[#1] Dysk Segate ST1 jako CF
Witam czy to się nadaje do amigi 1200 st1 ma 2mb buforu!!!!!

http://allegro.pl/item726440913_cf_seagate_5gb_w_cenie_2gb_gw_fv_taniosc.html

a to jest czytnik czy będzie działać z amigą 1200 i st1

http://allegro.pl/item730755676_adapter_przejsciowka_ide_to_cf_ak120.html
[#2] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@Amigowiec, post #1

Jako wewnętrzny dysk OK ale do adaptera PCMCIA to raczej już nie.

[#3] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@pong777, post #2

słyszałem że fast ata ma problem z transferem z cf
a to jest mini dysk jakby posiadający 2mb chahe czy to lepiej będzie działać od zwykłej pamięci cf
[#4] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@Amigowiec, post #3

Mam kartę CF na FastATA i jest OK. Może coś musisz w maxtransfer zmienić?

[#5] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@Amigowiec, post #1

A czy dyski powyżej 4GB na CF zostaną obsłużone bo ostatnio powiedziano mi że 4GB to górna granica.

[#6] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@pampers, post #5

Będą działać . Trzeba załadować poprawiony scsi.device lub zainstalować OS3.9. Ja mam talerzówkę 20GB, ale zupełnie nie widzę powodu dla którego CF miałoby nie działać w ten sposób.

[#7] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@Amigowiec, post #3

Miałem kiedyś takiego ST1 w A1200. Niemiłosiernie powolny i nie tolerował żadnego urządzenia na Slave. Nie polecam.

[#8] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@Amigowiec, post #1

Nie warto kombinować. Jak chcesz mieć CF, kup jakąś kartę sandiska lub transcenda 2-4 GB (spoko Ci wystarczy). Transferów na tym i tak szybkich nie wyciągniesz (na tyle pozwoli kontroler Amigi). A co do adaptera to masz do wyboru albo wpinany bezpośrednio w płytę główną, albo taki z wolnym łączem, ale będzie Ci potrzebna taśma. Oczywiście adapter powinien być 44 pinowy, nie ma sensu dokładać do tego jeszcze przejściówki 3,5'<>2,5

A tak btw, mam dziwne wrażenie, że mógłbyś mieć "cinek" przed tym nikiem ;)

[#9] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@Amigowiec, post #3

Raczej wątpię. Najszybszym rozwiązaniem (w kwestii prędkość) jest klasyczny hdd. Na moim konfigu transfer oscyluje w granicach 7MB/s. Wynik rzekłbym przyzwoity. Na CF (nawet z cache) jak osiągniesz połowę tego transferu to już będzie sukces.

[#10] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@Red_Bullet, post #9

Racja, ja z FastAtą mam niewiele lepsze transfery z CF jako hdd, niż na gołym kontrolerze. Miałem hdd 2,6'' tylko szkoda mi było trztmać 30GB dysku w amidze, więc sprzedałem z zyskiem.

[#11] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@altcomputing, post #7

Ja mam właśnie coś takiego. Generalnie działa ok, ale ... no w właśnie ma problem z CDROM na slave. Długo szukałem odpowiedniego CDROMU, zadziałał poprawnie dopiero z Samsungiem HF552

[#12] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@silverbud, post #11

Jak głośne to jest ?

[#13] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@waldiamiga, post #12

Właściwie to wogóle tego nie słychać, trzeba przyłożyć ucho. Na początku myślałem że to CF :) Poważnie :) Co do szybkości działania to nie zauważyłem aby był jakiś specjalnie powolny.

[#14] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@silverbud, post #13

Tak kontrolnie pytam,bo zastanawiam się nad zakupem adaptera IDE->CF i szybkiej CF 4GB lub właśnie takiego ST1 do mojej Efiki (problem master/slave by nie istniał).W planach zupełnie bezgłośny komp.

[#15] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@waldiamiga, post #14

Nie musisz szukać szczególnie szybkich CF/twardzieli - patrz: max transfer kontrolera Efiki przy obecnych sterownikach.

[#16] Re: Dysk Segate ST1 jako CF

@silverbud, post #13

Mało powolne? U mnie na Apollo 1240/40 wyciskał zatrważające 700kB/s. Deczko mało. Z normalnym dyskiem mam 2.4MB/s.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem