[#1] przeróbka płyty a 1200
Witam
mam takie pytanie czy na płycie głównej w amidze 1200 da się podkręcić procesor

czy da się wylutować pamięć i wlutować np. 4mb

posiadam płytę do a1200
i jest przerobiona tylko co to daje zobaczcie fotkę

[/url]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/837125d385bbbdf3.html

czy ktoś z was ma jakieś przerubki na płycie
[#2] Re: przeróbka płyty a 1200

@Amigowiec, post #1

czy na płycie głównej w amidze 1200 da się podkręcić procesor

Da się do jakichś 17 MHz, ale są poważne skutki uboczne (przegrzewanie się układów, zmiana parametrów obrazu, rozsynchronizowanie portu szeregowego). Zdecydowanie szkoda czasu i nerwów na takie kombinacje, lepiej zamontować kartę turbo.

Nie da się. Zwiększenie ilości pamięci też załatwia karta turbo, albo karta pamięci.

posiadam płytę do a1200 i jest przerobiona tylko co to daje zobaczcie fotkę

Wygląda mi na jakąś fabryczną poprawkę.

[#3] Re: przeróbka płyty a 1200

@Grzegorz Kraszewski, post #2

jak tak się spojrzy w realu to nie wygląda na profesionalne lutowanie
[#4] Re: przeróbka płyty a 1200

@Amigowiec, post #3

wiele płyt A1200 miało takie fabryczne poprawki
[#5] Re: przeróbka płyty a 1200

@Amigowiec, post #1

Chodzi o ten drucik zielony ? ja w swojej AMI tez miałem coś takiego tylko bardziej po "chamsku" bo w żaden sposób nie był on przymocowany do płyty tylko tak "dyndał" a był to nówka sprzęt prosto ze sklepu jeszcze za starych dobrych czasów ;)

[#6] Re: przeróbka płyty a 1200

@g00pher, post #5

a inne płyty tego nie maja co by się stało jak by w płycie która nie ma tego wlutować to

kończę moje pytania

mam tylko jedno czy ktoś z was ma jakąś przeróbkę
np. karta m tec 1230/28 z 8mb blokuje pcimce
słyszałem o przeróbce która nie blokuje portu
[#7] Re: przeróbka płyty a 1200

@Amigowiec, post #6

ja też słyszałem o tej przeróbce, ale nie uwierzę póki nie zobaczę na własne oczy (bo teoretycznie nie jest możliwe przerobienie 8 MB karty mapującej pamięć w obszar ZII aby nie kolidowało to z PCMCIA). Chyba że ktoś ma kartę mapującą w obszar ZIII (były również takie karty MTeC) - ale to nie wymaga żadnych przeróbek
[#8] Re: przeróbka płyty a 1200

@Amigowiec, post #1

Nie, bo pamięć na płycie A1200 to pamięć chip, która jest już maksymalnie obsadzona. Rozszerzać można tylko pamięć fast przez złącze pod klapką.

posiadam płytę do a1200
i jest przerobiona tylko co to daje zobaczcie fotkę

Miały tak wczesne płyty A1200 i jest to fabryczna poprawka. Daje poprawne dzialanie sprzetu. ;)
[#9] Re: przeróbka płyty a 1200

@Amigowiec, post #6

a inne płyty tego nie maja co by się stało jak by w płycie która nie ma tego wlutować to

Najprawdopodobniej zupełnie nic. Nowsze płyty zapewne już TO mają, tylko poprowadzone ścieżką.
[#10] Re: przeróbka płyty a 1200

@Daclaw, post #9

Mam identyczną poprawkę w swojej płycie A1200 - z takim samym kabelkiem i klejem w tych samych miejscach. To potwierdza teorie, o poprawce fabrycznej.

[#11] Re: przeróbka płyty a 1200

@Amigowiec, post #1

[i]czy da się wylutować pamięć i wlutować np. 4mb[i]

Na płycie możesz jedynie wlutować koprocesor MC68881/82

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem