[#1] Upgrade SIMMow GVP
Zastanawiam sie czy jest mozliwy upgrade modulow pamieci GVP przez wymiane ukladow na wieksze. Mam 4x SIMM 4 MB, chcialbym wymienic kostki pamieci na modulach tak, zeby bylo 4x SIMM 16 MB, tylko nie wiem czy sie da. Probowal ktos? W sumie zawsze to latwiej niz przerabiac SIMMy 72 PIN do 64 PIN ;)

[#2] Re: Upgrade SIMMow GVP

@Czarek, post #1

Trochę to niejasno napisałeś, masz 4 simmy które dają razem 4MB i chciałbyś włośyć 4 simmy które dadzą ci razem 16MB? Jeśli tak, to raczej zapomnij. Maksymalna ilość pamięci fast jaką może amiga obsłużyć to 8MB. 16Mb to cała przestrzeń adresowa w której są obsługiwane wszystkie urządzenia, kawałek tej pamięci jest przeznaczony na chip - 2Mb, Fast - 8Mb i SLOW - tu w zależności od modelu amigi można mieć 1.8/1.5/1Mb, co daje łącznie maksymalnie 11.8Mb pamięci, reszta jest zarezerwowana. więcej niż 8mb fastu możesz mieć gdy podłączysz kartę turbo z 32 bitową szyną, która adresuje pamięć w przestrzeni powyżej 16mb. Niech ktoś mnie poprawi jak się mylę.

[#3] Re: Upgrade SIMMow GVP

@rafgc, post #2

W tym przypadku mylisz się, gdyż gdybyś popatrzył o co kolega Czarek pyta, to byś nie pisał o adresowaniu gołej Amigi. Kolega pyta się o pamięci firmy GVP, które to były montowane w ich urządzeniach - najczęściej kartach turbo. Zdaje się, że kolega Czarek ma G-Force z 040, a więc może tam włożyć 128 MB Ramu. Tylko, że posiada 4 simy po 4 MB - razem 16 MB, a chce mieć 4 po 16 MB - razem 64 MB. A pytanie jest stąd, że firma GVP wyprodukowała nietypowe pamięci, które są 68 pinowe, a nie jak standartowe 72. Dlatego jakby można było przerobić stare na większe, to byłoby fajnie.

[#4] Re: Upgrade SIMMow GVP

@AS, post #3

Dokladnie. Mam G-Force 040, ktory najprawdopodobniej wczesniej nalezal do ASa, i 4 SIMMy 4MB. Wiec Amiga juz w tej chwili adresuje 16MB.
Z tego co sie doczytalem w manualu do karty, obsluguje ona max 4x 16MB (maxymalna wielkosc SIMMa GVP) czyli 64MB.

Znalazlem zdjecia dwoch roznych modulow GVP SIMM (64 Pin)
http://www.rabayjr.com/Amiga/GVP%2064vias%201MB_resize.jpg
i
http://www.rabayjr.com/Amiga/GVP%2064vias%204MB_resize.jpg

Roznia sie pojemnoscia, jeden ma 1MB, drugi 4MB, ale doskonale widac, ze plytki drukowane modulow sa identyczne i jedyna roznica to kostki pamieci.
Stad wlasnie moje pytanie - czy jesli zdobede odpowiednie kostki to jest szansa, ze po przelutowaniu na stare moduly Amiga wykryje 4x 16MB czyli 64MB RAM?
Niestety nie moge znalezc zadnego zdjecia modulu 16MB zeby porownac plytke drukowana, a nie jestem elektronikiem i kompletnie nie znam sie na budowie modulow RAM...

[#5] Re: Upgrade SIMMow GVP

@Czarek, post #4

Rzeczywiście, pomyliło mi się nie wiadomo czemu z kontrolerem dysków i pamięcią z A500. Gdyby czarek miał sygnaturkę, to bym się nie pomylił.

Płytki na 1MB i 4MB wyglądają tak samo i o ile rzeczywiście nie ma w nich żadnych ukrytych różnic, np druk wewnątrz płytki, to przylutowanie odpowiednich scalaków powinno dać oczekiwany rezultat. Na zdjęciu widać, że na płytkach są te same numery, więć powinno być ok. Mam w domu ze 30 simmów z takimi scalakami ale nie wiem jakiej są pojemności.

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2009 20:31:10
[#6] Re: Upgrade SIMMow GVP

@Czarek, post #4

Wyczytałem kiedyś, że do G-Force można włożyć 128 MB Ramu, tylko że GVP wyprodukowało największe kości 16 MB. Jak dobrze pamiętam, to samo GVP napisało, że jak wypuszczą większe kości pamięci, to karty G-Force można będzie obsadzić większą ilością pamięci.

[#7] Re: Upgrade SIMMow GVP

@AS, post #6

No wlasnie najwieksze kosci GVP jakie widzialem to 16MB i nawet sa dostepne w softhucie, ale cena jest zabojcza - 59 USD za sztuke! Za 4 sztuki trzeba zaplacic prawie tyle co za Blizzarda 2040, do ktorego pamieci (zwykle SIMMy) dostepne sa za pol darmo.
W ogole to 128 MB raczej mi nie bedzie potrzebne, chociaz to co mam aktualnie czyli 16 MB to troche malo...

[#8] Re: Upgrade SIMMow GVP

@Czarek, post #7

Wiem, że ten temat ma już trochę lat, ale składam właśnie takie simmy. Mam pytanie, w tych simmach 16MB stosuje sie takie pamięci
HY5116400DJ
MT4C4M4A1TG-6S
TC5117405BSJ-60
MCM517405DJ60
HY5117404B J-60
MT 4C4M4E8 DJ6

ja znalazłem między innymi takie VG2617405DJ-6, z tego co widzę powinny pasować. Może to ktoś potwierdzić?
[#9] Re: Upgrade SIMMow GVP

@_Skiba, post #8

Cześć - jak zakończył się temat rozbudowy tych kości ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem