[#1] Podłączenie nietypowego pada pod A600
Przede wszystkim witam. Pasjonatem Amigi jestem od... dzieciństwa, ale o tym może kiedy indziej. Na razie mam pewne pytanko i proszę o pomoc ;)

Mam taki padzik (2 sztuki)

(15 dziurek)

i teraz pojawia się pytanie jakiej użyć przejściówki do połączenia w złącze myszy i joya jednocześnie, gdyż chcę grać w gry multiplayer. Nie muszę chyba tłumaczyć, że chodzi o to, by przejściówki mieściły się obok siebie, więc muszą być wąskie - myślałem o kablach i to chyba najlepsze rozwiązanie - ale jakie?

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Amigi, muzyków i scenowców :)

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2009 23:29:17
[#2] Re: Podłączenie nietypowego pada pod A600

@Marzec, post #1

Trzeba zacząć od tego od czego to jest PAD, przejściówki raczej nie znajdziesz, trzeba przerabiać in dywidualnie.

[#3] Re: Podłączenie nietypowego pada pod A600

@Marzec, post #1

Niewiadomo, czy to będzie działać. W amidze masz dwa złącza, więc możesz tam podłączyć 2 dżoje (albo mysz + dżoj). Można zrobić adapter do padów od PSX, ale najrozsądniej, najszybciej i najtaniej wyjdzie Cię kupno jakiegoś pada ze strony matt.com.pl, np takiego: http://matt.com.pl/oferta.php?nkategorie_kod=AAA&ntowary_id=2581&View=2&lang=pl&waluta=

Niedawno był wątek na ppa odnośnie tych padów, poczytaj sobie.

[#4] Re: Podłączenie nietypowego pada pod A600

@Marzec, post #1

Potrzebujesz przełącznika mysz/joy. Można sobie zrobić lub kupić np. tu:
http://www.efunzine.com/efnz.php?a=kat&id=166&sid=617ef3067dd8be7dfe055ffa052601f6
Tego pada raczej nie podepniesz. Trzeba by przerabiać lub szukać interfejsu do podpinania PCujowych joy, a wszystkie przyciski to na pewno nie zadziałają.

Pozdrawiam
[#5] Re: Podłączenie nietypowego pada pod A600

@Marzec, post #1

Jeśli nie zamierzasz używać tego pada z niczym innym, proponuję szybszą metodę - na chama: rozkręcić, sprawdzić sygnały, odlutować oryginalny kabel i w zależności od tego jak są wyprowadzone sygnały przylutować albo w miejsce oryginalnego kabla taki z wtyczką pasującą do Ami, albo też przylutować tenże bezpośrednio na "układzie".
Ja tak przerobiłem parę padów z NESa, SNESa, czy tam którejś SEGI, i działały świetnie.

Jest też druga, bardziej praco-i-czaso-chłonna metoda: znajdź schemat (np.: na The Hardware Book) i zbuduj przejściówkę.

[#6] Re: Podłączenie nietypowego pada pod A600

@Shoonay, post #5

Ale, ale, panowie. Po co od razu ciąć, ciachać i takie tam. Wystarczy to i to.[/url] Już wiadomo jakie sygnały gdzie występują.

[#7] Re: Podłączenie nietypowego pada pod A600

@Red_Bullet, post #6

Gdyby to byloby takie proste to bylaby to pierwsza odpowiedz na pytanie.
Jakos nie widze na schemacie pc gdzie sa styki kieronkowe.
Joya pc sa analogowe a do Amigi "cyfrowe"
[#8] Re: Podłączenie nietypowego pada pod A600

@Red_Bullet, post #6

To nic nie daje bo kierunki w joyach od PC są realizowane na jednej lini na każdej osi przez potencjometr, lewo-prawo - dla osi X, góra dół dla osi Y, czyli sygnał lewo prawo góra dół jest przesyłany na dwóch liniach (realizowane jest to analogowo rezystancją na każdej osi np jezeli na osi złaczu x jest powiedzmy 0hm to PC odczytyje jako wychylenie w lewo, jeśli 220kohm - to w prawo, 110 kohm - pozycja neutralna) a amiga potrzebuje 4 (cyfrowy - po jednym sygnale na każdy kierunek), tak czy siak bez ingerencji wewnątrz lub zbudowania przejściówki nie ma szans aby działało.

Ostatnia modyfikacja: 13.09.2009 19:20:07
[#9] Re: Podłączenie nietypowego pada pod A600

@rafgc, post #8

mi sie wydaje czy schemat przejsciowki do PCtowych dzojow lezy na aminecie ?

[#10] Liczyłem na gotowce

@Shoonay, post #5

W takim razie postaram się je wykorzystać do czego innego :) Sam nie będę się zabierał za zrobienie przejściówki, bo pierwsze - nie mam ostatnio czasu, po drugie - brak doświadczenia. Nie dość, że długo by to trwało, to zapewne by tylko pogorszyło sprawę
[#11] Re: Liczyłem na gotowce

@Marzec, post #10

Masz tutaj 2 pady, chyba do amigi, słabo widać bo rozmazane http://allegro.pl/item743561088_2xjoysticki_amiga_s1095.html cena przystępna wg mnie.

[#12] Re: Liczyłem na gotowce

@rafgc, post #11

Bardzo pomogłeś linkiem, ponieważ skończyłem już poszukiwania na allegro - robiłem to od ponad miesiąca ;) i miałem już w planie kupować nówki ze sklepu. Niestety tak chyba będzie, bo zostałem przebity, a nie było mnie przy kompie przy zakończeniu aukcji :/ Pady są wspaniałe - logo AMIGA, ten biało-czerwony kolor :) Nie znam się na modelach, dlatego nie wiem czy to oryginał, ale wyglądają jak jedne z pierwszych i mają bardzo rasowy wygląd. Muszę je kiedyś mieć. A za 30 zł nie będę kupował dwóch padów, które nie wiadomo czy działają ;) Ciekawe czy kupujący powyrywa sobie włosy z głowy jak otworzy przesyłkę :) Mam nadzieję, że to nie był nikt z forum ;) tak zwinąć koledze przedmiot z przed nosa ukryty
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem