[#1] System na Apollo 1260
Witam,

Właśnie znajomy przelutował mi procesor w moim apollo 040, założył konwerter napięcia, wymienił eprom i ustawił zworki i niestety system nie wstaje :( Przegrałem odpowiednie biblioteki do libs ale to nic nie daje. Bawiłem się w edycję SS i komputer czyta coś z dysku (tak naprawdę to CF) trochę dłużej, ale i tak po jakimś czasie wyskakuje Software Failure po czym reset. I tak w kółko.

Nie da się wejść do boot menu i nie wyskakuje animacja dyskietki jeśli odłacze dysk i wyjmę dyskietkę. Czy to normalne na apollo 060 ?

Ciekawe jest to, że gry odpalają się bez problemy z dyskietek (przynajmniek cannon fodder i mortal combat)...
Czy ktoś się spotkał z czymś takim ? System to classicWB zainstalowany jeszcze na 020. Działał bez problemu na 040. Może to wina jakichś komponentów systemu ?

Spróbuje dziś wysmażyć dyskietki z WB i sprawdzić czy to coś pomoże.

z góry dzięki.

[#2] Re: System na Apollo 1260

@sqward, post #1

sqward napisał(a):

> Właśnie znajomy przelutował mi procesor w moim apollo 040,
> założył konwerter napięcia, wymienił eprom i ustawił zworki i
> niestety system nie wstaje :( Przegrałem odpowiednie biblioteki
> do libs ale to nic nie daje. Bawiłem się w edycję SS i komputer
> czyta coś z dysku (tak naprawdę to CF) trochę dłużej, ale i
> tak po jakimś czasie wyskakuje Software Failure po czym reset.
> I tak w kółko.

Winny może być jakiś prg optymalizowany pod 040 i wieszający się na 060.
Do zabawy w różne procesory to mam taką dyskietkę narzędziową jeszcze z czasów A500+. Jej jest wszystko jedno jaki procesor.

> Nie da się wejść do boot menu i nie wyskakuje animacja
> dyskietki jeśli odłacze dysk i wyjmę dyskietkę. Czy to normalne
> na apollo 060 ?

To by wskazywało że karta nie jest jednak sprawna.

Skoro nie możesz wystartować bez SS to musisz zrobić jakąś dyskietkę i z niej wystartować. A potem ręcznie uruchamiać programy z SS.

> Ciekawe jest to, że gry odpalają się bez problemy z dyskietek
> (przynajmniek cannon fodder i mortal combat)...

A to oznacza że karta jest jednak sprawna.

Przypomnij sobie czy aby nie instalowałeś pakietu biblotek matematycznych zoptymalizowanych pod 040. One mogę wieszać komputer na starcie.

Pozdrawiam
[#3] Re: System na Apollo 1260

@sqward, post #1

Po odlaczeniu dysku Amiga bardzo dlugo "wstaje".
Czasami nawet 30sek.
Sprawdz
[#4] Re: System na Apollo 1260

@sqward, post #1

Przegrałem odpowiednie biblioteki

Jesteś pewien? Moje Apollo po przeróbce na 060 rusza TYLKO z bibliotekami z pakietu mmulibs. Co prawda moja 060 to LC, ale kto wie czy nie ma tak każda?
[#5] Re: System na Apollo 1260

@Daclaw, post #4

Ma ktoś wsad do romu Apolla1260??

[#6] Re: System na Apollo 1260

@Daclaw, post #4

Na chwilę obecną teoria jest taka, że 060 nie wyrabia na 80Mhz. Lada chwilą będe miał oscylatory 50Mhz i 60Mhz. Mam nadzieje, że wtedy już wszystko będzie dobrze działać.

Pozdro.

PS. czy ktos wie jaka jest minimalna częstotliwość z jaką odpala 060 ?

Ostatnia modyfikacja: 21.09.2009 17:38:39
[#7] Re: System na Apollo 1260

@sqward, post #6

Po pierwsze musisz wgrac dwie biblioteki do apollo w katalogu libs muszą być one przygotowane do karty apollo nie inne po drugie procesor z kwarcem 80Mhz nie miał prawa ci sie uruchomić na procesorze pisze jaki jest nominalny zegar na początek daj 50 mhz. Procek 68040 dzieli czćstotliwość wzorcową na dwa za 60 nie i tu masz problem. No i zatąpie moderatora bo coś sić spuźnia ten temat był wałkowany kilka kilkanaście razy wystarczy najpierw poczytać a potem ewentualnie sie dopytać.
[#8] Re: System na Apollo 1260

@Dziadziomiecio, post #7

To co pisze na procesorze nie jest wyznacznikiem tego naile procesor pójdzie. W dwóch moich falconach 060 działa na 100Mhz. Nie musze chyba wspominać, że tyle na procku nie pisze...

Ale ogólnie to dzięki za wdanie się w rolę moderatora. Doceniam poświęcenie i rzeczowy wkład w temat.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem