[#1] Sprzętowy emulator A500 - opinie, wrażenia !!!
link: http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=568&sid=90adecf97f43e8db461c6b89b7174beb

Tak jak w temacie.
Czy ktoś to używał ???
Jakie są Wasze opinie o tym sprzęcie?
[#2] Re: Sprzętowy emulator A500 - opinie, wrażenia !!!

@Robo, post #1

Za taką kasę to mogliby dorzucić Kickstart, a tak to trzeba go zgrać z Amigi, którą i tak trzeba mieć. To w sumie po co emulator. No chyba, że ktoś "se ściągnie go z neta"

[#3] Re: Sprzętowy emulator A500 - opinie, wrażenia !!!

@Robo, post #1

Kiedyś się spotkałem z krytyką tego w stylu: "4 układy + płytka i kilka portów". W sumie sam uważam ,że coś tego typu dało ,by się bez większych problemów samemu zrobić. Teraz zastanawiając się, wpadłem na pomysł z ,by z tego zrobić coś w stylu Picodore 64(c64 w wersji palmtop).

[#4] Re: Sprzętowy emulator A500 - opinie, wrażenia !!!

@silverbud, post #2

Zabawka dla snobów. Tyle mniejwięcej kosztowała Amiga 500 w 1990r. Za tyle kupujemy dość przyzwoity używany notebook, na którym uruchamiamy winuae i mamy coś szybszego niż A4000.
Cena wzięta z Księżyca.

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2009 12:09:01
[#5] Re: Sprzętowy emulator A500 - opinie, wrażenia !!!

@Robo, post #1

Ale dziady! Nawet obudowy im się nie chciało dorobić. Sam mam se kupić (zrobić) i tą płytkę wmontować? O Kickstarcie już nie wspomnę...
[#6] Re: Sprzętowy emulator A500 - opinie, wrażenia !!!

@Robo, post #1

Kiedyś na holenderskim ebay widziałem aukcje, gdzie minimig był kilka razy tańszy, aż się zdziwiłem, ale udawana 500 mnie nie bawiła.

[#7] Re: Sprzętowy emulator A500 - opinie, wrażenia !!!

@parallax, post #5

Nikt nie może sprzedawać minimiga z obrazem kickstartu, gdyż ten jest chroniony prawem autorskim. Po prostu odpowiedzialność ta jest przenoszona na kupującego, który może sobie np. kupić kick1.3 na aukcji internetowej albo wyjąć z A500, choćby uszkodzonej.
Co do ceny, rzeczywiście dość wysoka, ale ceny kości i PCB tez nie są małe. Kiedyś z ciekawości sprawdzałem te ceny i wyszło jakieś kilkaset zł. Tak czy inaczej kompletna dokumentacja jest dostępna i każdy chętny może spróbować sobie minimiga zrobić. Jeśli się uda, to zaoszczędzi z połowę tej kwoty.

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2009 13:38:41
[#8] Re: Sprzętowy emulator A500 - opinie, wrażenia !!!

@Robo, post #1

Jak dla mnie cena ok 800 zl to calkiem przyzwoita cena. Zwlaszcza ze sprzet ma juz wbudowane 2 mb chip.

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2009 13:34:31
[#9] Re: Sprzętowy emulator A500 - opinie, wrażenia !!!

@wali7, post #7

zawsze też można kupić ten joy usb który opisywalem na ppa, tam są 2 romy, 1.3 i 3.0

[#10] Re: Sprzętowy emulator A500 - opinie, wrażenia !!!

@Robo, post #1

Ale idea jest dobra.
Jakby to było w obudowie jak konsola przenośna z ekranem lcd tej wielkości.
to za ok 300zł fajny sprzęcik by był
[#11] Re: Sprzętowy emulator A500 - opinie, wrażenia !!!

@Shredder, post #10

nie przy takie ilosci (to nie np PSP produkowane w setkach tysiecy)

[#12] Re: Sprzętowy emulator A500 - opinie, wrażenia !!!

@silverbud, post #2

Na Amiga Forever romów nie brakuje.

[#13] Re: Sprzętowy emulator A500 - opinie, wrażenia !!!

@Robo, post #1

Tak, jest na PPA gość który posiada Minimiga.

[#14] Re: Sprzętowy emulator A500 - opinie, wrażenia !!!

@Robo, post #1

Najfajniej byłoby taką płytkę zrobić samemu, dorzucić interfejs klawiatury taki, żeby mógł obsługiwać tasiemki od prawdziwej Ami i zamknąć w obudowie powiedzmy oryginalnej A1200 wyprowadzając potrzebne wyjścia :D Stara blacha - nowy silnik ot prawie jak Natami ;) albo"usprzętowić" całe UAE na jakichś układach scalonych...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem