[#31] Re: Niestabilna A1200

@HOŁDYS, post #30

Ja trafilem na swietne Apollo. Dziala z kazda plyta. "Albo to mi sie tak tylko wydaje" ;)
Tak czy inaczej, moze i podkrecisz do 50 MHz. Nawet tak, ale tylko podkrecisz. Karta sie nie spali, ale czesc rzeczy po prostu nie bedzie dzialac. Wiekszosc dem. Ja odkrecilem z 97,7, na normalne 80 MHz.

PS. I jeszcze jedna uwaga praktyczna. Nie istnieje cos takiego jak 040/25. Jakis "glupol" tylko zrobil dopisek, ze to wersja bez radiatora. ;)
Kazdy proc 040 identycznie dziala z tymi wszystkimi radiatorami. Pewnie mozna i 150??? :P
Ale nie mamy takich kart, tylko Apollo i Blizzardy. :)

A i tak uzywali 060 (NASA). Profilaktycznie.

Tzn. 060.
Bo 040? No wlasnie...
MOSadowcy to 060, natomiast AOS4 to 020.
Spisek! :P :)

Ostatnia modyfikacja: 08.11.2009 02:54:27
[#32] Re: Niestabilna A1200

@Andrzej Drozd, post #31

PS. I jeszcze jedna uwaga praktyczna. Nie istnieje cos takiego jak 040/25. Jakis "glupol" tylko zrobil dopisek, ze to wersja bez radiatora.
Kazdy proc 040 identycznie dziala z tymi wszystkimi radiatorami. Pewnie mozna i 150???

Nie jest to prawda. 040/25 na moim BlizzardziePPC nie dała się podkręcić wyżej, niż na 33MHz. Dopiero wstawiona w tę kartę czterdziestka, taktowana nominalnie na 33MHz, zadziałała na 40MHz. To jednoznacznie wskazuje, że ograniczenie leżało po stronie procesora.

Tzn. 060.
Bo 040? No wlasnie...
MOSadowcy to 060, natomiast AOS4 to 020.
Spisek! usmiech

Piłeś? - Nie pisz.
[#33] Re: Niestabilna A1200

@Daclaw, post #32

Kart z PPC i 040/25 była bardzo duża partia, a to z powodu, że Phase5 dorwała dużą partie tych procesorów. Plotka głosiła, że rozbierają jakieś serwery czy dorwali się do jakiegoś zapomnianego magazynu :) Fakt, że większość tych 040 nie podkręcała się więcej niż na 30 - 33 MHz. Drugim problemem w podkręcaniu były pamięci, a także elektronika karty.

Ja w swojej PPC 060 nie mogę podkręcić do 66MHz - przy tej częstotliwości działa, ale niestabilnie. Raczej to nie procesor, bo się nie przegrzewa - podejrzewam samą kartę lub pamięć. Ciekawi mnie, czy problemem może być bvision?

[#34] Re: Niestabilna A1200

@Daclaw, post #32

BlizzardziePPC

I tak mam racje. :P
Trafiles na felernego Blizzarda. Sam proc z powodzeniem mozna podkrecic. Co to za roznica dla kawalka krzemu, jezeli bedzie dobrze chlodzony? Felernych kart - nie.

Piłeś? - Nie pisz.

A nie czasami - nie jedź? ;)
[#35] Re: Niestabilna A1200

@gorzyga, post #33

Gorzyga: wejdz do biosuPPC i zmien ustawienia pamieci ...kazda kartaPPC 060 poleci na 66 mhz

Adrozd: krecilme swego czasu Blizzarda 1240 na 50 Mhz chodzil stabilnie poltora roku ..do zmiany na ppc .. wiec wszystko zalezy od 68040 MC rzadzi :)

Ostatnia modyfikacja: 08.11.2009 12:00:36
[#36] Re: Niestabilna A1200

@HOŁDYS, post #35

A ja dalej mysle ze wszystko zalezy od kart. 040 potrzebuje podwojnego oscylatora. Jezeli karta jest "kiepska", to przeszkoda nie tylko jest podkrecenie calej karty, ale przeszkoda jest takze to, ze 040 potrzebuje wtedy lepszego zasilania.
[#37] Re: Niestabilna A1200

@HOŁDYS, post #35

Hołdys: A co mam ustawić? Zmieniałem na 60ns i 70ns - efekt ten sam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem