[#1] Kolejna Amiga
Muszę po prostu się pochwalić:)

Jakiś czas temu trafiłem na allegro fantastyczny zestaw. Jedyne 250 pln. Warunek był taki, że trzeba się osobiście po to kopsnąć do Rudy Śląskiej. Za dużo tego towaru było, żeby wysłać pocztą. Dogadałem się z właścicielem, dorzuciłem 150 plnów, żeby poczekał na mnie z tym sprzętem do końca miesiąca, wziąłem urlop, wsiadłem w Lans Rovera, pełny bak, gps, pół paczki fajek, najlepszy kumpel obok i jazda. Dojechaliśmy do Rudy, pogadaliśmy z właścicielem, jego mama poczęstowała nas herbatką i załadowaliśmy sprzęt. A było to:
Śliczna, ładnie zachowana Amiga 1200 z jedynym słusznym znaczkiem C, monitor Phillips - biały, jakby dopiero co z fabryki wyszedł, jakieś 800 dyskietek, zasilacz, cdrom, dysk twardy z kupą softu, taśmy, adapter 3.5", kilkadziesiąt cdków, joy, myszka, dodatkowa stacja dysków od CDTV, kabli od cholery i kilka kompletnych roczników czasopisma Amiga, Amiga Computer Studio, C&A, Top Secret oraz Bajtek.

Po powrocie czekała mnie jeszcze jedna niespodzianka - pod klapką siedział sobie Elbox 1200/4, co prawda bateryjka się zaśniedziała z deka i odpadła przy wyciąganiu karty, ale i bez tego karta robi. Amiga, którą już miałem, od razu kopa dostała. Nareszcie w Jetstrike AGA normalnie się gra:).

700 kilosów w obie strony, z wizytą w krakowskim muzeum lotnictwa po drodze - wyjątkowo udana sprawa;)

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2009 11:46:02

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2009 12:18:09
[#2] Re: Kolejna Amiga

@q800, post #1

Gratuluję! Zdarzają się okazje...

Ale gdy przeczytałem, że "Amiga dostała kopa" po wsadzeniu 4 MB Fast to przyznam się, że się uśmiechnąłem ironicznie. :> Nie wiem czy bym tak napisał w 1995 roku. :)

[#3] Re: Kolejna Amiga

@MDW, post #2

Powinno się pisać: zaczęła pracować normalnie, czyli z nominalną wydajnością procesora 68020. Choć należy się ciszyć, że debilne Commodore przynajmniej chip obsadzało - wirtualka na dyskietce to byłoby coś w ich stylu.
[#4] Re: Kolejna Amiga

@MDW, post #2

Nie no, wiesz. Ten "kop" to takie relatywne dosyć określenie. Kop o tyle, że teraz mogę mieć tapetę w WB i odpalać dosowe gierki, programy i grafiki o większej rozdzielczości w PP bez problemu:). A i ogólne to wszystko teraz lepiej działa, zwłaszcza JS AGA, do którego mam straszny sentyment.

A jeszcze: do tego elboxa zdaje się, mogę dorzucić koprocesor, right?
Takie coś jak to
http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=171&sid=a72af695b150c36667ddd3bd6b77d113

i zdaje się jeszcze to

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=466&sid=a72af695b150c36667ddd3bd6b77d113

??

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2009 12:11:05
[#5] Re: Kolejna Amiga

@MDW, post #2

MDW napisał(a):

> Gratuluję! Zdarzają się okazje...

Pogratulować to chyba trzeba sprzedawcy. 400zł za taki zestaw.

Pozdrawiam
[#6] Re: Kolejna Amiga

@RadoslawF, post #5

Bez przesady. Akurat żadna suma.
Za samą amigę i elboxa więcej musiałbym dać komuś z allegro.

[#7] Re: Kolejna Amiga

@MDW, post #2

Te karty sa przewaznie taktowane 28-32 MHz. Kop jest dosc znaczny. Takze AGA zauwazalnie przyspiesza oraz Chip.
[#8] Re: Kolejna Amiga

@q800, post #1

To ile dołożyłeś do tej Amigi za paliwko? ;) Mimo wszystko podziwiam, że Ci się chciało tyle jechać ;)

[#9] Re: Kolejna Amiga

@q800, post #1

Nie chcę Ci psuć radości z nowej Amigi, ale uważam, że cały trud i pieniądze (w tym kasa za paliwo) jakie zainwestowałeś są trochę nieadekwatne do tego sprzętu. Jakieś ekstra turbo chociaż by się zdało :). Ja w każdym razie nie fatygowałbym się taki kawał drogi - choć zalety krajoznawcze niezaprzeczalne, zwłaszcza to muzeum :).

Choć z drugiej strony, ustrzelić Amigę z turbo za 500-600 zł to też nie lada sztuka...

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2009 17:40:11
[#10] Re: Kolejna Amiga

@Marek, post #9

Amiga to nie sport, gdzie dąży się do jak najtańszego kupna, lub najdroższej sprzedaży. To po prostu Hobby. I każdy wie ile chce dać za taki sprzęt.
[#11] Re: Kolejna Amiga

@kmilota, post #10

Normalny człowiek robiąc zakupy stara się jednak kupić taniej zamiast drożej.
W przypadku wątkotwórcy przepłacił na oko dwukrotnie, jeśli doliczyć koszt paliwa to pewnie trzykrotnie.
Ale oczywiście to jego pieniądze i wolno mu.
[#12] Re: Kolejna Amiga

@RadoslawF, post #11

Eh Panowie, Panowie...
Dokładnie, to nie sport. A wycieczka po paru miechach zasuwania to sama radocha. Zwłaszcza jeśli ma cel;)

Poza tym pytałem o te koprocesory. Co jeśli oscylator ma większe taktowanie niż koprocesor?

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2009 10:26:02

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2009 10:27:52
[#13] Re: Kolejna Amiga

@RadoslawF, post #11

Odliczając paliwo, które było kosztem urlopowej wycieczki, powiedziałbym, że kupiłem ten cały sprzęt wyjątkowo tanio. Przynajmniej patrząc po cenach na Allegro, a innych regularnych źródeł raczej brak, nie licząc efunzine i innych specjalistycznych zachodnich sklepów.

[#14] Re: Kolejna Amiga

@q800, post #1

A jaki to monitorek? Może chcesz go opchnąć? Jeśli to CM8833-II to chętnię go od Ciebie kupię.

[#15] Re: Kolejna Amiga

@q800, post #1

Ja taki komplet bez monitora, ale z kompletna CDTV, kontrolerem klawiatur, przejściówka 2,5-->3,5, 3myszkami innymi pierdołami kupiłem za 180zł, za wysyłkę nie płaciłem bo tak sie zdarzyło, że osoba która sprzedawała Amigę mieszkała w mieście które było na trasie pociągu Szczecin->Kętrzyn którym jechałem, mało tego nie musiałem gonić do gościa po Amigę, bo był tak życzliwy, że przyniósł ją na dworzec, gdzie szybo dokonaliśmy targu.
Miło wspominam tą tranzakcie do dziś.

[#16] Re: Kolejna Amiga

@frywolny_marian, post #14

Mam białego, z klapką i naklejkami w idealnym stanie, ile dajesz?

[#17] Re: Kolejna Amiga

@arti4-92, post #16

Arti Ty sie lepiej przynaj co to za monitor od Jabola multiscan robi ?

[#18] Re: Kolejna Amiga

@q800, post #12

Oscylator raczej musi mieć takie samo taktowanie jak koprocesor. Ja 10 lat temu w swoim Elboxie 4MB miałem wsadzony koprocesor MC 68882/33 MHz i oczywiście 33 MHz oscylator. I działało nieźle :)

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2009 23:49:58
[#19] Re: Kolejna Amiga

@Rembrand, post #17

Wszystko chcielibyście wiedzieć... Kiedyś będzie na allegro to zobaczycie :]

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem