeć bo taniej kątówki nie znajdę. W końcu to tylko złotówka.

[#9] Re: Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA

@GumBoy, post #8

To dolicz sobie jeszcze teraz cene kabelka, ktora wbrew pozorom nie jest mala. Ale faktem jest ze karty te bardzo dobrze dzialaja z a1200 z amitcp.

Pozdrawiam
[#10] Re: Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA

@pjk, post #9

Mam takie kabelki. A cena wcale nie jest wysoka w porównaniu z cenami z amisklepów. Ostatnio szwagier kupował taki zestaw do jakiegoś przedpotopowego lapka, bo chciał sobie maszynę do staroci złożyć i za kabel dał 15 PLN.

[#11] Re: Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA

@GumBoy, post #8

Co to znaczy tania kątówka? Mam gdzieś takie coś ...
[#12] Re: Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA

@Minniat, post #5

Wszystkie karty PCMCIA które da się używać w A1200 muszą być 16 bitowe - złącze 32 bitowe zostało wprowadzone później i zresztą zmieniło nazwę na PC Card (i żadna Ami go nie ma).

Ja używałem kilka róznych (tanich - 10-20 zł) kart 3Com w A1200 i żadna nie sprawiała problemów (sterowniki oczywiście z pakietu 3Com).
[#13] Re: Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA

@GumBoy, post #10

Gdzie takie kabelki można nabyć do tych kart 3 Com?

[#14] Re: Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA

@zyga64, post #7

Na Aminecie jest AmiTCP wersja 4.0 demo. Są do tego patche na Aminecie do przejścia z 4.1 i/lub 4.2 na 4.3. A czy jest jakiś patch do przejścia z 4.0 do 4.1 albo 4.2? Mnie się nie udało znaleźć na Aminecie. Z tego co wiem AmiTCP jest darmowy. Ewentualnie gdzie można znaleźć najnowszą wersję AmiTCP?

[#15] Re: Poprawna konfiguracja karty sieciowej PCMCIA

@Tomski, post #13

Na Allegro. Niewiele taniej niż karta z kabelkiem.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2009 18:22:25
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem