[#1] Blizzard PowerPC i pamięć
Cześć

Darujcie jeszcze jedno pytanko o Blizzard PowerPC do A1200. Jakie simmy 72 pinowe mozna wlozyc do niej? Wszystko jedno jakie, (np. grube, cienkie, jednostronne, dwustronne)? Czy sa jakies ograniczenia? Sa w nie 2 gniazda na pamieci, a wiec moge obsadzic, np. w 1 gniazdo 32MB, a w drugie 128MB?

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#2] Re: Blizzard PowerPC i pamięć

@rjack1, post #1

Aneks do mojego, powyzszego pytania. Mam 8MB RAM simm od BlizzardaIV1230. Bedzie pasowac do BPPC?

Simmy tzw. EDO tez mozna stosowac?

Robert
[#3] Re: Blizzard PowerPC i pamięć

@rjack1, post #2

Tak, pasują wszystkie SIMMy i w dowolnych konfiguracjach. Ale lepiej wsadzać takie same. To może oszczędzić głowienia się nad przyczyną różnych dziwnych zwisów.
[#4] Re: Blizzard PowerPC i pamięć

@Jacek Rzeuski, post #3

Cześć!

Dzieki. Wczoraj czytałem Twój pouczający artykuł o przetaktowaniu procesorów z ostatniego numeru Magazynu Amiga, ale i tak się za, to nie zabiorę z powodu braku umiejętności posługiwaniu się lutownicą.

Robert

[#5] Re: Blizzard PowerPC i pamićć

@rjack1, post #4

Ja się dobrze czułem i przy przetaktowaniu PPC przez mnożnik wszystko było OK a jak przetaktowałem przez zmianę oscylatora na większy to mi się zwaliła BVizja i nie wiem ale chyba poważnie. A co do ramu w BlizzardPPC możesz wcisnąć wbrew temu co mówi instrukcja 2x128MB ram(sprawdzałem)

[#6] Re: Blizzard PowerPC i pamićć

@Arbuz, post #5

W instrukcji jest tak ze do BlizzardaPPC mozna wlozyc 256 MB a do CyberstormaPPC (A3000/A4000) tylko 128 MB
[#7] Re: Blizzard PowerPC i pamićć

@Andrzej Drozd, post #6

Hmmm, rzeczywiscie w instrukcji pisze 128 MB
[#8] Re: Blizzard PowerPC i pamićć

@Andrzej Drozd, post #7

W instrukcji to moze jest 128MB, ale pod linkiem http://www.amiga-hardware.com/blizzard603e.html zanjdziesz wlasni informacje o 256MB.
Ciekawe czy byly SIMM 256MB w jednej kosci?
Czy probowal ktos podlaczac do BPPC tzw. expandery SIMM, ktore umozliwiaja wsadzenie 2 SIMM do jednego gniazda na plycie glownej?
[#9] Re: Blizzard PowerPC i pamićć

@Norbert, post #8

Norbert napisał(a):

> W instrukcji to moze jest 128MB, ale pod linkiem
> http://www.amiga-hardware.com/blizzard603e.html zanjdziesz
> wlasni informacje o 256MB.

Dziękuję Wam za info, że do BPPC dla A1200 można włożyć nawet 256MB

> Ciekawe czy byly SIMM 256MB w jednej kosci?

Osobiście z takimi się nie spotkałem.

> Czy probowal ktos podlaczac do BPPC tzw. expandery SIMM,
> ktore umozliwiaja wsadzenie 2 SIMM do jednego gniazda na plycie
> glownej?
Kiedyś pytałem się o to w stosunku do karty BlizzardIV 1230, ale nik się nie zgłosił, że robił taki eksperyment.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem