[#1] Chyba coś popsułem
Zachciało mi się przetaktowywać PPC przez wymianę oscylatora na 66MHz, ale ponieważ nie chciała się karta uruchomić przełożyłem stary oscylator 50MHz i przestała działać mi BVizja tj. System niby się ładuje (poznaję po miganiu diody)ale żaden sygnał nie dociera do monitora. Czy ktoś może miał podobny problem? Może jest jakiś program do testownia? Bo jak nie to wysyłam BVizję do serwisu ale wolałbym tego uniknąć. Acha jeszcze jedno wszystkie scalaki na BVizji maję taką temperaturę jaką miały zanim przestała karta działać czyli ciepłe
Help

[#2] Re: Chyba coś popsułem

@Arbuz, post #1

Bvision z tego co sie orientuje jest podpięte przez PCI w postaci takiego ich własnego złącza. pewnie PCI przy tych 50MHz też pracuje, na 50MHz i to dla niego za dużo, więc Bvision nie startuje.
[#3] Re: Chyba coś popsułem

@mały, post #2

aha stary oscylator 50MHz :) to w takim razie nie wiem :P nic oprócz tego nie ruszałeś?
[#4] Re: Chyba coś popsułem

@mały, post #3

Właśnie że nie ruszałem. Acha jeszcze jedno ShowCGXConfig pokazuje że mam BVizję tyle że nie wiem czy ten soft sprawdza czy jest podpięty taki sprzęt czy sprawdza zainstalowane biblioteki CGX-a i wg. tego określa jaką ma kartę graficzną. Mam nadzieję że nic się nie spaliło

[#5] Re: Chyba coś popsułem

@Arbuz, post #1

Nowe wiadomości z placu boju.
Pracuję obecnie na AGA-cie (tragedia) i gdy w screenmode zmieniam tryb na BVision np.16bit 1024x768 i przekładam kabel od monitora na złącze BVizji monitor LG Flatron17'' wyświetla takie informacje że otrzymuje sygnał którego nie może wyświetlić (co jest zrozumiałe) i podaje wartości:
HV: 11.3Khz
VF: 255.0Hz
Wiem że to jest dużo niżej niż pal ale może ktoś ma pomysł co się mogło zwalić?
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

[#6] Re: Chyba coś popsułem

@Arbuz, post #5

Nie powiedzialbym, ze 255Hz pionowego to za malo na PAL

Z tego co widze, jest spory problem z magistrala. Nie ominie Cie
wyslanie tego do serwisu, ale jesli chcesz uniknac duzych kosztow to
musisz wiedziec, do ktorego wyslac. Oczywiscie nie wystarczy sama
BVision, musisz wyslac ja razem z Blizzardem.

Ehh ile tych bewizji sie w zyciu zepsulo/naprawilo, az sie lezka w oku
kreci ;)

Zachecam do kontaktu na priv (mono@amiga.com.pl).
[#7] Re: Chyba coś popsułem

@Mono, post #6

Toś mnie pocieszył kolego. Ale THX.
Pozdrawiam

[#8] Re: Chyba coś popsułem

@Arbuz, post #1

Dobra uporałem się dałem radę BVizji i śmiga znowu aż miło.
Swoją drogą uparta bestia ta Amiga praktycznie wszystko można samemu naprawić lutownicą.

Jakby ktoś pytał to podczas próby przetaktowania PPC poprzez wymianę oscylatora na szybszy przepaliła się ścieżka na BVizji.

Pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem