[#1] potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600
potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600 ponieważ chce grać i używać amigi z dysku twardego może ma ktoś?
[#2] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@VeloN, post #1

posiadam 1 MB na pcmcia przyspiesza amige o 25% co do ceny na peno sie dogadamy

Ostatnia modyfikacja: 06.09.2009 18:23:46
[#3] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@PrzemasIII, post #2

Jeśli nie będzie innej oferty to kupię ale jak ktoś będzie miał taniej lub większą pamięć to proszę proponować

Ostatnia modyfikacja: 06.09.2009 18:54:01
[#4] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@VeloN, post #3

moge wykonać ci piggymoda za 50 zł(pamięć daje ze swojej amigi)...

Ostatnia modyfikacja: 06.09.2009 19:43:31
[#5] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@VeloN, post #3

Zrób sobie sam, schematy są w internecie. Do A600 rozszerzeń pamięci oprócz chip, rzadkich kart turbo i kart pcmcia do 4mb nie było.

[#6] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@rafgc, post #5

tzn nie rozumiem schematy do pamięci ale nie CHIP i fast? to po co to?:/

[#7] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@VeloN, post #6

Chyba nie zrozumiałeś mnie. Napisałem, że do A600 nie było praktycznie rozszerzeń pamięci oprócz 1MB CHIP, jak chciałeś mieć 8MB FASTu to trzeba było kupić kartę turbo, są one bardzo rzadkie, można było też wsadzić kartę 4mb (też ciężko dostać) do PCMCIA.

Więc jak chcesz mieć dużo pamięci, to musisz zrobić sobie sam, ewentualnie poczekać, aż kto inny zrobi.

[#8] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@rafgc, post #7

tzn mi by wystarczyło właściwie 4MB albo i nawet mniej bo chce używać gier WHDLOAD i pare programów dałby mi ktoś taki schemat?

[#9] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@VeloN, post #8

tutaj jest do 8mb http://lvd.nedopc.com/Projects/a600_8mb/index.html ale można też przylutować 2 kości i mieć 4mb.

Jak to okroiłem i zrobiłem 5.5mb (jest w dziale grafitti), żeby pcmcia działało i można było wyłączać urządzenie. Jak działa whdload przy 5.5mb to nie mogę określić obiektywnie, na pewno jest 100 razy lepiej niż na 2mb chip, być może przemasIII, który ma jedno z niewielu pamięci jakie wykonałem może powie jak to się sprawuje na dłuższą metę, bo ja nie mam czasu i kompletnego sprzętu żeby grać.

[#10] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@rafgc, post #9

no właśnie gadałem z przemasem o whdload i nie korzystał z tego... więc nie wiem ale jak jest schemat to spróbuję sobie te 8MB złożyć i po założeniu będę mieć 9MB tak? chip czy fast? gdyby jednak mi sie nie udało to napiszę ofertę że kupię pamięć dziękuję za podesłanie linka do schematu :)

[#11] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@VeloN, post #10

Tak, będziesz miał 9mb a jak dokupisz jeszcze 1mb chip to będziesz miał 10mb. Komu chcesz składać ofertę na pamieć? Jeśli rosjanom to żeby kupić od nich pamięć to musisz mieć szczęście i wbić się w kolejkę, bo nie robią tego hurtowo. Jeden człowiek, o ile się nie mylę Zetr0 z EAB robi te pamięci teraz, bo wysyłka masowa z Rosji się nie opłaca a sam autor projektu powiedział, że jest znudzony już robieniem tych pamięci.

Ale możesz kupić za to zestaw do samodzielnego montażu od nich, czyli płytkę i zaprogramowany układ, pamięci i resztę drobnicy musisz zdobyć sam.

[#12] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@rafgc, post #11

no właśnie wiem że z pamięcią jest ciężko a mi tak zależy na whdload bo mam rom 37.350 a ze stacją dyskietek mam mały problem bo jedna sprężynka słabo trzyma i nie wszystkie dyskietki mi wyjmuje:/

[#13] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@VeloN, post #12

Sprzedam + 1 MB CHIP z mojej AmiHD - 250 zł.

[#14] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@pong777, post #13

Czyżbyś był jednym z niewielu szczęśliwców w Polsce, którym taką pamięć udało się kupić?

[#15] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@rafgc, post #14

Mam tą standardowo montowaną w A600HD/20 kupiłem ją razem z Amigą. W razie "W" odsprzedam.

[#16] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@pong777, post #15

chcesz 250zł za 1mb chipu? czy jak?

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2009 19:04:56
[#17] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@rafgc, post #9

rafgc napisał(a):

> tutaj jest do 8mb
> http://lvd.nedopc.com/Projects/a600_8mb/index.html ale można
> też przylutować 2 kości i mieć 4mb.
>
> Jak to okroiłem i zrobiłem 5.5mb (jest w dziale grafitti),
> żeby pcmcia działało i można było wyłączać urządzenie. Jak
> działa whdload przy 5.5mb to nie mogę określić obiektywnie, na
> pewno jest 100 razy lepiej niż na 2mb chip, być może
> przemasIII, który ma jedno z niewielu pamięci jakie wykonałem
> może powie jak to się sprawuje na dłuższą metę, bo ja nie mam
> czasu i kompletnego sprzętu żeby grać.

jakby komuś zlecić zrobienie takiej karty to ile trzeba byłoby zapłacić

[#18] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@rafgc, post #16

Za całą płytkę z RAMem z mojej A600HD. Oryginał.

No ewentualnie można sobie podróbkę tutaj kupić:

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=25&products_id=879

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2009 12:08:18
[#19] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@pong777, post #18

Co masz na myśli pisząć "całą płytkę z RAMem"? Czy oprócz ramu jest na tej płytce coś jeszcze ciekawego?

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2009 17:34:21
[#20] Re: potrzebuję dodatkową pamięć do Amigi 600

@QkiZ, post #17

"jakby komuś zlecić zrobienie takiej karty to ile trzeba byłoby zapłacić"

Jakby ktoś miał własne laboratorium do trawienia płytek, to chyba ze 100zł, w przeciwnym wypadku około 200zł przy pierwszym razie ze względu na koszty dokumentacji płytek drukowanych.

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2009 17:33:52
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem