[#3]
Re: jak przenieść Directory Opus 4 z AmiKit na Workbench w Amiga 1200?
@martinflash,
post #1
Znam ten ból :) też ręce mi opadają na myśl, że miałbym od nowa konfigurować DOpusa - choć ja to przerabiałem w drugą stronę, znaczy się przenosiłem DOpusa z Ami na PC. Mój opis będzie dotyczył starszej wersji (4.12) niż ta, która jest w AmiKIT, więc mogą pojawić się małe rozbieżności.
Przeniesienie samego DOpusa, to pikuś - namierzasz program (SYS:Utilities) i w jego wnętrzu zakładasz (o ile już nie istnieją) katalog C do którego kopiujesz z C: plik DOpusRT; katalog S do którego kopiujesz z S: pliki konfiguracyjne ConfigOpus.* DirectoryOpus.* (tych ostatnich będzie kilka sztuk); katalog Libs, do którego z LIBS: kopiujesz co najmniej 2 biblioteki dopus.library i inovamusic.library; katalog Locale i podkatalog Catalogs do którego wrzucasz pliki lokalizacyjne. To by było wszystko, jeżeli chodzi o samego DOpusa. Jeżeli zastanawiasz się po kiego grzyba takie "klonowanie" katalogów - chodzi o to, że jak te pliki trzymasz w takich katalogach, to nie musisz ich potem na Ami kopiować do odpowiednich katalogów (C: LIBS: S:), jak zostawisz je w środku katalogu DirectoryOpusa, to on je bez problemu znajdzie. Po skopiowaniu katalogu z DOpusem do user-startup dodajesz linijkę (zakładając, że katalog DOpusa skopiujesz do SYS:Utilities/DirectoryOpus):
ASSIGN >NIL: DOpus: SYS:Utilities/DirectoryOpus
I to by było na tyle jeżeli chodzi o DOpusa.
Teraz trudniejsza część, czyli programy podpięte pod guziki i filetypy. Możesz po prostu odpalić konfigurację i podejrzeć ścieżki do programów i je skopiować. Możesz też podejrzeć zawartość pliku DirectoryOpus.CFG, w którym również znajdziesz ścieżki do tych programów.
Niestety nie ma tak dobrze, że to już koniec. Programy, podpięte pod DOpusa czasami wymagają bibliotek, devices, handlerów, fontów... Na szczęście na Aminecie leży programik RscManager, więc robisz tak: kopiujesz wszystkie podpięte do DOpusa programy np. z C: do jakiegoś katalogu na dysku a następnie zapuszczasz ResourceManagera, któremu wskazujesz ten katalog. Po chwili otrzymujesz listę wszystkich wymaganych przez te programy plików, program ma listę wyboru podzieloną na kategorie Fonts/Libs/Devs/.../All. Wybierasz powiedzmy Libs, przechodzisz do LIBS: i kopiujesz wskazane przez program biblioteki do jakiegoś katalogu. Operację powtarzasz dla pozostałych kategorii...
Oczywiście, jeżeli nie zależy Ci na miejscu i zarówno na Ami jak PC masz ten sam AOS, to po prostu skopiuj żywcem wszystkie te katalogi - OSTROŻNIE Z S: (Startup-Sequence, user-startup), Prefs (Env-Archive), WBStartup.
Jeżeli masz w Ami inny procesor niż w WinUAE, to zwróć uwagę na Datatypy, biblioteki...
Na koniec mały "cheat", który ja zastosowałem: w katalogu systemowym założyłem katalog Ami, do którego skopiowałem żywcem calutką zawartość mojego amigowego dysku. Następnie w user-startup dodałem wpisy:
Assign >NIL: REXX: SYS:Ami/S ADD
Assign >NIL: KEYMAPS: SYS:Ami/Keymaps ADD
Assign >NIL: LOCALE: SYS:Ami/Locale ADD
Assign >NIL: LIBS: SYS:Ami/Classes ADD
Assign >NIL: HELP: SYS:Ami/Info/Guides ADD
Assign >NIL: C: SYS:Ami/C ADD
Assign >NIL: S: SYS:Ami/S ADD
Assign >NIL: LIBS: SYS:Ami/Libs ADD
Assign >NIL: DEVS: SYS:Ami/DEVS ADD
Assign >NIL: L: SYS:Ami/L ADD
Assign >NIL: FONTS: SYS:Ami/FONTS ADD
.
.
.
I inne ze starej startup-sequence i user-startup...
Tylko nie kopiuj tego bezmyślnie, bo mam zamieszane w assignach - szczególnie HELP:...
Teraz, gdy jakiś program szuka biblioteki, to w pierwszej kolejności sprawdza czy dana biblioteka nie jest czasem wczytana do pamięci, następnie zagląda na SYS:Libs a na końcu do SYS:Ami/Libs...
Też możesz tak zrobić, jeżeli nie zależy Ci na miejscu.
Ostatnia modyfikacja: 07.09.2009 00:33:32
Ostatnia modyfikacja: 07.09.2009 00:38:36